Вече му се вижда краят

* Участъкът от ул. „Минко Радковски“ при Новата поликлиника – пред завършване * Инж. Райковски: „Имаме забележки по качеството, но всичко това ще бъде коригирано, иначе няма да извършим
 плащанията към фирмата“
Тема с продължение
Строителните работи са към своя край, 13 януари 2023 г.
ВЕЧЕ му се вижда краят на един от сериозните инфраструктурни обекти в Троян, започнати през миналата година. Говорим за участъка от ул. „Минко Радковски“ в района на т. нар. Нова поликлиника (на входа на Медицинския център с кабинетите на джипитата и лабораторията и входа на възкръсналото след 40-годишната забрава и разруха крило Г, в което през м. септември бяха настанени две нови социални услуги – центрове за грижа за лица с увреждания и лица с умствена изостаналост). Където наред с подобрената транспортна свързаност, автомобилна и пешеходна, ще се открият 77 нови паркоместа и това в голяма степен ще реши проблема с паркирането в този район.

СТРОИТЕЛНИТЕ дейности започнаха през лятото на 2022 г., но след това бяха „замразени“, причината – проблеми с изпълнителите (софийската фирма „НСК София“ ЕООД с управител Светлин Владимиров) заради скочилите цени на строителните материали и опити за предоговаряне на цената (388 хил. лв.). В средата на м. ноември строителството бе възобновено и амбицията бе да приключи до края на годината, но малко не достигна. В последните няколко дни пък сме свидетели на истински финален „щурм“ – асфалт се полага и през нощта и на практика се работи денонощно – и има вероятност да бъде спазен договорният краен срок (до края на настоящата седмица).

Друга гледна точка към най-новия участък от ул. „Минко Радковски“
НО НАРЕД със сроковете и цената друг важен аспект, дори по-важен, е качеството. И неслучайно, защото проблемът с качеството на строителните работи е повсеместен за страната; за причините няма да говорим, това е отделна и много тежка тема. Подобни проблеми имаше на не един от троянските строителни обекти. В случая отново се чуха забележки, основно в социалните мрежи, имахме и няколко обаждания в редакцията – за прекалено широките тротоарни пространства, което „стеснявало“ шосейната част, клопащи плочки, некачествени асфалтови снадки. Затова потърсихме експертно мнение – на директора на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски, представляващ инвеститора Община Троян.

Момент от асфалтирането на участъка
„ИМАМЕ забележки по качеството в тротоарната част, бордюрите и други, но всичко това ще бъде коригирано, иначе няма да извършим плащанията към фирмата. За „стеснената“ шосейна част – досега това пространство не бе урегулирано, с регулацията се обособиха пешеходни зони и може би това урегулиране не се нрави на някого. Трябва да кажа обаче, че няма никакво стесняване и пешеходните части не отнемат от платното, строителният проект е изпълнен едно към едно. Чух също критики, че автомобилите нямало как да обръщат, което не отговаря на истината, има достатъчно място за маневри“, сподели инж. Райковски. Попитахме и постигната ли е договорка за актуализация на цената; отговорът бе „Предстоят разговори“.

Т21
Бележка на редактора

Нямаме основание да не го вярваме

С ХУБАВОТО лесно се свиква, наистина е така. Което е добре, но има и известна несправедливост – забравяме лошото, както и „виновниците“, за да се случи хубавото. Затова да припомним нещо за ул. „Минко Радковски“, която вече е една от важните напречни транспортни връзки в издължения и страдащ от липсата на достатъчно такива напречни транспортни връзки Троян. Доскоро, до 2019 г., ул. „Минко Радковски“ свършваше до Главната (ул. „Васил Левски“), бе една малка незначителна локална уличка. С направата на новото кръгово кръстовище (елипсовидното, при АИР-а, което имаше доста противници, но не бе осуетено) улицата се разви и стигна до ул. „Любен Каравелов“, а оттам – нагоре до ул. „Христо Ботев“ и сега до Новата поликлиника. И малката незначителна локална уличка „Минко Радковски“ вече е важна част от транспортната схема на града ни, важна до немислимост как сме се справяли без нея.

Перспективата е ясна – продължение към жк „Черногор“
НО ТОВА не е краят. От сегашния (временен) край на ул. „Минко Радковски“, на 50-ина метра след Новата поликлиника, ясно се вижда перспективата на улицата – продължението й до жк „Черногор“, т. е. преминаването й напряко (по ширина) през целия град. Питали сме многократно наистина ли ще се случи, отговорът неизменно е бил – да, ще се случи. И нямаме основание да не го вярваме.

Генадий Маринов

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

строителният проект е изпълнен едно към едно.А заданието за проектиране КОЙ го дава?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |