„Балканска рапсодия“ озвучи галерията

* Мария Касимова има таланта еднакво добре и да пише, и да говори, а и да разиграва актьорски своите разкази * „На хората благодаря за очите, думите и търпението! Пак ще дойда! Топли хора сте!“
Срещи
Мария Касимова в Троян, галерия "Серяковата къща", 1 април 2019 г.
Даниел Цочев чете огкъси от "Балканска рапсодия"
С галеристката Мариела Шошкова
НА 1 АПРИЛ галерия „Серякова къща“ беше озвучена от „Балканска рапсодия“. Гостува ни една майсторка на думите, осмелила се да влезе в българската литература с първия си роман – Мария Касимова-Моасе. Сладкодумни, чувствени, дълбоки, белязани с балкански магически реализъм, откъси от романа бяха прочетени и допълнително „овкусени“ от мекия тембър и актьорския професионализъм на Даниел Цочев. Тази вечер многострадалното българско слово беше реабилитирано, върнало се беше при хората в художествена красота и висота.

МАРИЯ КАСИМОВА има таланта еднакво добре и да пише, и да говори, а и да разиграва актьорски своите разкази. Троянската публика получи цял спектакъл, просълзява се и се смя от сърце. Широко скроена, родена от балканска етническа смесица, расла в артистичната среда на баща си, актьора Хиндо Касимов, учила филология и културология в Софийския университет, въведена в телевизионната журналистика от Хачо Бояджиев, понастоящем живееща в две държави и култури, Мария е над дребнотемието и хилядите предразсъдъци, сковаващи живота (ни). Тя възвръща радостта от това да бъдеш балкански човек. Да бъдеш просто човек. Знае, че всеки носи своите истории и мечтае да си има кафене, където на една маса да черпи хората срещу това да й ги разказват. Своята родова история тя вече талантливо е разказала. Обмисля продължение, разбрахме, че има и предложение за филмирането й.

Авторката раздава автографи
ЖИВЕЕ смело и животът й отвръща с много неочаквани жестове и срещи. Така се случило и сега. Предложението актьорът Даниел Цочев – който има тукашни, дълбокдолски корени – да чете откъси от романа в Троян, дошло от фейсбук приятелство със съпругата му Нели Бенова. Открито тръгна Мария и към троянци, а това, което получи насреща си, е споделила във фейсбук: „На хората благодаря за очите, думите и търпението! Пак ще дойда! Топли хора сте!“.

ГОСТУВАНЕТО на Мария Касимова-Моасе се случи благодарение на приятелството между галерия „Серякова къща“ и издателката Невена Дишлиева-Кръстева, автор на предговора към романа. Книгите на Мария „Близки срещи със смесени чувства“ (журналистически статии, есета и портрети) и „Балканска рапсодия“, издадени от издателство „Колибри“, могат да се намерят в галерията.

Нели Генкова-Маринова
Снимки: Цветан Тончев

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |