Инж. Хитров даде разяснения за ремонта на площада

* Важен, видим и имиджов проект, с който много трябва да се внимава, съгласи се с констатацията на Т21 шефът на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация
Предстоящо
инж. Николай Хитров, Троян , 10 юни 2021 г.
ДИРЕКТОРЪТ на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация инж. Николай Хитров, взел участие в редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (10 юни), даде разяснения по подготвяния проект за ремонт и реконструкция на централния троянски площад „Възраждане“. Важен, видим и имиджов проект, с който много трябва да се внимава, съгласи се с констатацията на Т21 инж. Хитров.

КАКВО предстои? Цялостен ремонт на основните площадни елементи – настилки, стъпала, бордюри, осветление, водни обекти, зелени части, със запазване на сегашната визия като нива, наклони, материали, орнаментика. Керамичната настилка, издържала почти четири десетилетия и безспорно придаваща чар и стил на площада, ще бъде подменена с клинкерни плочи, следващи досегашната геометрична орнаментика, но прибавяйки и нова в стила на българската шевица. Червени керамични плочи, като червен килим, ще маркират подстъпите към важните сгради на площада – Музея, Читалището, Общината и др. Стъпалата, бордюрите и страничните плочи ще се подменят с нови от термолющен гранит.

Орнаментиката ще следва досегашната, но ще има и нови моменти
Например – шарки тип „шевица“ и червени „килими“ към входовете на сградите
ЗЕЛЕНИТЕ площи ще се запазят в сегашния си вид, като добавката ще са модулни дървени пейки с възможност за бърз демонтаж и прегрупиране/ префункциониране на площадното пространство. Подобни пейки плюс стационарна дървена пергола ще се появят и около фонтана. Фонтанът и водната каскада ще се реконструират, като ще се намали обемът на водните площи (чрез намаляване на дълбочината) – за енергоемкост и по-голяма безопасност; предвижда се възможност за преминаване над водата в зоната на водната каскада чрез две пътеки с метална конструкция. Ще бъде монтирано ново LED осветление в цялото площадно пространство, нова светлинна украса ще се появи и във водната каскада.
 
ВЪПРОСЪТ с финансирането на строително-ремонтните дейности все още стои открит, като със сигурност ще се търсят и външни източници. Очаква се работата да започне пред следващата година, а на дневен ред сега е работното проектиране, осигурено със средства от общинския бюджет (виж „Три добри новини от кмета“ – бел. ред.). Инж. Хитров поясни, че се предвижда и ремонт на пешеходния мост, свързващ площада с градинката на отсрещния бряг на троянската река, но това ще стане по друг проект.

Т21

Начало

Още по темата:

10 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

А,мост на влюбените/на въздишките /ще има.Кажете цената за евентуалната придобивка.Защо първо не се пробват да оправят стъпалата на инфоцентъра,пък тогава да харачат парите дето още ги нямало.

КОРЕКТЕН каза...

"Важен, видим и имиджов проект, с който много трябва да се внимава, съгласи се с констатацията на Т21 инж. Хитров."Най- важното и видимо" е,че проектът ше е "ИМИДЖОВ" .Пак се търси чесане на Е Г О.

Донка Михайлова каза...

Навсякъде по света площадите само се реставрират. И колкото повече минава времето толкова по ценни стават. Каменните бордюри и елементи по площада в момента вече няма сила която да ги произведе. Може би и находищата им да са изчерпани. Това ги прави ценни. Но как може да се обясни това на хора които преди години боядисаха до цокъла църквата в троянския манастир с блажна боя за да я "освежат"?! С демографската криза все повече ще зачестяват малоумници от бедни и просташки потекла на ръководни постове. Същото отдавна важи за град Троян. Направете спортната зала за децата, че съсипахте поколението от безхаберие! По площада освен чиновници ,щъкат само пенсионери и цигани!

S.Iliev каза...

Построяването на спортна зала трябва да е задача №1 за Община Троян

Ивайло каза...

Да има циганите къде да пият бира.

КОРЕКТЕН каза...

Поонеже сме иновативна община отвсякъде погледнато,защо не въведете публично допитване до гражданите,как да похарчим тези пари?И тротоарите да правим и центъра да правим все ще е по проекти.Вашето няма да се загуби.Не е редно НИЕ да си правим тротоарите или да ги косим от тревата,а по центъра ВИЕ да си чешите ЕГОТО с имиджови проекти.

Unknown каза...

Надявам се да махнат тоя грозен паметник ,пред рест.България

Донка Михайлова каза...

...може да е грозен ,но е актуален. Днес 120 г.по късно тези 10тина герои може да бъдат тълкувани като формацията "мутри вън.." ,или онези хипари с татковците си с кашоните с надписи против Гешев,които се бяха загнездили пред същия този паметник. Творбата е тромава,маниерна като изказ и в нея няма нищо героично ,достойно за монумент. Досущ като самата Троянска социална действителност вчера-днес и утре...Лицемерие,нагаждане,водеща роля на посредствеността! ....И това е най ценното на изкуството. Запечатва завинаги нагласите и във времевия диапазон ги изобличава когато са фалшиви, глупави, самоцелни.. Досущ като снимките ви от пубертета когато сте си правили тъпи прически,мажели сте пъпките и сте се опитвали чрез дрехи да наподобите някой съществен за вас "герой".

Донка Михайлова каза...

Това друже ако се случи вероятно в Троян ще се появи монумент на"свиня с малки прасенца" (сега много се търсят за справка zetra tv)точно като Капитолийската вълчица в Рим. Или пък абстрактен мемориал на "шкембето"...или бог знае какво.

Djigata каза...

Достойна сте за вожд на Хуните! Чупете и махайте паметници! Ако се пренесем в по-ново време може да направите и клада от книги на площада!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |