Цочо Бояджиев и силата на думите

* И ни позволи да сме заедно слаби в своите човешки загуби,
 тъги и крехка вяра

Проф. Цочо Бояджиев, Троян, Серяковата къща, 19 септември
Отзвуци

ТРОЯНСКАТА публика има привилегията често да присъства на срещи с проф. Цочо Бояджиев – големият български интелектуалец, философ, поет, фотограф, който е  родом от Троян, наш съгражданин. И всеки път да чува думи, които падат като жълтиците от приказката. Какво чухме този четвъртък, 19 септември, на срещата в галерия „Серякова къща“, в компанията на приятеля, фотографа Николай Трейман, и галеристката Мариела Шошкова, водеща умело вечерта, посветена на новата стихосбирка на професора „Книга на разкаянията и утешенията“?

ЧУХМЕ, че хората имат нужда от поезия, защото днешните времена обичат да говорят за победителите, а поезията ни позволява да бъдем слаби и да изживяваме своите загуби. Че философите не бива да се занимават с политика, защото те опитват да гледат света в неговата цялост, а управленецът, подобно на фотографа, трябва да следва конкретиката на видяното през визьора. Че когато миналата година се е захванал с фотографския проект „Портрет на един град“, професорът е очаквал срещи с интересни троянци, но не чак толкова интересни. Както и че е впечатлен от тукашните предприемачи, които е снимал – съсловие, което по принцип не познава добре и е имал своите предубеждения. Че като всеки истински българин е песимист за България, но винаги се случва нещо, което да го опровергае – като поетична вечер в столицата в пълна предимно с млади хора 200-местна зала.

Момент от срещата – с Николай Трейман и галеристката Мариела Шошкова
ЧУХМЕ И прекрасни стихотворения, едно от които се е родило тук, някъде около Дрянската чешма. И ни позволи да сме заедно слаби в своите човешки загуби, тъги и крехка вяра.

Нели Генкова-Маринова
Снимки: Цветан Тончев

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |