Бели контейнери за дрехи, обувки и други текстилни отпадъци

* Инициативата за разделното събиране е на Община Троян, ще го върши габровската фирма „М-текс рециклиране и текстил" ООД, отпадъците отиват за рециклиране
Ново в Троян
Белият контейнер за дрехи, обувки и текстилни отпадъци до Белодробната болница
ТРОЯН прави първа крачка към разделно събиране на битовите отпадъци още на входа, т. е. при изхвърлянето им в контейнерите. От миналата седмица на четири места в града – зад Малкия пазар (срещу фризьорски салон „Шик“), до Белодробната болница, до западната ограда на МБАЛ - Троян (ул. „Проф. Шипковенски“ 10) и в жк „Лъгът“ – са поставени специални бели контейнери за събиране на дрехи, обувки и различни текстилни отпадъци (чанти, кърпи, пердета, завеси и други подобни), годни за втора употреба. Новите контейнери са с вместимост 1,8 куб. м и имат отчетливи и ясни надписи в зелен цвят за начина на употреба. Изискването е всичко, което влиза в контейнерите, да е чисто и поставено в торба или плик и да не се изхвърлят друг вид отпадъци. Инициативата за разделното събиране на дрехи, обувки и други текстилни отпадъци е на Община Троян, а дейността е възложена на габровската фирма „М-текс рециклиране и текстил“ ООД, която от миналата година върши същото и в Габрово. Съдовете ще бъдат обслужвани всяка седмица, но при необходимост е предвидено да става и по-често.

„С ПОСТАВЯНЕТО на специализираните контейнери Община Троян цели да осигури по-лесен и удобен начин гражданите да предадат своите ненужни дрехи, обувки, чанти и други текстилни отпадъци както и да се даде възможност тези материали да бъдат рециклирани и използвани отново“, коментираха от общинската администрация. Поясняващ коментар в профила си във фейсбук направи и кметът Донка Михайлова: „По повод на многото въпроси какво ще се случва с текстилните отпадъци и обувки мога да отговоря, че фирмата, която доставя съдовете и организира събирането и извозването, има намерение да ги преработва в манекени и настилки за спорта борба и в пълнеж за дюшеци. За нас е важно да се събират в съдове, от които да не могат да се изваждат и да не постъпват в депото ни за отпадъци. Това ще води до намаляване на разходите за издръжка на депото и оттам - на таксата за битови отпадъци, която гражданите плащат“.
***

ПОСЛЕПИС. Сега остава големият въпрос – дали хубавата инициатива за разделно събиране на дрехи, обувки и други текстилни отпадъци ще проработи. С други думи – дали троянци съвестно ще пълним белите контейнери по указания начин, а не с всякакви други боклуци. И дали една позната група събирачи и рециклатори на оттпадаци, които ежедневно ровят из троянските контейнери за смет, няма да саботират инициативата  – като разбиват новите бели контейнери и разграбват съдържанието им. Дано опасенията ни са напразни! И дано не се провалим както преди години, когато Троян направи или по-точно изимитира някакъв опит за разделно събиране на битовите отпадъци при източника (виж „Разделното“ сметосъбиране в Троян“ – бел. ред.).
 
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |