Среща с големия Цочо Бояджиев

* И за малко да забравят калта и суетата на днешния ден – спасение, което философията и изкуството могат да дават на човеците
Троянци
проф. Цочо Бояджиев
НОВИЯТ Информационно-културен център в Троян беше домакин на запомняща се среща (9 декември). Гостува ни нашият съгражданин проф. Цочо Бояджиев – един от малкото днешни истински български интелектуалци, философ, преподавател в Софийския университет, преводач от няколко езика, блестящ познавач на Античността и Средновековието, учен от европейски мащаб. Поводът за поканата беше Голямата специална награда на портал „Култура“ (kultura.bg) за цялостно творчество, която му беше присъдена за Деня на будителите 1 ноември.

ПРОФ. БОЯДЖИЕВ е заставал неведнъж пред троянска публика, но личност от неговия мащаб винаги има какво ново да каже на тукашните си почитатели. Освен това, мнозина се изненадаха да видят у него, освен философа и сладкодумника, две други проявления на търсещата му личност – поета и фотографа. Публиката имаше възможност да се докосне до стройно академично говорене, до емоцията на зряло поетично слово, до откровено обяснение в любов към фотографията като една друга възможност за познание. Да чуе, че философът се е развълнувал при откритието на голямата си научна тема както когато е научил, че ще става баща. Да бъде въведена в духовния свят на средновековния човек - допускащ парадоксалното, мислещ строго йерархично, в непрекъсната тревога за последствията от житейските си избори. Да слуша стихове фини и помиряващи ни с тоя свят. Да научи, че един професор може да пожелае да бъде наново ученик, че светът се открива пред фотографа, доколкото той е готов за това, че всеки снима по различен начин един и същ обект, че най-интересно е лицето на стария човек, разказващо историята на живота му, и че това бързо може да се забрави при вида на млада красива жена. Да разгледа изложените в залата художествени фотографии на проф. Бояджиев.

ЗА РЕШАВАНЕ на трудната задача - в малко време да се вмести много съдържание - принос имаше и водещата Даря Заричинова с непринуденото си, овладяно поведение и с привилегията да говори като ученичка и приятелка на професора. Срещата с право не заложи на формулата „въпроси – отговори“, защото при такава класа на госта присъстващите просто се наслаждаваха на мъдро и в същото време достъпно слово. Новата зала, модерна не само като обзавеждане, но и като концепция за по-свободно общуване, също допринесе за стила на събитието. Въпреки липсата на разгласа, залата беше пълна. Забелязваше се симпатична група съученички на троянски професор, с които той поддържа едно весело, проверено с годините приятелство. Сред присъстващите имаше и млади лица – някой се беше погрижил да доведе троянски ученици. Да се надяваме, че гимназистите са оценили нивото на човека срещу себе си. Млади хора рядко се виждат на тукашни културни събития, а това е важно условие за разчупване на овехтелите нашенски формати.

„НЯКОГА БЯХ…“ беше носталгичният рефрен на поетичен цикъл все още неиздадени миниатюри, които проф. Цочо Бояджиев прочете. Избралите да се срещнат с него в декемврийската вечер имаха шанса да усетят голямо човешко богатство, натрупано през годините. И за малко да забравят калта и суетата на днешния ден – спасение, което философията и изкуството могат да дават на човеците.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Има доста талантливи хора родени в Троян, с които можем да се гордеем. А защо не правим тях "почетни граждани" на Троян? Не са от "нашите". Маймуни като Киро Данков и Йона Мичева мръсни -долни комуняги все такива се предлагат от общинската управа. Срамота е!

Анонимен каза...

Да, така е 1-ви, но кой да ги предложи, като сред общинските съветници умни хора почти няма, камо ли интелектуалци. Хора без ценз, образование и култура решават съдбата на града.

Анонимен каза...

Ааааа, 1 и 2, не така ... Не усещам и капка гордост в душите ви, че ето, видите ли - ние сме единствения в България град в който кметицата е не някаква си обикновена кметица, а Член на Политбюро на ЦК на БКП . Пък и като слушах другаря Комиков, пардон, Миков-може и втори човек в Партията да стане другарката . Така, че свиквайте с това, че почетни граждани на Троян ще бъдат само верни на делото на комунизма хора. Дори някой ден , ако другарят Милко Балев стане почетен гражданин (посмъртно), пак не се чудете, защото той беше също Член на Политбюро на ЦК на БКП. Колегиалност един вид и приемсвеност ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |