Трима наши водят партийните листи за изборите на 11 юли

* Марин Ичев („Изправи се! Мутри вън“), Веселин Илиев („Национално обединение на десницата“) и Свилен Андреев („Демократична България“) са начело за своите формации в нашия 11-ти Ловешки многомандатен избирателен район

Парламентарни избори 2021 (2)

ЩЕ ИМА ли наши хора, съграждани троянци, на избираеми места в листите и евентуално след това на банките в Народното събрание. Този въпрос е евъргрийн винаги преди парламентарни избори, днес също – преди насрочените за 11 юли 2021 г. извънредни парламентарни избори, чиято предизборна кампания започва от утре, 11 юни. Друг е въпросът, след като наши хора седнат на въпросните банки, колко и дали вършат каквото трябва в наша полза, на местната троянска общност, но това е отделна тема. И така – трима троянци оглавяват партийните листи за предстоящите избори за 46-то Народно събрание. Съобщаваме ги по реда на регистрацията на съответните листи в Районната избирателна комисия (РИК) – Ловеч: адв. Марин Ичев (коалиция „Изправи се! Мутри вън“), Веселин Илиев (коалиция „Национално обединение на десницата – КОД, БЗНС, БДФ, СЕК“) и Свилен Андреев (коалиция „Демократична България“).

Отляво надясно – Марин Ичев, Веселин Илиев, Свилен Андреев

АДВ. МАРИН ИЧЕВ („Избрави се! Мутри вън!“) е добре познат на троянци. Той бе шеф на троянската полиция в периода 2010/2016 г., след това последва неочаквано преместване в Ловеч, после ново преместване, придружено с недоказани обвинения и медийни атаки, явно резултат от разчистване на сметки в системата и извън нея. Понастоящем е адвокат към Ловешката адвокатска колегия.

ВЕСЕЛИН ИЛИЕВ („Национално обединение на десницата“) е син на дългогодишния активист на БЗНС Витлием Илиев и също е представител на земеделците в коалицията. В периода 2015/2019 г. бе общински съветник от местната коалиция „Избор за Троян“ и стана известен с гласуването си срещу коалиционния партньор Николай Тодоров при свалянето му от председателския пост в местния парламент, организирано от ГЕРБ.   

СВИЛЕН АНДРЕЕВ („Демократична България“) е сред малцината дипломирани политолози в района. През 2019 г. бе кандидат за общински съветник от местната коалиция „Глас народен“ като представител на политическата формация „Движение на гражданите“ на Меглена Кунева. Известен е с последователните си десни убеждения. От десетина години работи като ръководител на проекти и лектор в гражданския сектор (дружество „Знание“, Ловеч).

НО ТРЯБВА да направим уговорката – това че са водачи на листите увеличава шансовете им, но не ги гарантира. Евентуалното депутатско място зависи от поне две основни неща – партията/коалицията да получи представителство в парламента (т. е. да спечели поне 4% от националния вот), а на местно равнище (в случая в нашия 11-ти Многомандатен избирателен район - Ловеч) да има достатъчно гласове за свой мандат/и. Напомняме, че водачите на листи не са „уязвими“  от преференциалния вот и няма как някой по-отзад в листата, независимо колко преференциални гласа е получил, да ги измести. Но е възможно друго, на което станахме свидетели на предходните парламентарни избори на 4 април т. г. – сериозен преференциален вот да донесе депутатско място на кандидат, подреден на на пръв поглед неизбираемо място. Това се случи с инж. Иван Миховски, който бе четвърти в листата на ГЕРБ, но с над 2100 преференциални гласа излезе на втора позиция и за пореден път влезе в парламента; г-н Миховски и сега е четвърти в листата на ГЕРБ.

В ДРУГА от формациите, които според социолозите ще влязат в 46-тото Народно събрание и ще имат свой депутат от нашия 11-ти МИР – коалиция „БСП за България“, троянец е на трето място в листата, д-р Валя Александрова, депутат в 44-тото НС и кандидат за депутат на изборите за 45-то НС на 4 април. И сред кандидат-депутатите на спряганата за фаворит партия „Има такъв народ“ има троянско участие – на шеста позиция в листата е „натурализираната“ троянка Христина Христова, със сериозна професионална биография на равнище министерство, сега служител в общинската администрация в Троян, която от десетина години живее в троянското с. Белиш. За коалиция „Български патриоти - ВМРО, „Воля“, НФСБ“ на второ място също е троянец – агрономът Цветослав Петров, представител на партия „Воля“, водач на листата на патриотичната коалиция на изборите на 4 април; а на изборите през 2017 г. г-н Петров оглавяваше партийната листа във Велико Търново и бе на косъм да стане депутат, като тогава дъщеря му и зет му влязоха в парламента и можеше да се оформи уникално семейно парламентарно трио.

Т21

Начало

2 коментара:

Unknown каза...

Тоя най отляво на снимката не го ли изгониха от началник на РУ Троян за злоупотреби?

Unknown каза...

Ичката, както е по роднински обичай, пак гледа за кокала. Опита се да направи полицейска(негова) партия и изгоря. Просто неуспял полицай, който порина истинските и учили за това ченгета! Жалко за новата партия, че се доверява на такива екземпляри!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |