Какво се случва с новото кръгово при АИР-а?

* Крайният срок изтече на 22 март, за всеки просрочен ден неустойката е 3600 лв.; фирмата изпълнител „Пътстрой Ловеч“ ЕООД – с нови собственици * Инж. Райковски: „Не винаги намираме коректност и бърза реакция от тяхна страна“ * Кметът Михайлова: „При последната фактура удържаме неустойките и превеждаме остатъка“
Строителство
ЕДИН НЕПРИЯТЕН пътен инцидент миналия петък, 29 март (виж „Шахта убиец на картери“ дебне при новото кръстовище“) заостри допълнително вниманието ни към най-мащабния, най-важния и фокусиращ най-голям обществен интерес строителен обект в Троян в момента – новото кръгово кръстовище при АИР-а (моста за „Елпром Троян“). Което трябваше да е готово в края на миналата година и това доусилва интереса на всички ни. Според Информационната табела на обекта строителната площадка е открита на 23 юли 2018 г., строителството е започнало на следващия ден, 24 юли, изпълнител е ловешката фирма „Пътстрой Ловеч“ ЕООД, а срокът за завършване на строителните дейности е 5 месеца, т. е. до 24 декември 2018 г. Във въпросния ден на обекта имаше десетина души и както научихме от една скръстила ръце групичка (часът беше 11:30), те бяха работници на друга плевенска фирма, явно наета като подизпълнител. По-късно на същия ден (петък, 29 март) бе редовната месечна пресконференция на кмета и там научихме подробности какво се случва с кръстовището при АИР-а и как строят нещата със забавения срок, неустойките и всичко останало.

ПРИПОМНЯМЕ – договорът с избраната след конкурс фирма изпълнител на строителните работи бе подписан на 10 юли 2018 г., подписаха го кметът Донка Михайлова и собственикът на „Пътстрой Ловеч“ ЕООД инж. Венцислав Беремски. „Един много важен обект, който може би ще е най-тежкият в капиталовата програма на Общината за 2018 г. Доста амбициозен и на доста висока цена“, коментира по-рано, при представянето на проекта през м. февруари, г-жа Михайлова. А отговорникът за строителството на новото кръстовище от страната на инвеститора Община Троян и началник на отдел „Строителна и инженерна инфраструктура“ в общинската администрация инж. Николай Райковски насочи вниманието към „подводните камъни“: „Най-голямото предизвикателство се оказа твърде голямата наситеност на участъка с подземни кабели (електро, ВиК, на кабелните доставчици). Които по един или друг начин трябва да бъдат опазени – реконструирани и изместени, където се налага и изграждане на нови в определени сектори. А същинското изграждане на новото кръстовище ще започне от корекцията на дере Алдица“. По проект новото кръгово, или по-точно елипсовидно, кръстовище ще свърже шест улици, ще се изгради нова напречна връзка на ул. „Васил Левски“ с ул. „Любен Каравелов“, ще се положат 2300 кв. м нова асфалтова настилка за тежко натоварване, още около 900 кв. м нова асфалтова настилка за по-леко натоварване, ще се оформи нов малък паркинг (до офиса на оператора „Спринт“), нови бордюри и тротоари, ново LED осветление, а в затревената вътрешност на елипсата ще се постави 3-метрова дървена пластика на дърворезбаря Владимир Златков. Стойността на строителните работи по договора е 738 хил. лв. И нещо много важно и вече излизащо на дневен ред – в договора е заложена по 3600 лв. неустойка/санкция за изпълнителя за всеки ден забавяне след договорения краен срок.

***

КАКВО СТАНА ЯСНО на пресконференцията на кмета Михайлова, в която участие взе и инж. Райковски?

Кметът Михайлова редовно е на обекта
• ЗА СРОКА И НЕУСТОЙКИТЕ. „Законът за устройство на територията (ЗУТ) допуска удължаване на договорения срок. И тъй като през зимния период не можеше да се работи, бе подписан Акт 10 , с който строителството се спира и след определен брой дни започна отново. Но фирмата вече е в закъснение – аз им изпратих две писма, с които ги предупреждавах, че санкцията е по 3600 лв. за всеки просрочен ден, но не повече от 30% от общата стойност на обекта“, заяви г-жа Михайлова. „Срокът за изпълнение е 150 календарни дни, като този срок може да бъде удължен съгласно ЗУТ, както се и случи. Новият срок обаче приключи на 22 март 2019 г. и оттогава започнаха да текат санкции съгласно договора“, допълни инж. Райковски. Или ако обобщим – изпълнителят на строителните работи „Пътстрой Ловеч“ ЕООД със съгласието на инвеститора Община Троян се е възползвал от законовата възможност да „замрази“ обекта през зимните месеци. И първоначалният краен срок 24 декември 2018 г. е удължен с три месеца (90 дни) до 22 март 2019 г. Но и този нов краен срок не е спазен от строителите, което пък означава, че вече текат санкциите – по 3600 лв. за всеки просрочен ден, като не може да надхвърли 30% от цялата сума по договора, т. е. финансовото наказание може да достигне 221 хил. лв., което е твърде сериозна сума.

инж. Николай Райковски
• ОЩЕ ЗА НЕУСТОЙКИТЕ. Попитахме г-жа Михайлова и инж. Райковски има ли и какъв е механизмът Община Троян да си прибере парите за просрочените дни. „При последната фактура удържаме неустойките и превеждаме остатъка на изпълнителя“, бе кметският отговор. Инж. Райковски допълни, че има и опция при тежки нарушения и неизпълнение на поетите ангажименти договорът да бъде анулиран едностранно. Тук научихме и нещо любопитно и със сигурност имащо връзка със случващото се на троянския обект – от 15-тина дни „Пътстрой Ловеч“ ЕООД вече има нови собственици от София и дори офисът й в Ловеч е бил закрит. „Случват се странни неща с тази фирма“, коментира г-жа Михайлова.

• ОБЕКТИВНИТЕ ТРУДНОСТИ. При строителството на новото кръстовище при АИР-а имало и непредвидени обективни трудности, усложнили и забавили работата. Разясни ги инж. Райковски: „В момента усилено се работи в участък от ул. „Минко Радковски“ между ул. „Васил Левски“ и ул. „Любен Каравелов“ – след като се наложи изместването на други кабелни трасета, които не бяха предвидени в проекта. След оформянето на насипа ще се започне с вертикалната планировка, изграждането на бордюрите и настилките“.   

• ЗАБЕЛЕЖКИТЕ. И за тях говори инж. Райковски: „Текат довършителни работи и по вече изпълнените настилки, има недовършени неща, има и недостатъци, които следим ежедневно, стремим се своевременно да казваме нашите забележки към изпълнителите, за да бъдат отстранени навреме. За съжаление не винаги намираме коректност и бърза реакция от тяхна страна. Но да не забравяме, че всяка една позиция (от договора), всеки един елемент предстои да бъде заплатен, а това няма да се случи, докато нашите забележки не бъдат изпълнени!“.
  
***

Строежът продължава, но краят все още е далеч, 29 март 2019 г.
ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ. Много приказки се изприказваха и се изприказват за новото троянско кръгово кръстовище при АИР-а. Сред тях се чуват и критичните, че това кръстовище било излишно и тези троянски пари е можело да се инвестират в нещо по-належащо. Ще си позволим да не се съгласим. Най-напред – защото новото кръгово кръстовище ще цивилизова това градско пространство, ще го направи по-градско, красиво, удобно. После, но не по важност – защото новото кръстовище ще урегулира движението в този невралгичен участък от главната троянска улица. И трето, също не по важност – защото ще се отвори нова напречна връзка (между ул. „В. Левски“ и ул. „Л. Каравелов“), което е много важно за цялостната пътна инфраструктура на Троян и подсказва продължението към жк „Черногор“, т. е. работи в посока на разширяване на града ни и коригиране на неудобствата от твърде голямата му дължина и „изтъненост“.

Генадий Маринов

Още по темата:

1 Коментара:

Драскач каза...

Няколко Въпроса към г-жа Михайлова и г-н Маринов,
"Цитат"
Много приказки се изприказваха и се изприказват за новото троянско кръгово кръстовище при АИР-а. Сред тях се чуват и критичните, че това кръстовище било излишно и тези троянски пари е можело да се инвестират в нещо по-належащо. Ще си позволим да не се съгласим.:

1. Най-напред – защото новото кръгово кръстовище ще цивилизова това градско пространство, ще го направи по-градско, красиво, удобно --- И по какъв точно начин ще се цивилизова и ще стане по-градско, красиво и удобно? С поставянето на 1 дърворезба, малко нови плочки и бордюри или с ненужна връзка към ул. Л. Каравелов? Ако това е така, защо просто не подмениха само плочките и не поставиха дърворезбата без цялостна реконструкция? А какво стана с парко местата... Те рязко намаляха на 8 бр.

2. После, но не по важност – защото новото кръстовище ще урегулира движението в този невралгичен участък от главната троянска улица. ---- И колко невралгичен е трафикът там? Имате ли статистика? При положение, че града все повече намалява като население и младежта се преселва в по-големите градове с цел препитане или директно в чужбина?


3. И трето, също не по важност – защото ще се отвори нова напречна връзка (между ул. „В. Левски“ и ул. „Л. Каравелов“), което е много важно за цялостната пътна инфраструктура на Троян и подсказва продължението към жк „Черногор“, т. е. работи в посока на разширяване на града ни и коригиране на неудобствата от твърде голямата му дължина и „изтъненост“ --- И колко нови жилищни кооперации са построени през последните 5 години? (Тук не включваме едно/дву фамилни къщи) Има ли новодошли и кандидати да купуват жилища в гр. Троян? Кому е нужно разширяване, като бърза справка в някой от уеб сайтовете за недвижими имоти показва, че в момента се предлагат около 30 апартамента, част от които стоят там повече от няколко години....?


Главен въпрос: Неможеше ли тези средства (почти 1 млн. лв) да се вложат за подобряване на съществуващата инфраструктура на града. Ул. Васил Левски след квартал Велчевско е като след война. Или както се казва Дупка до Дупка и в Дупката Пак Дупка


Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |