Боза от чешмата – докога!

* „При абсолютно всеки дъжд получаваме кална „питейна“ вода, като от локва, с цвят на боза“ * „Този проблем е от години, от много години, сигнализирали сме неведнъж, но до момента никакви капиталови разходи  за решаването му не са залагани, нито са правени някакви допълнителни сондажи и проучвания“
Отворено писмо
Вода или боза, вие кажете?!, с. Горно Трапе (мах. Конанска), 21 ноември 2022 г.
Хляб и вода – това са минималните условия за съществуването. Но за съществуването днес трябва/задължително е водата да не е направо от реката и да не е кална, каквато е в троянското с. Горно Трапе и особено в най-ниската му част мах. Конанска. Където на всичкото отгоре има няколко къщи за гости и собствениците им се опитват да правят с кална вода туристически бизнес, нещо като да ловят маймуни с трици. За жалост проблемът е дългогодишен и воплите и жалбите на местните са глас в пустиня (виж „За какво всъщност плащаме?!“ – бел. ред.). „Заплащаме питейна вода, но всъщност получаваме кал и няма как да живеем в тези къщи“, завършва Отвореното писмо на потърпевшите, което ще прочетете по-долу. Т21
 
До:
Инж. Петко Пенков, председател на Общински съвет Троян
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Инж. Тонимир Гечев, управител на „ВиК Стенето“ ЕООД
Вестник „Троян 21“

ФАКТИТЕ. Живеем в с. Горно Трапе, махала Конанска, на пътя за с. Шипково (тоест ние сме в ниското, а селото се пада на високо и затова калната вода първо е при нас). Освен семейни къщи в същия район има и две къщи за гости. Факт е – можем да го документираме със снимки и видео – при абсолютно всеки дъжд получаваме кална „питейна“ вода, като от локва, с цвят на боза. Това трае по няколко дни, докато дъждът не отмине, и при следващия дъжд пак същото.

ПРИЧИНАТА според нас – има основен (регламентиран) каптаж на с. Горно Трапе, който е направен зле, водата от него не е достатъчна за селото  и се пуска допълнителен водоизточник (нерегламентиран, тоест непозволен за ползване), наречен Плачков дол. Плачков дол е нещо като локва с повече вода, която се намира някъде в гората и водата просто е захваната с някаква тръба. Когато е пуснат само регламентираният източник, водата е горе-долу добра, но като се включи Плачков дол, е точно като от реката.

ДОКОЛКОТО знаем пък, ако пък не се включва Плачков дол, има риск изобщо да няма вода и да не достига за горната част от селото. Получава се следният омагьосан кръг - тъй като ние сме в долната част на селото, сме най-потърпевши, защото калта идва (утаява се ) при нас, а ако оспорим пускането на нерегламентирания източник Плачков дол, ще лишим горната част на селото от вода. Не на последно място – местният служител на ВиК не чисти локвата Плачков дол и той („вододайният“ дол) е пълен с листа, кал, може и с умрели животни (не знаем!). И за да прикрие следите от това, че водата е абсолютна боза, въпросният ВиК служител слага огромни количества от някакъв препарат (вероятно хлор?), от който водата става бяла и… газирана. Доколкото знаем, обаче, и в горната част на селото питейната вода не е съвсем бистра, така че и те са потърпевши.

НИЕ не ползваме изобщо водата за пиене, въпреки че уж плащаме питейна вода. Поставили сме си супер скъпи филтри, но и те не помагат, защото доставената вода е прекалено кална. Повреждат се уреди, бойлери, перални. Вероятно това е пречка и за бизнеса на къщите за гости (знаем, че собственика на тази над нас си кара вода от града с контейнери?!). Всъщност в такива дни  живеенето тук, в мах. Конанска на с. Горно Трапе, е невъзможно, тъй като водата не става дори за тоалетната; освен ако не си носиш вода от някъде. Тук ще вмъкнем, че ние като съвестни граждани  и данъкоплатци не изливаме водата от тоалетната в реката, а сме инвестирали около 7000 лв. в собствена пречиствателна станция за отпадните води.

ДО МОМЕНТА сме подали шест сигнала и жалби до Общината и две до троянското ВиК дружество „ВиК Стенето“ ЕООД. Потърпевшите от района имахме две срещи при кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков, като на втората присъства и управителят на ВиК дружеството инж. Тонимир Гечев, имахме и още една среща с управителя. Реалният резултат след последната среща е, че инж. Гечев упълномощи собственика на едната къща за гости да спира и пуска, когато той прецени, вододайната връзка от Плачков дол; тоест, човек който няма нищо общо с ВиК дружеството, да отговоря за водата. Кметският наместник на Горно Трапе Магдалена Цвяткова пък обеща пред кмета Михайлова да използва мъжа си (строител) да се опита да преправи основния каптаж, но нямаме информация дали това се е случило и дали ще се случи.

При всеки дъжд тук е така, с. Горно Трапе (мах. Конанска), община Троян
ТОЗИ ПРОБЛЕМ е от години, от много години, сигнализирали сме неведнъж, но до момента никакви капиталови разходи  за решаването му не са залагани, нито са правени някакви допълнителни сондажи и проучвания. Инж. Гечев вдига рамене – единствено бе сменена една тръба, спукана на 17 места, през която водата изтичаше и по Коледа редовно замръзваше, та тогава пък изобщо нямахме вода. Не на последно място, водата уж редовно се проверява от някакви органи и се води нормална за пиене (това го имаме като официално писмо от ВиК дружеството).

ОБИКНОВЕНО ни се казва, че и в други села в общината ни е така, тоест – уж сме една много развита и успешна община, а имаме огромни проблеми във водоснабдяването. Май във всяко второ село в общината, пък и на места в самия град, стоят изключително сериозни проблеми с водата. Докога? Параграф 22 – къщите ни са построени с разрешително от Община Троян и заплащаме питейна вода, но всъщност получаваме кал и няма как да живеем в тези къщи. Питаме какви инвестиции, сондажи, каптажи и т. н. се правят и ще се правят ли? Питаме как да обитаваме домовете си?

21 ноември 2022 г., Троян – Горно Трапе (мах. Конанска) 
Мариела Шошкова
Георги Георгиев
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |