Вдигнаха такса смет

* 23-ма гласуваха „за” и двама – Николай Тодоров и инж. Илиян Пеевски, бяха „против” *  Общината: Ако таксата се запази на нивото на 2013 г., приходите няма да са достатъчни да обезпечат разходите

ПРЕДЛОЖЕНИЕ за нова по-ниска план сметка за разходите по чистотата през 2014 г., но завишение на таксата по пера (по-точно – завишение за някои групи имоти, тъй като в община Троян, както и на повечето места в България, таксата смет се начислява на база данъчните оценки на имотите, а не според реалното количество боклук – бел. Т21) бе внесено за гласуване на последната за 2013 г. сесия на Общинския съвет (19 декември). И на пръв поглед въпросното предложение на общинската администрация бе някак противоречиво.

ОТ ЕДНА СТРАНА планираният разход за всички дейности по чистотата за 2014 г. е в размер на 1,778 млн. лв. (от които 1,38 млн. лв. разходи за дейностите на фирмата по чистотата ОП „Комунални услуги” и 398 хил. лв. разходи на общинската администрация – основно  за задължителните отчисления по чл. 60 и чл. 64 на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, свързани с депото за твърди битови отпадъци, които ще са с 33 хил. лв. повече и ще възлязат на 240 хил. лв.) при годишен план за 2013 г. от 1,956 млн. лв. С други думи – имаме намаление на план сметката за 2014 г. в сравнение с 2013 г. с 178 хил. лв., основно за сметка на събирането и транспортирането на сметта (намаление с 201 хил. лв.), компенсиращо споменатото увеличение по чл. 60 и чл. 64 на ЗУО. 

И ЕДНОВРЕМЕННО с това се искаше увеличение на таксата както следва: за селата (без Орешак и Борима) от 5 промила (5 хилядни) от данъчната оценка на имота на 5,5 промила; за Борима и Орешак – от 4,2 промила на 4,7 промила; а за Троян – от 1,8 промила на 2 промила. По-сериозно бе увеличението за фирмите и физическите лица, възползвали се от възможността да плащат на съд (контейнер, кофа), а не според данъчната оценка на имота; таксата за един голям контейнер става 5333 лв., за малък контейнер тип „Бобър” - 1723 лв., а за кофа – 551 лв. (досегашните нива бяха съответно 4860 лв., 1570 лв., 505 лв.).

КАКВА БЕ МОТИВАЦИЯТА на Общината за исканото увеличение на такса смет? Първо – чувствителното намаляване на преходните остатъци за дейност „Чистота” от предишни години, които поемаха част от разходите. Друг нов момент – отчисленията за депото по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО за 2014 г. ще са 24 лв./тон при 17 лв./тон за 2013 г. Трето – изменението в Закона за местните данъци и такси, освобождаващо от такса за сметоизвозване и сметосъбиране имоти, които не се ползват целогодишно (въпреки че генерират отпадъци в това време). Четвърто – освобождаването, пак във връзка с изменение в Закона за местните данъци и такси, от плащане на такса смет на молитвените домове, храмове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност от законно регистрираните вероизповедания в страната. И още – увеличението на минималната работна заплата на 340 лв. и повишаването на цената на горивата, споменато бе и решението на местно ниво младите семейства с възраст на съпрузите до 35 г. да плащат такса смет с 75% намаление. Обобщено – ако размерът на таксата за битови отпадъци се запази на нивото на 2013 г., заявяваха вносителите от общинската администрация, очакваните приходи няма да са достатъчни да обезпечат разходите.

ИСКАНОТО увеличение бе гласувано с голямо мнозинство и без очаквания отпор от страна на опозицията от ГЕРБ. Но дебатите не бяха никак леки и мирни, а най-остри критики срещу философията на предлаганата план сметка отправиха съветникът от „Избор за Троян” Николай Тодоров и независимият му колега инж. Илиян Пеевски, които единствени гласуваха „против” (23-ма бяха „за”, въздържали се нямаше).

РАЗБИРА СЕ, чуха се, макар и не особено отчетливо, и напомняния, че истински справедливото таксуване на отпадъците би било според количеството боклук; а не според данъчната оценка на имота, което, както заяви г-н Тодоров, превръща таксата във вторичен имуществен данък. Но явно на този етап Троян – пък и която и да е община в България, включително съседната Ловеч, където имаше сериозен граждански отпор (Данчо Заверджиев и сайтът www.lovechtoday.eu) и дори бяха заведени съдебни дела – не е в състояние да наложи европейския подход фирмите и гражданите да плащат такса смет според генерирания боклук, а не по някакви неясни и необективни критерии. Чу се също, че не е нормално за една и съща услуга фирмите и гражданите да плащат различно и основната тежест по осигуряването на средствата за чистотата да се стоварва на гърба на бизнеса.(Подробности от дебата по увеличението на такса смет – очаквайте в отделен материал)

Т21

Още по темата:

50 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Пеевски, ако отново се кандидатирате за общински съветник - ще гласувам за вас.

Анонимен каза...

Най-лесен е най-лесния начин. Мили общинари, вазелинът ни свърши, и мас няма вече. Вие сте по-богати, купете си и мазнете по дупетата Вие. Така че - намаляте или кой отде дошъл.
http://spravedlivost.net/2011-10-20-11-37-59.html

Анонимен каза...

Да ви е честито! От къде другаде да дойдат пари за електората на БСП - пенсионери и цигани?

Анонимен каза...

Пеевски,вече имаш един глас.Освен ако 1-вия коментар не е твой:)))))))))))))))

Анонимен каза...

1. Анонимен каза...
Анонимен каза...
Айде сега да ви видя ранобудни, красиви и пр. протестиращи дето викате оставка дали ще излезете на протест заради вдигнатата такса смет. Ако още довечера не сте на площада, доказвате че сте платени лумпени!

Анонимен каза...

В 00:45, на площада дори и улични кучета няма...На западният фронт,аааа в Троян ден,нищо ново...

Анонимен каза...

Обявление № 01 - 01 / 01.01.2014 г.: Всеки успял до 01.02.2014 година да свърже изложените мотиви на кметицата със законосъобразното увеличение на такса смет в Троян от общинските съветници печели безплатна екскурзия до Карлуково. Писмени молби за участие се подават в посочения срок на тел. + 358 67 06 80 50

Анонимен каза...

До 4-ти,
пише ви 1-ви.
Не съм г-н Пеевски, от две години работя извън Троян, но имотите ми са тук...данъците са ужасни и то при положение ,че града е фалирал и обезлюден.
Отново повтарям, ако г-н Пеевски се кандидатира отново - ще гласувам за него!

Анонимен каза...

Добро утро, драги ранобудници! Опитвам се да не се учудвам на липсата на всякакъв здрав разум в главите ви. А върхът е, че съветниците от ГЕРБ дали отпор на предложението. Ами нали 4 години точно те начело с Минко Акимов ни убеждаваха, че е страшно наложително ТБО да се вдигне и превеждаха хиляди мотиви за това. Но не е лесно да предприемеш такива непопулярни мерки, за това се иска малко смелост. Я да погледнем таксата за депониране: 2012г. тя беше 9 лв., 2013г беше 15 лв., 2014г. ще бъде 35 лв. Задавам ви много прост въпрос - това не говори ли ясно за неждата от спешни действия?

Анонимен каза...

Няма, Честита Нова 2014г., няма нищо.....има единствено...вдигнаха данък смет, след едно 3-4 дневно прекъсване от новата година. Троенски професионализъм. Браво!

Анонимен каза...

Вдигнат с 4-5 лева на година, голяма работа, но по кафета и цигари давате безбожни пари, а за почистване на гр. Троян - НЕ

Анонимен каза...

Като си давам 5 левчета за цигари и ако реша и едно кафе да изпия през деня не се замислям как са си заминали 6,50 лв....но като дойде време да си плащаме данъците започваме да мрънкаме колко високи били. Разделих си годишното задължение на 12 месеца и...получи ми се 9,58 ст., което е поносимо, в сравнение със сумите, които оставям за акциз на тютеневите изделия.
Давам си и сметка с каква гордост и как се пъча, когато ни дойдат гости от други места...колко ни е чист и приветлив града напоследък, как постепенно сами се научихме да го пазим...

Анонимен каза...

Новите "опорни точки" са раздадени и троловете започнаха да промиват мозъците.
Обърнете внимание на един от "мотивите" - "намаляване на преходните остатъци". А защо има "преходни остатъци"? Това означава, че досега са събирали повече пари от необходимото. С какво право? Защо се мълчи колко са тези "преходни остатъци" и с колко са намалели, ако изобщо са намалели. Защо се мълчи за процента на събираемост и че 25-30% от населението живее на гърба на останалите и не плаща? Ерго - не се събират таксите от смет, а се получават "преходни остатъци"??? Защо се мълчи за недоборите /това което има да се взема от минало време/, колко са те и не надвишават ли многократно парите от днешното увеличение? Защо се мълчи за факта, че на всеки троянец се падат по около 30-35 лева от данъците им за покриване на глобите и санкциите от управлението на ГЕРБ, подкрепяни от БСП в ОбС Троян? И т.н.
Въпросът и негодуванието изобщо не са за тези 4-5 лева с които ще се увеличи такса смет.
Няма справедливост! Няма отговорност! Няма никаква местна политика и воля нещо да се промени в тази община.
Социалистическият реализъм продължава с пълна сила. Харчат се пари за какви ли не "козметични" мероприятия и грам мисъл нямат днешните и предните и по-предните управници как да влагат обществената пара в дейности, които в последствие да донесат пряк или косвен дивидент и да увеличат местните приходи в бюджета. А последните години местните приходи или намаляват или стоят на една позиция.
Бюджетът днес могат да го спасяват само с вдигане на данъци, защото голяма част от имотите на общината са разпродадени или престъпно загубени, а парите по европрограмите отиват за канали, "административен капацитет" или за "козметични мероприятия".
Отново цялата пара е в свирката и всички усилия отиват за лустросване и подобряване на .... Социалистическия реализъм. Само че един Трабант колкото да го пребоядисвате и да му сменяте табелките - повече от 120 не може да вдигне. А в Европа и в другите бивши соц.държави от източния блок отдавна "карат" с над 200.
Какво трябва да се направи ли? Все още има неща, които могат да се направят, но това е друга тема, чийто дебат все още не е започнал и не е сигурно дали изобщо някога ще започне в Троян.. Проблемът е, че с всяка изминала година ресурсите на общината стават все по-малко и ограничени, което от своя страна силно увеличава времето за възстановяване, преди да се тръгне към растеж, а от там - към устойчиво развитие..
Загубата на последните 20 години в опити да се строи социалистически капитализъм от бивши номенклатури на БКП много трудно и с много голяма мъка могат да се преодолеят и компенсират. Както виждате, дори свежите пари от еврофондовете, попаднали в ръчичките на номенклатурата на БКП - вместо да подобрят нещата, те се влошават. След 7 години еврочленство и похарчени толкова много пари на европейския данъкоплатец - всеки може сам да определи какъв е резултата? Не случайно "отчета за периода 2007-2013" бе скрит от населението на Троян.
Като щрауси са си заровили главите, а не виждат, че задниците им голи и на показ. Всъщност, на баба Гуси това би и харесало :)
ИП

Анонимен каза...

12-ти, ти ако изобщо можеш да мислиш няма да пишеш такива глупости - 9,58 ст., месечно е поносима такса. Въпроса не е дали е поносима таксата, а липсата на справедливост, прозрачност и мотиви за увеличението й. Какво общо има данъчната ти оценка на имота с боклука, за да плащаш на тази основа? Нима един пенсионер, който живее сам в имот с три пъти по-висока данъчна оценка от жилище, в което живеят 4 човека прави 3 пъти повече боклук от тях, за да плаща три пъти по-висока такса?
11-ти, ако наистина имаш много левчета стани дарител на общината за почистване на гр. Троян, но не ми казвай аз как да си харча левчетата, защото ти не ми даваш левчетата.

Анонимен каза...

13. Браво господин Пеевски ! Всичко е казано точно, ясно и конкретно. Благодаря Ви, че гласувахте против вдигането на таксата смет !

Анонимен каза...

Какъв отчет за периода 2007 - 2013 г. е скрит г-н Пеевски?

Анонимен каза...

Освен да дигат данъците в Троян, нашите общинари немогат да правят нищо друго. Не е ли смешно да се дига такса смет. А навсякъде сме потънали в мизерия. Контенерите се почистват през седмица. Страшно е да миниш до тях смрад, кучета, лятото мухи. Разровичкани от ромите и навсякъде около тях всякъкав отпадък. Защо господа общинарите не се разходят пеш из кварталите ни и улиците да видят действителността на яве. Лесно е само в общината и по центъра. А след това със служебен превоз до вкъщи. Ето защо ще се вдига всичко в града ни. Трябват парички. А откъде да доидат? Ако не от обикновения, бедният човечец, като нас. Мълчим и ни грабяд. Старашно става в градани. Ето защо няма кой да живее тур. Младежите бягат без да се обръщат назат. Нищо не правим за децата си, освен да ги прогонваме от родното си мямсто. Трагедия!!!

Анонимен каза...

Аиде бе, протестиращи, къде изчезнахте. Ама като Боко и Костов не плащат, си траете.

Анонимен каза...

Днес контейнерите са претъпкани! Боклука е по земята! На 25 декември -сряда не е събран? На 1 януари-сряда не е събран? До днес още не са минали да почистят! На 8 януари е следващия ден, в който в квартала се събира боклука. За какво плащат гражданите? Къде са парите от данъците? Трябва ли постоянно да се обаждаме и да напомняме, че боклука не е изхвърлен? А всяко обаждане струва пари? Те към данъка ли минават? И защо трябва да сигнализираме? Кой не си изпълнява задълженията??? Защо боклука е по земята? Котки и кучета ровят в контейнерите и около тях и го разнасят! Животните не са виновни! А ако тръгне зараза? Общината ще плати ли обезщетение на гражданите за несвършена работа.....Питам къде отиват парите на гражданите? Защо се вдигат данъците? А кой ще почисти??? За какво плащаме? Въпрос на съзнание!

Анонимен каза...

16, отчета за реализиране на проекти по европейските програми 2007-2013. Беше приет също така плана за 2014-2020 и за него почти нищо не знаете. Вижте видеозаписа от сесията м.Ноември. точки 1 и 2 които бяха изкуствено обединени за да стане пълна каша, всичко да се размие и никой да не разбере за провала 2007-2013 и неадекватния План 2014-2020.

Анонимен каза...

Какъв отчет за периода 2007-2013 ми говорите, на каква сесия през месец ноември, като годините се състоят от 12 месеца драги ми г-н Пеевски и други неграмотници.

Анонимен каза...

Не съм съгласен с номер 19 - аз лично видях през няколко от многото коледни дни фирмата по почистването да работи. А това, че животните разнасят така е, но и хора ровят и хвърлят това, което са решили,че не могат да предадат извън контейнерите.

Анонимен каза...

21-ви, при положение, че има видеозапис на сесията и всеки може да провери кои са първите две точки от дневния ред на сесията през м.Ноември, както и да проследи отчета на стария план и приемането на новия план - да твърдиш обратното или си много нагъл и тъп или си само нагъл и затова са те пратили тук да квичиш заради самото квичене.

Анонимен каза...

1-ва точка през месец ноември - Етапна оценка за изпълнението на Общинския план за развитие на община Троян за периода 2007 - 2013 г. ЕТАПНА ОЦЕНКА ДРАГИ МИ ТЪПАНАРИ.

Анонимен каза...

Когато си тъп, никой не може да ти помогне. Един месец преди края на периода 2007-2013 когато всичко е ясно какво си реализирал и какво е в процес на реализация и довършване - да наричаш такъв отчет "етапна оценка" или си идиот или си без мозък.
Как да обясниш на глупака, че принципна и стойностна разлика между този отчет и окончателния след месеци няма как да има. Освен ако не ни натресат нови глоби.
Как да обясниш на глупака, че "мандалото" отдавна падна и по програми за периода 2007-2013 не може да се кандидатства?
Каква етапна оценка един месец преди края на периода бе, цървул?

Анонимен каза...

Следващата "опорна точка" на комунягите е да пренесат спора дали отчета е краен или етапен с една единствена цел - да прикрият огромния си крах и провал по изпълнението на плана 2007-2013.
7 години се нагаждаха, променяха таблици, актуализираха и какви ли не управленски гимнастики правеха, включително да ни проглушават ушите какви грандиозни успехи имали, но накрая пак се оказа, че са се осрали. Сега се чудят как да заметат дирите с мълчание, с липса на информация за населението и с познатите ни опорни точки. С миризмата обаче няма как да се справят.

Анонимен каза...

24-ти, печели Голяма безплатна екскурзия до Карлуково без връщане в Троян.

Анонимен каза...

№22, не се лигави пред общинарите. Наистина по време на коледните празници в някои квартали се почистваха контейнерите Но въпросът е "Как?" Възможно ли е за няколко часа да се почисти целия град? Не! Просто отчетохме поредно действие. Както с една дума. Ето защо нашите общинари нямат никакво право и основание да вдигат такса смет. На бедният народ и 1% повишение е много. Ако в общинските служители получават високи заплати, те не представляват всички жители от града. Ние получаваме около 300-400 лв. С тях какво по напред да направиш. Ток,вода GSM, интернет, отопление, храна, дрехи, разходи за децата. Поддръжка на кола и жилище, защото те са необходими за живота ни. И нека общинарите да вдигат данъците. Нека се вдигат цените на стоките. Но ние сме търпелив наров, ще влачим трудният начин на живот. като няма кай да застане зад гърма ни. като се излъгахме в поредния кмет. Мислехме жена реално мислеща, ще ни помогне. защото жените винаги гледат за дома. А за Михайлова смятахме, че град Троян, ще и бъде като дом, ще се грижи за него и хората му. Но уви залъгахме се.

Анонимен каза...

Ако мислиш за една година напред- посей ориз, ако мислиш за 10 години напред-засади дърво, ако мислиш за 100 години напред-образовай населението.

Анонимен каза...

Коментиращите по горе които казват че не е справедливо разпределението на такса Смет,са напълно прави.Аз ще ви разкажа една случка пред едни контеинери за смет,която ме потресе.Мястото на което се разви деиствието е на контейнерите пред у–ще "Христо Ботев".Там редовно работниците на Роко от Левчето изхвърлят по няколко кашона с боклуци.Предполагам не плаща кои знае колко за това.Това което ме потресе,е че дойдоха деца които играеха в училището и започнаха да ровят и хвърлят наоколо боклука.Започнаха дори да се бият за по ценните вещи.След около 20 минути доидоха 3 баби и дядо да поровят и те.След около 30 минути се появиха две малки момиченца и момче,тогава вече не издържах и отидох да ги попитам защо се ровят в боклука,а те ми отговориха че не са клошари.Ужас и безумие.Да не казвам че после минаха на баберка и братята роми.Въпроса ми е господа "Общинари" докога ще се гаврите с нашите деца.Следващият път ще направя и видео–клип,за да видите за какво става въпрос.Или пък не, смятам да изгоря въпросния боклук,пък дано някои се сети за какво става въпрос.

Анонимен каза...

30ти проблемът не е в боклука от Роко,а в боклука в главите ни....Кой е виновен че деца,бабички и старци ровят в боклука???Това не е от беднотия,а от простотия!!!

Анонимен каза...

31-ви, да сте видяли в някоя друга държава фирма или магазин да си ихвърля боклука не в техните си кофи, а на друго място ? Някъде да сте видяпи кофи за боклук поставени пред училище ? Наистина е от простотия, но я търсете там, където се намира. Тя е по-близо отколкото предполагате.

Анонимен каза...

30-ти, как го направи тоя извод, че общинарите се гаврят с вашите деца, които ровят в боклука като цигани? Кой е възпитал децата ви така, да не би да са общинарите случайно?
Кой ми сра в гащите, дето има една приказка...

Анонимен каза...

33-ти, общинарите определят местата и поставят кофите за боклука в Троян и пак те са създали открит достъп до боклука, а сега ти питаш: "Кой ми сра в гащите?". Е, много си нагъл бе 33-ти, с подобна манипулация, че общинарите не са отговорни за ровенето в боклука.

Анонимен каза...

На всички общинари гласували "ЗА", новогодишен поздрав на женският им родител, па може и на мъжкия, че и на тях най вече!!!!!

Анонимен каза...

Дами и господа от общината спрете да пишете глупости.
Проблема е,че при обедняващо и намаляващо население на общината се увеличават данъците.От една страна правителството вдигна пътният данък, общината такса смет.Остана да се вдигне и данък сгради.Като се има предвид, че за всеки евро-проект има глоби, то догодина и това е сигурно.
Не знам къде живеете,но положението не е розово.Застаряващо население.Преминаване от индустриален към сив град / с множество фирми от сивият сектор - грънчарски,дърводелски, туристически/.Тотално опростяване.
Плувайте в облаците.След десетина години обаче няма да има кой да Ви плаща заплатите,гонейки умните хора от Троян.Но пък може да се радвате на пенсиите си....

Анонимен каза...

Към 34-ти. Много оригинална идея е това да няма открит достъп до съдовете за смет. Може да направиш предложение да се оградят с бодлива тел, че да не може да се рови в боклука и само хора с талон за достъп да си изхвърлят там отпадъците. Или пък да бъдат поставени извън границите на града, а от училището да си извозват боклука дотам с училищния автобус.

Анонимен каза...

Кмета на общината създава впечатление на интелигентен човек на пръв поглед, но само на пръв поглед след като е разрешил кофи за отпадъци да се поставят по този начин. В коя европейска държава г-жа Михайлова е виждала пред училищата по този начин да са поставили кофите? Дори в една Сърбия това е недопустимо. Но ние живеем в България и Троян не е изключение от многото градове в които това е така, но наследените лоши практики в управлението на отпадъците е недопустимо да продължават да се прилагат от един кмет, който говори за добро управление.

Анонимен каза...

До кога мислите да продължавате уважаеми управници да се гаврите със свойте гласоподаватели.Кава е тази такса смет, до кога мислите,че бизнеса трябва да ви плаща глобите за вашето безмислено управление.Предлагам да се сезират държавните органи за това, което се случва в града ни.Дайте си сметка за кого ще гласувате на следващите избори, защото вълкът кожата си мени, но нрава не.Аз не мога да проумея как с наложената такса от 550 лв за смет е изчислено , че една къща ще натрупа отпадаци от 25 тона годишно смет по вашиете изчисления и промили.Изнесете статистика за цените в другите общини, но май не ви стиска, защото там цените са от 4 до 13 промила. А като се има в предвид колко по големи са по територия от едно село Троян и там също е включено извозването, как успяхте да изчислите цената.Няма ли кой да направи една подписка и да я внесем в парламента за разглеждане.Нали за това гласувахме за вас.Направете дебат Госпожа Михайлова с гражданите и представителите на бизнеса в призрачния ни град.Не трябва ли овчинските съветници да представлявате свойте съграждани или сте се навързали като......

Анонимен каза...

Що питаш,ш'си пра'йм квот си искаме !

Анонимен каза...

39, на сесията ясно обясних как се процедира с промилите за такса смет. Години наред общината и Комунални услуги пресмятат колко пари ще им трябват за сметосъбирането, депонирането и почистването на града. След това промилите се натъкмяват за да се получи желаната сума. Разбира се в края на годината са събрани около 70% от тази сума и забележете - дори са хартисали пари, които преминават в следващата година като "преходен остатък".
За качество, реорганизация и оптимизиране работата на Комунални услуги - досега като общински съветник не съм чул дума да се отваря. Дебат? Забравете! Друга философия и политика в третирането на отпадъците и хигиената в общината? Забравете!
Ама то това е социалистическия реализъм - правят някакви сметки колко пари им трябват за да им е удобно на тях, след което населението покрива сумата с повишените данъци. Т.е. не общината е функция от населението, а сякаш населението е функция на общината. Пирамидата е обърната!
39, моля, не слагайте всичките общински съветници под един знаменател. Това, че нямате информация кой какво прави на сесиите на ОбС Троян и кой и как защитава интереса на гражданите - ни най-малко ви дава правото да обвинявате общо всички.
Това не означава, че не сте прав в коментара си, за което ви подкрепям. Да, прав сте, че общинските съветници нарушават клетвата си и не работят за интереса на гражданите, които би следвало да се самоуправляват, чрез тези общински съветници. На последната сесия поне три пъти им казах, че работят за личните си, за партийните си и за други интереси, но не и за интересите на гражданите. Факт!
п.п. Г-н Маринов, какво означава "независим" общински съветник, с което сте ме закичили? От 7 години насам винаги съм казвал, че съм избран с листата на Атака, но НИКОГА не съм твърдял, че съм общ.съветник като собственост на Атака, независимо какви са били взаимоотношенията ми с тази партия. Ние всички би следвало да сме САМО общински съветници и нито повече, нито по-малко прилепвани към коя да е партия или политическо сдружение. В противен случай се нарушава клетвата и ЗМСМА.
Местната политика няма и не може да има нищо общо с партийната политика. Не случайно в ЗМСМА думичката "партия" и производните и тотално отсъстват!!!
ИП

Анонимен каза...

36, не се прави на толкова умен.

Анонимен каза...

Кольо ти ли си бе ?

troyan21 каза...

До ИП (№41): Г-н Пеевски, "закичвам" Ви с определението "независим (общински съветник)", тъй като от известно време не представлявате партията (ПП "Атака"), от листата на която влязохте в Общинския съвет. Преди това Ви представях като общинския съветник от ПП "Атака", самият Вие редовно подчертавахте/кичехте се с тази си партийна принадлежност. А че всички общински съветници, както казвате, би следвало да са САМО общински съветници, а не партизани (партийци) - АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВ.

Генадий Маринов

Анонимен каза...

Част от първото ми изказване в ОбС Троян и цитати от официалния Протокол N:2/29.07.2007г
инж. Илиян Пеевски: “Господин председателстващ, дами и господа, другарки и другари, уважаеми гости. Искам да направя едно процедурно предложение.
Като гледам така състава на Общинския съвет имам усещането, че се намирам на заседание на градския комитет на БКП, със сродни организации, но се надявам, че ще премине това усещане.
........Може ли някой да представи документ за ситуиране на такава партия в Общинския съвет по ЗМСМА в който към днешна дата имаме избрани 29 общински съветника, един закон за местно самоуправление и нищо друго.
....... Ако сте против ние ще отнесем този въпрос до съда, защото знаете, че в този състав на Общинския съвет има четирима общински съветника избрани от гражданите на община Троян чрез листата на Атака да служат на гражданите на община Троян, А НЕ НА ПАРТИЯ АТАКА, която ги е издигнала. Такъв е духа на този закон, който ние ще спазваме от първия до последния ден.
*
От същата сесия
инж. Илиян Пеевски: Има ли законни групи, или няма? Няма. И като няма, какво правят тук, БСП, АТАКА и т.н. Това е абсолютно законно нарушение. Господа, 18 години този закон се нарушава по най-безобразен начин в Общинския съвет. Аз съм свидетел от 90 година до ден днешен. Ние смятаме да се опълчим на това беззаконие, което се шири 18 години.
*
Инж.Пеевски: Няма да ми омръзне четири години да ставам след всяко закононарушение. Политическа партия ГЕРБ няма ситуирана в този Общинския съвет. Г-н Съев – ние се намираме в Общинския съвет – Троян, а не в парламента. Разликата е от тук до небето. Може, докато се изработи правилник, спазвайте ЗМСМА. В момента имаме един закон и 29 избрани общински съветника
*
Много моля, уважаемите общински съветници да забравят, че са партийни общински съветници и че служат на обществото и да гласуват за хора, които знаят и могат, а не партийно.
*
Инж. Пеевски: По странни мотиви не съм чувал. Относно политиката.ние говорим за политика на община Троян, а не за партийна политика. За партийна политика зад онази врата. Тука ние сме 29 общински съветници. Избрани сме с партийни листи – да! Но до момента в който председателя на ОИК е раздал персонално на всички по един документ, който удостоверява, че той е общински съветник на жителите на община Троян. Нещо, в което всеки един от вас, в последствие всеки един от вас се е заклел, а не да служи на партията си. Политика за гражданите. Политика на партиите отвънка.
*
И в какво се променихте? Играете си на партийни игрички, с договорки, шушу, мушу – горе, долу, в тая стая, в оная, скупчени. Вие сте 29 общински съветника. Зад вас стоят гражданите на община Троян. Работете за гражданите, а не за собствените си партии.
***
Това са цитати само от една сесия. Мога да ви зарина с подобни цитати от последните 7 години, в които опитвам да не се партизира ОбС. Никъде не съм се „кичил”, че съм собственост като общински съветник на Атака. Както виждате от цитатите по-горе - дори напротив! Едно е да си влязал в ОбС с определена партийна листа и съвсем друго е да действаш като общински съветник съобразно ЗМСМА.
Та, кое ми е „независимото” все пак? Ако колегите общ.съветници са ЗАВИСИМИ от партиите си, което ги прави ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ на ЗМСМА, това не означава, че съм „независим” на тази база, защото ВИНАГИ съм спазвал клетвата и ЗМСМА.
Няма случай в работата ми като общински съветник да съм показвал зависимост от партия Атака, въпреки че бях общински и областен лидер на тази партия. Пример: Дори когато политиката на Атака беше да подкрепя ГЕРБ и Борисов в Парламента, в същото време в ОбС Троян аз и колегите ми буквално водихме война с общинските съветници, избрани от листата на ГЕРБ. Така ли беше????? Три години всякакви птичи мозъци се напъваха и така и не разбраха защо е така. Ако бяха прочели ЗМСМА щяха да разберат. Ама кой ли да чете. Днес всички пишат.
Толкова ли е трудно да бъдем /поне някои/ възприемани само като общински съветници? То и съгласно ЗМСМА е така.
ИП

Анонимен каза...

Въпреки спорната личност на Илиян Пеевски,смятам че Троян има нужда от такъв общински съветник като него.Като бивш представител на местния бизнес,не ми харесва,че се товари бизнеса с по висока такса,което по един или друг начин спомага за увеличаване на безработицата и обезлюдяването на града и се влиза в омагьосан кръг,от който не съм сигурен,че някога ще излезем.

Анонимен каза...

искам само да ви обърна внимание на снимката от контеинера за пластмаса. ако всеки един от вас смачка пластмасовата бутилка, изкара въздуха от нея, този контеинер ще е само на 1/3 пълен. казвам ви го просто като идея. лек ден

Анонимен каза...

На повече места в Троян има един контейнер за всичко! Този на снимката е част от изключнието! Разходете се в града и в селата! Но не ходете само по централните улици! Всяка година се купуват нови контейнери и явно все нестигат! Къде отиват парите на гражданите? Защо се вдигат таксите ??? Какво е нашето обслужване като данъкоплатци?

Анонимен каза...

Нещастници.... само гледате как да можете да вземете повече пари от хората.

Анонимен каза...

47, ти си бил голям умник. Ако се почиства редовно контейнера няма да е така. А може би ти искаш бутилката да бъде готова за ромите. Да вярно те са нашите братя по съдба. Може утре нашите троянски общинари да ни пратят при братята роми да ровим контеинерите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |