В Добродан: Тотю Младенов усмихнат

* В събота, 15 декември, официално бе открит Домът за стари хора в троянското село * Донка Михайлова: „Един необикновен дом”
 * Любопитен разговор за любов и пенсии между социалния министър
 и баба Николинка

ВЕЧНО СВЪСЕНИЯТ – и сигурно няма как да е иначе, когато си социален министър на най-бедната държава в Европейския съюз и на всичкото отгоре във време на криза – Тотю Младенов с широка усмивка и бодра крачка влезе в спретнатия двор на още по-спретнатия и направо луксозен за нашите стандарти нов Дом за стари хора (ДСХ) в с. Добродан, Троянско (15 декември 2012 г., събота). Министърът дойде за официалното откриване на социалното заведение, а на влизане го посрещнаха кметът на Троян Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет Минко Акимов, двамата души с най-големи заслуги тази сериозна троянска придобивка да стане факт; и още - областният управител Ваня Събчева и заместникът й Сашо Данков, народният представител д-р Станка Шайлекова, зам.-кметовете Поля Димова и Кольо Кацаров, кметът на Априлци Бенко Вълев, разбира се – директорката на ДСХ  Невяна Балевска; по-рано бе пристигнал и друг важен човек, направил много за Дома в Добродан – изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Ивайло Иванов. Сред присъстващите бяха и кметът на селото Мариана Ангелова и предшественикът й Христо Данов, също с немалък принос, представители на различни институции и социални структури от общината и областта, приятели.

ОФИЦИАЛНАТА ЧАСТ започна с водосвет, отслужен от отците Марин и Станимир от Троян; в красноречивото си приветствие отец Марин припомни за великолепния стенопис на Захарий Зограф в Преображенския манастир - Колелото на живота, подчертаващо необратимостта и важността на всеки един етап от човешкия живот от младенчеството до преклонната възраст. Двамата отци поднесоха и дар на Дома – икона.

„ЕДИН НЕОБИКНОВЕН ДОМ”, така започна презентацията си за изграждането на ДСХ Донка Михайлова, която е работила за каузата от самото й начало – първо като народен представител, а сега и като кмет. Необикновеното започнало още с трудния избор на място и сграда – минало се през различни варианти, от „Къпина 2” на Къпинчо над Троян, друга сграда в Троян и т.н., за да се приеме вариантът за реконструкция на закритото училище в с. Добродан. Необикновена била и „технологията” на изграждането му - за разлика от други подобни социални заведения, които се създавали и финансирали по един проект, тук всичко станало „step by step” (крачка по крачка), което пък криело рискове и неизвестни дали и кога ще се стигне до края. В крайна сметка всичко приключило успешно и резултатът е налице.

С ЦИФРИ, ФАКТИ И ИМЕНА на изпълнителите и финансиращите структури г-жа Михайлова очерта трите основни етапа в изграждането на ДТХ в Добродан – от 2008 г., когато троянската фирма АС „Гарант” започва работата, а парите се осигуряват от Социалния инвестиционен фонд към социалното министерство; през 2009 г. работата се продължава от „Владимекс” ООД (София); третият етап, 2011 г., е поверен на „Ванков Дунев” ООД (Плевен), а обзавеждането се осигурява от „Инт импекс” ООД (София). Общо в изграждането и оборудването на ДСХ – Добродан са вложени 878 хил. лв., от които 421 хил. лв. са съфинансиране от Община Троян.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА специално подчерта една важна дата – 1 септември 2012 г., когато със заповед на Ивайло Иванов се разпорежда финансиране на дейностите на ДСХ. За да се стигне до това положително развитие, сериозна заслуга има и финансовият зам.-министър Владислав Горанов, след като, спомняме си, неговият шеф Симеон Дянков първоначално отказа финансирането да започне до края на тази година. „Благодарности към г-н Горанов”, обяви троянският градоначалник. По наша информация годишната държавна субсидия за ДСХ в Добродан е 200 хил. лв.; таксата за настанените е 180-200 лв. месечно на човек и се внася в републиканския бюджет. Когато доходите (пенсията) на някой са по-ниски от тази такса, той дава 75% от пенсията си, другите плащат пълния размер. След осигуряването на издръжката на Дома следват конкурсите  за избор на директор и персонал. „Тежки конкурси с много кандидати и мисля, че избрахме точните хора”, бе кметската оценка. 

„СЛУШАЙКИ презентацията на г-жа Михайлова, се сетих за две неща”, започна словото си Тотю Младенов. Първо – че Домът в Добродан е един от многото социални обекти в страната, на които заради кризата се спира финансирането. „Помня, че тогавашният кмет, а сега председател на Общинския съвет Минко Акимов няколко пъти идва при мен и с общи усилия на държава, община и местния бизнес нещата станаха”, сподели г-н Младенов. Второ – как трудно и със съвместните усилия на АСП и Министерството на финансите се осигурили средствата за дейностите в ДСХ – Добродан. Министърът не спести похвалите си към това, което вижда тук, пожела много щастливи дни на обитателите на Дома и успешна работа на екипа му. Разбира се, голямото началство не си тръгна без традиционния троянски дар – бъклица с отлежала троянска сливова, връчена му от г-жа Михайлова. 

СЛЕД ОФИЦИАЛНАТА ЧАСТ всички гости имаха възможността да надникнат навсякъде из сградата – трапезария, салони, кухня, стаи (12 двойни и 4 единични, общо за 28 души) и т.н. и „на живо” да се уверят във великолепните условия за живот. В една от стаите министър Младенов се поразговори с обитателката й, баба Николинка, симпатична и енергична възрастна дама. „И да знаете, че в някои такива домове вдигат и сватби”, пошегува се министърът. „С тези пенсии не ни е до такива работи”, не му остана длъжна домакинята. На питането колко й е пенсията отговорът на баба Николинка бе – 175 лв. „Е, значи от месец април догодина ще получите почти 17 лв. увеличение”, заключи гостът в същия шеговит тон. След това кмет и министър седнаха на раздумка с хората от Дома – в елегантния и отлично отоплен салон, недалеч от огромната Коледна елха и големия плазмен телевизор.

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Абе сурикати нещастни!Стига сте си раздавали награди ами вземете някакви мерки тия улици някой да ги опясъчи най-после!Срамота е цял ден да се имитира някакво почистване! То май и не се имитира, ами направо не се почиства! Пак ли Ви изненада зимата, бе нещастници!

Анонимен каза...

Пак:):)

Анонимен каза...

Аман от мрънкалници...

Анонимен каза...

3-ти, що не ми издухаш!

Анонимен каза...

Кой отговаря за почистването и опясъчаването, та да поздравя женският му родител, а и цялата му рода!

Анонимен каза...

Тотю,ти се подиграваш с пенсионерите и не имащите. Ще ти запазя едно място там и ще ти оставя да четеш полит. икономия на соца и диамата. Със 170 лева плюс още 17 лева. Споко и тоалетна хартия ще ти осигуря.
ИМ.

Анонимен каза...

Не може с каскет и вратовръзка , махни едното. Все едно чета "Разораната целина" на Шолохов.
1900 и трийсте години .
ИМ.

Анонимен каза...

Ресорен зам.-кмет, отговарящ за инфраструктурата е познайте-Бат` ви Кольо Кацаров. Предлагам ви да не му поздравявате женската половинка-вижте се възгордяла, че я споменавате за нещо "хубаво".
А по същество-не са изчистени пътищата и тротоарите, защото от 10г. насам се избират две фирми за почистване-"Пътприбор" и "БКС", а те както знаете ноу хау нямат, а и пари за модернизация на почистването също нямат. Така че не се чудете-всичко е вързано!

Анонимен каза...

Бат Тотко се усмихна и падна 50см сняг,весел човек като дявола,,,,,,,,,,пак ни хвана неподготвени,заваля много рано

Анонимен каза...

Улиците, които трябва да се почистят, са почистени. И друго, което ми направи впечатление днес - преди около час снегът спря и веднага снегорините започнаха да чистят разкашканото след опесъчаването - нещо, което миналата година не се правеше.

Анонимен каза...

Абе 10-ти вземи се скрии някъде. Всяка година е едно и също-метода на работа на фирмите е този, който се е ползвал преди 30 год. Не се заблуждавай, просто сега си ги видял. Парите за снегопочистване всяка година са едни и същи, естествено с процента увеличение на цената на горивото, та за такава цена толкова почистване. Няма как да чистят повече, след като парите са същите.
По-редно би било да се пръска с една съставка, която разтапя леда, абсорбира водата и тя се изпарява, но тук не се прилага, въпреки че АПИ задължават фирмите да го ползват за автомагистралите.

Анонимен каза...

Абе вие добре ли сте ? Кметицата донкА си върши перфектно работата и изчиства града до асвалт , но нощтно време злия минко акимов разхвърля чували със сняг които е напълнил на Трапето из града само и само да злепостави добрата кметица . Ако не вярвате питаите първичната партийна организация в Троян .

Анонимен каза...

До гуша ми дойде от простаци. Ако вчера бяхте отишли до Габрово и в Габрово, Троян след това щеше да ви се стори приказка. Колкото и да не ви изнася, кметът Донка Михайлова наистина си върши перфектно работата в много отношения. Дали пък няма да ви стане малко по-добре, ако не казвате на бялото - черно!

Анонимен каза...

Да 13-ти то си личи , сега се прибрах с колата наистина града е почистен "пирфектно" . Изобщо не може да забуксуваш никъде направо ме е яд че съм съз зимни гуми и ги съсипрам по голия хасвалт . Слава на БКП и кметицата от партията . Пък ако бяхме ходили до варна щяхме да видим какво се казва сняг ли ?

Анонимен каза...

В момента,в който подминеш табелата Троян и стъпваш на сух асфалт.Ходих тази вечер на кино във Велико Търново.Пътят е идеално чист и сух.В самият град, е пълна трагедия,както и тук така и там,никой не чисти ,само републиканската мрежа се чисти до сухо.А Хобит е готин филм,жалко,че в Троян киното е мечта (:

Анонимен каза...

Идеално е почистен само булевард "Енкин"!...всичко друго си е както и при Мин-Ак!

Ледясало е навред, и не се опясъчава дори по главната, освен няколкото бледи имитации на това. За улици като "Стара Планина" и подобните, изобщо да не се говори.
Не с джипове, а с танкове и БТР-ри, трябва да се придвижваме...

Анонимен каза...

Донка Михайлова е уникален популист.

Анонимен каза...

А 17-ти, добро утро! Донка е в Троян за да работи за парламентарните избори следващата година, не за троянци. Донка я бива да създава партийни структури, но ги нарича с модерни имена- квартални съвети, комисия по култура и т.н. Но то с такава дебилна партийна конкуренция, като Сашо Данков, лесно ще спечели изборите в Троян.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |