„Домът на човека” – след София в Троян

* Троянската публика за пореден път се срещна със своя съгражданин проф. Цочо Бояджиев - философ, преподавател, поет, преводач, фотограф и сладкодумник, който този път бе довел своя учител във фотографията, съмишленик и приятел Николай Трейман
Фото
Рози за гостите - Николай Трейман (вляво) и проф. Цочо Бояджиев
ДНЕС (11 август) в Информационно-културния център в Троян беше открита изложбата „Домът на човека“ - художествена фотография на проф. Цочо Бояджиев и столичния фотограф Николай Трейман. Троянската публика за пореден път се срещна със своя съгражданин проф. Бояджиев - философ, преподавател в Софийския университет, поет, преводач, фотограф и сладкодумник, който този път бе довел своя учител във фотографията, съмишленик и приятел.

Професорът разказва за фотографията
МАЙСТОРЪТ на камерата Николай Трейман е потомствен фотограф, организатор на многобройни фотографски курсове и пленери, консултант по фотография в първите български броеве на списание „Нешънъл Джиографик“, управител на две фотоателиета в центъра на София. Професорът, автор на книгата „Философия на фотографията“, напомни, че фотографията по същността си е меланхолична, защото улавя това, което никога вече няма да се повтори.

На откриването на "Домът и човекът", Троян, 11 август 2016 г.
ИЗЛОЖБАТА „Домът на човека“ е пътуваща, а Троян е втората й спирка след София – обиколката й започва с културните центрове на България, както се закачи с публиката професорът. В залата имаше немалко летни гости на Троян, сред които Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, които наскоро, в рамките на чудесната си поредица „Умно село“ (по БНТ), заснеха „Фланьорът“ - „документален филм за страстта, с която авторитeтният учен проф. Цочо Бояджиев се посвещава на изкуството на фотографията”, както четем в анотацията за лентата. И още – филм „за лудостта да опитваш чрез образ за проникваш в тайните на живота, за желанието непрекъснато да тръгваш от нулата и за съзнанието, че всяко занимание трябва да съгражда човека…“.

Т21
Снимки: Петра Попска

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |