Три добри новини от кмета

* Ясна е концепцията за Големия пазар, пред завършване е проектът за централния площад, санирането продължава

Строителство

ТРИ добри новини, засягащи инфраструктурата на Троян, ни съобщи чрез профила си във фейсбук миналата седмица кметът Донка Михайлова.

На срещата с проектантите на Големия пазар

• ИЗБИСТРЕНА е вече концепцията за реконструкцията на Общинския пазар (Големия пазар). А проектантският екип отговорил на очакванията бъдещите ремонтни дейности да засегнат във възможно най-малка степен и да не блокират дейността на търговците и ресторантьорите, имащи свои обекти на Големия пазар; няма да преустановява работата си и четвъртъчният фермерски пазар. „Реконструкцията ще бъде извършвана на етапи. Започва идейното и работно проектиране. Надяваме се през следващата година да осигурим част от нужните средства за започване на първия етап от планираните дейности“, коментира г-жа Михайлова. Изразявайки и надеждата „Общинският пазар да стане по-хубав и от реконструирания Малък пазар“. Проектант на новия Голям пазар е столичната архитектурно-дизайнерска агенция „АДА Агенция Архитектура и Дизайн“ АД, която проектира и Малкия пазар и по всеобщата оценка постигна отличен резултат.

Пред финализиране е проектът за ремонт на централния площад

• КЪМ ФИНАЛИЗИРАНЕ върви проектът за ремонт на централния троянски площад „Възраждане“ – безспорно красив, функционален и правещ впечатление на гостите на града ни, но поовехтял с годините, а на места и сериозно амортизиран. „На днешното му (3 юни) обсъждане в София с проектантския екип дискутирахме проблеми, касаещи запазване в максимална степен на фигурите, образуващи се от настилките, включването на единични нови елементи, свързани с традицията и с бъдещето на Троян, етапите на изграждане в зависимост от размера на привлечените средства, материалите, режимите на работа на водните каскади“, сподели градоначалникът. Като припомни, че „дългите процедури на обжалване на конкурса за проект ни лишиха от средства по подходящи програми, но търсенето на източници на финансиране ще продължи“. Думи, звучащи оптимистично за намирането на средства за площадните ремонтни дейности. За работното проектиране в настоящия общински бюджет са заложени 38,6 хил. лв.

На срещата с министъра на регионалното развитие

• ТРЕТАТА добра новина. В качеството си на зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) г-жа Михайлова информира за провелата се среща на Управителния съвет на сдружението със служебния министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова и постигната договореност в Плана за устойчивост да има програми за саниране на жилищни сгради. А от м. юни започва информационната кампания за начина на участие. На срещата е заявена и общата позиция да се търсят начини за коригиране/отмяна на изменението в Закона за устройство на територията (ЗУТ), засягащо режима на издаване на строителни разрешения и пречещо на инвестиционната дейност. Изяснило се още, че обявената неотдавна задължителна паспортизация на сградите, които няма да се ремонтират, вдигнала толкова шум и изпоплашила хората, засега се отлага. Да припомним, че за миналия програмен период (двете процедури по ОПРР 2014-2020 и Националната програма за саниране на панелките) Троян бе сред националните отличници по най-много санирани жилища на глава от населението – 26 жилищни сгради с общо 460 апартамента плюс шестте най-важни троянски обществени сгради (Община, Данъчно, Пожарна, бившата сграда на БКС, Читалището и Полицията); а в момента се изпълняват три проекта по ОПРР 2014-2020, обхващащи 10 големи жилищни сгради с 329 апартамента.

Т21

Начало

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Преди да приемат проекта влязоха зад решетките.На посоки е.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |