Стотици окупираха Спортната палата в подкрепа на Ема и „Амбарица“

* „Стопанисвай, не БасТиСвай!“, бе основният лозунг, издигнат от протестиращите * Троянската група бе сред най-големите * Ема от трибуната: „Начините на работа на БТС са на границите на закона. И в един момент трябваше да помоля за вашата помощ“
Боят настана…
„Стопанисвай, не БасТиСвай!“
Ема Гатева
Тошко (Тодор Бонев)
Ема на трибуната
МЕЖДУ 200 и 300 души, дошли от различни краища на страната, сред тях немалко троянци, бяха „превзели“ Спортната палата в София в топлата есенна привечер в сряда, 9 октомври. Малка част от хилядите, подкрепящи стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева в битката й с БТС, които нямаха възможност да присъстват физически, но подкрепата им витаеше във въздуха, знаеше се, усещаше се отвсякъде. Мирната „окупация“ бе под надслов „БТС – не сте над закона“.

НЕСЛУЧАЙНО точно тук – на един от горните етажи на Спортната палата, която иначе е дом на Министерството на младежта и спорта, се е свряло въпросното БТС. Гражданско сдружение с нестопанска цел, което не е някогашното БТС, нито като правен статут, нито като философия и деятелност, нищо че се има за негов правоприемник. И което според устава си трябва да е „сдружение за социален туризъм, за спортно-туристическа, културна, родолюбива, природолюбива и екологична дейност”, но де факто е рентиер, прибиращо наеми от предоставената му за разпореждане държавна собственост за десетки и стотици милиони (хижи и други, включително апетитни имоти в столицата) и извиващо ръцете на наемателите, някои от които – кристален пример е Ема, се опитват въпреки всичко да правят социален туризъм и да възраждат стопанисваните от тях хижи в услуга и за радост и гордост на истинските туристи. Същото БТС, което от алчност и/или в услуга на нечии интереси, нямащи нищо общо със социалния туризъм, иска насила да изгони Ема от „Амбарица“, от тази „Амбарица“, която възкръсна от разрухата именно благодарение на Ема и днес е една от най-търсените и най-обичани хижи в Стара планина.

Част от троянската група
Даря Заричинова от ТурКлуб "РеМарк"
Известната столична издателка Невена Дишлиева-Кръстева
Един софийски троянец – Марин Ангелов
Нашата Цветелина Борджукова
ИЗЛИШНО е да говоря за профила на присъстващите 200-300 души – повечето млади, модерни, усмихнати, с тях имаше и малки деца, дори бебета, кучета, мяркаха се и познати лица – например икономистът политик и заклет планинар Владо Каролев и разследващата журналистка Генка Шикерова, която не толкова отдавна разнищи мега далаверата на БТС с хижа „Мусала“ в Рила планина, на поста си бяха и множество медийни екипи; а троянската група, тук включваме и включилите се софийски троянци, бе сред най-многобройните. Всички те твърдо решени да бранят „каузата „Амбарица“, Ема, чистотата на българския туризъм, справедливостта, истината. И както прилича на толкова млади хора – плакатите им бяха доста находчиви и забавни (и граматически безупречни), основният гласеше „Стопанисвай, не БасТиСвай!“.

ПЛАКАТЪТ на троянската група, сред нея, разбира се, и човек на Т21, бе с по-сантиментално послание: „Ема, Тошко, Борко, Лея, Люк и другите – вие сте нашите хора! Успех!“ (за пропусналите да се качат на „Амбарица“, което горещо им препоръчвам, кратко пояснение – Тошко е помощник-хижарят, строителен инженер от Лудогорието, който две години бе до Ема, сега е в София, но пак помага, Борко е великият амбаришки кон, всеобщият любимец, на чийто гръб са изнесени тонове товари, а „междузвездните“ имена Люк и Лея са на страховитите котки, пазачите на хижата и страшилище за кучета и всякаквите домашни любимци, а иначе от красиви по-красиви – бел. моя). Имаше и стикери – дело на прелестната Стефи Лалева, че на кого друг, влюбеното в хижата троянско момиче, вече студентка в София, инициаторка на дебатьорските състезания „Амбарица Оупън“: „Аз съм Борко“, „Аз съм Лея“ и „Аз съм Люк“; посланието е ясно, а най-се харчеше „Аз съм Борко“.

Част от протестиращите в подкрепа на Ема и „Амбарица“
Вляво – разследващата журналистка Генка Шикерова
Владо Каролев – разпален както винаги
РАЗБИРА СЕ, под бурните аплодисменти и скандиранията „Ема, Ема“, на импровизираната трибуна пред Спортната палата се качи най-важният човек, стопанката на хижа „Амбарица“, и обясни защо се стигна дотук. „За съжаление техните (на БТС) начини на работа са на границите на закона. И в един момент трябваше да помоля за вашата помощ. Предполагам, че много други хора, които стопанисват хижи в България, са в същото положение. И сега е моментът да се покаже, че на планинарите им пука, пука ни на всички как БТС си „стопанисва“ обектите. Има много детайли, в следващите дни ще ги покажем, които да онагледят работата на БТС и изобщо нашите отношения и защо се стигна до това да се събираме днес. Голяма част от вас всъщност знаят подробностите, но ще ги изложим пред органите на държавата, които могат и трябва да вземат отношение. Защото БТС са българска организация и трябва да спазват законите на тази държава. И мисля, че е крайно време една частна неправителствена организация, каквато е БТС, една от множеството неправителствени организации, които работят за различни каузи – или да започне да си работи за тяхната (кауза), или да премислят дали са способни и дали изобщо имат сили да я вършат тази работа“, заяви по мегафона Ема Гатева. И полушеговито обобщи: „Наистина ми е доста притеснено от такива публични изяви, предпочитам да съм си в кухнята на „Амбарица“ и да правя мекици или да си шпакловам някъде в хижата“.


Стефи Лалева (вляво) – лъчезарна, бойка и влюбена в „Амбарица“
Човекът на Т21
А МАЛКО след като слезе от трибуната, Ема заяви пред Т21 следното: „Днес пуснахме жалба до областния управител Ваня Събчева в Ловеч с искане да коригира акта за държавна собственост, в който сега неправомерно е включено БТС като организация, която може да стопанисва и управлява хижата. Смятаме, че въпросното сдружение няма правно основание, тъй като няма нито един документ през годините, с който хижа „Амбарица“, новата, да е предоставена на БТС. Има документ, който е само за старата хижа“. На въпроса ни ако областният управител не реагира на жалбата, какво трябва да се направи, отговорът бе кратък и пределно ясен: „Явно тогава трябва да се съберем пред Областната управа“. Стана дума и за генералното решение – дело и съд, но Ема уточни, че БТС бяга от вкарване на проблема в съдебна фаза, защото е наясно, че ще загуби.

От мястото на събитието: Генадий Маринов

Още по темата:

1 Коментара:

jenshen07 каза...

Подкрепям с лозунга от снимката "СТОПАНИСВАЙ - НЕ БАСТИСВАЙ! Хубаво е хижата да се стопанисва от хора, които разбират от планински туризъм, а не просто - от хотелиерство. Тая хижа се разработи от последните хижари и е редно да продължат дейността си.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |