Инж. Райковски: „Уверението е, че до края на годината работата ще бъде приключена“

* „Ясно е на всички, че няма как количества, остойностени преди две години, да са актуални като цени към настоящия момент. Влизаме им в положение…“ * „Правим всичко възможно да реализираме този проект“

Николай Райковски
 От мястото на събитието 
Улицата при Новата поликлиника
ЕДИН троянски уличен ремонт фокусира общественото внимание – като всички улични ремонти в града ни, особено в централната част, и още повече когато е свързан с очаквания за разширяване на местата за паркиране. Става дума за участъка от ул. „Минко Радковски“ в района на т. нар. Нова поликлиника, където са кабинетите на повечето троянски джипита плюс медицинска лаборатория, а наскоро заработиха и две нови социални услуги за хора в неравностойно положение (центрове за грижа за лица с увреждания и лица с умствена изостаналост) – т. е. добрата транспортна свързаност в района е от изключителна важност за всички ни.

В НАЧАЛОТО на лятото работата в този участък на ул. „Минко Радковски“, финансирана изцяло с общински средства, тръгна, но след това изведнъж замря. През м. септември, в отговор на питане на Т21 на редовната месечна кметска пресконференция, кметът Донка Михайлова призна за проблеми със строителите (софийската фирма „НСК София“ ЕООД с управител Светлин Владимиров) заради скочилите цени на строителните материали и опитите за предоговаряне, но заяви очаквания „много скоро работата да продължи“ (виж „Улицата до Новата поликлиника – още малко“ – бел. ред.). Г-жа Михайлова специално наблегна на факта, че на мястото „ще бъдат изградени 77 паркоместа, което ще реши значително по-добре проблема с паркирането в този район“.

МИНАЛАТА
седмица строителните дейности във въпросния „замразен“ участък бяха възобновени, което бе причината да отидем на място. И имахме шанса да почерпим информация от извора – на обекта заварихме директора на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски, който, както винаги, бе отзивчив към журналистическите питания и отговори без заобикалки.

– Тръгна ли работата?
– Надявам се да е тръгнала. Всеки момент очаквам управителя на строителната фирма тук. Уверението е, че до края на годината работата ще бъде приключена.

– Споразумяхте ли се за парите?
– Парите? Рано е да се каже. Има желание и намерение за индексация от тяхна страна. Но е твърде рано да се говори, тъй като по методиката, с която сме запознати, има доста неясноти. Но ние (Община Троян, възложителят – бел. ред.) сме склонни на преговори, проявяваме разбиране. Ясно е на всички, че няма как количества, остойностени преди две години, да са актуални като цени към настоящия момент.

На обекта, строителството е в ход, 17 ноември 2022 г.
– Влизате им в положение?
– Влизаме им в положение, защото е ясно, че цените са променени. Въпросът е максимално да следваме методиката и да сме сигурни, че всички последващи наши стъпки са законосъобразни. Тъй като, известно е, че подлежим на проверки и ние.

– А проектът е с голяма обществена значимост и забавянето изостря вниманието.
– Да, с голяма обществена значимост е. Виждате, че новите социални услуги заработват (двата социални центъра, открити наскоро, виж „Откриха Центъра за лица с умствена изостаналост“ – бел. ред.). Пък и необходимостта от паркоместа в района е спешна. Така че правим всичко възможно да реализираме този проект.

– Можем ли да говорим за срок на завършване на обекта?

– Срокът, който е по договора със строителите – до края на 2022 г. Имаме уверение от фирмата, че ще се справят. Лошото е, че времето се влошава и може да попречи.

– На каква стойност са строителните дейности и ако има някакви договорени актуализации на цената?
– 388 хил. лева

Интервю на Генадий Маринов 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |