„Видения от древността“ на един нещотърсач

* Новата книга на столичанина Николай Н. Нинов – особен микс от документално, научно и художествено на талантлив разказвач и непоправим приключенец
Премиера
Момент от представянето на „Видения от древността“ – говори авторът Николай Н. Нинов, вляво Павлин Стойнов и Цветан Тодоров, Ловеч, 16 ноември 2022 г.
НОВАТА книга „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ (София, 2022, издателство „Сиела“), четвърта от поредицата и общо девета на автора – столичанина Николай Н. Нинов, бе представена в сряда, 16 ноември, в регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч (поздравления за домакините и организаторите Албена Йончева и Светлана Петрова). Книга, която „разказва за новите приключения на автора в места, липсващи на карти и пътеводители“.

ТРУДНО ми е да я определя жанрово, както и предишните три („Намерени от чудесата“, 2019 г., „Времето гледа с десет очи“, 2018 г. и „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“, 2016 г.) – това е един особен микс от документално, научно и художествено, каза при представянето ловешкият журналист и отдавнашен приятел на автора Цветан Тодоров. Микс, постигнат с много работа на терен, иначе казано – с пътешествия из цяла Българи и изминати хиляди километри (70 хил. км и посетени, проучени и обозначени с GPS индекс 555 обекта, четем на корицата), вдълбочаване в темата, едновременно прецизно и страстно, личи си от всеки ред, и нещо, което или го имаш, или го нямаш, а тук го има в изобилие – моженето, умението да разказваш, в случая да градиш този свой особен документално-фикционален приключенски разказ.

В ПОДОБНО триединство е представен и Николай Н. Нинов в краткия следговор на книгата – „журналист, писател и пътешественик“. Николай пък нарече приятелите си, с които прави пътешествията и проучванията си, нещотърсачи. Какъвто е и той самият – търсач на разни неща: на природни чудатости и красоти, скални феномени, древни находки, забравени/изгубени (от векове, че и хилядолетия) смисли и послания; и неизменно – на човешкото във всичко това, на човешкия контекст, древен и днешен. И още две думи за Николай – доскоро той бе ръководител на медийния екип на гражданската организация „Програма достъп до информация“, чиято кауза е свободата на словото, завършил е френска филология, бил е главен редактор на списанията „Хай клуб“ и „Story“, работил е във вестниците „Стандарт“, „1000 дни“ и други, носител е на Годишната награда на СБЖ (1996 г.). Една от ранните му книги е „Без папийонка в Нощта на Сезарите“ (в допълненото второ издание името е „Френска връзка“) – интервюта и портрети на знакови имена от френския артистичен елит, плод на множество срещи, парижки воайяжи, лични контакти и приятелства, но това е отделна тема.

ЗА АВТОРА, „нещотърсаческия“ му подход и новата книга говори и нашият съгражданин Павлин Стойнов, съмишленик, приятел, насочил вниманието на Николай и заедно поели към Обърнатата пирамида навръх връх Къдря в Тетевенската планина, съществувала и видяна преди две десетилетия, но оказала се сега унищожена от иманярите (описано е в  „Намерени от чудесата“, главата „Обърната пирамида от Къдря“ – бел. ред.); словото на г-н Стойнов пред немалката публика в ловешката библиотека – виж по-долу.

Генадий Маринов
 
Николай е като прероден древен шаман

* „Ескизите му са точно толкова зашеметяващи, колкото и георамата (земните форми) на обектите, които издирва, посещава лично и популяризира в книгите си“

НЯМА да преразказвам новата книга на Николай („Видения от древността. Ескизи от мистична България“), който прояви интерес, ще я прочете и ще се наслади на езика, находките и откровенията на този боговдъхновен съвременен книжовник. Ще отбележа само, че раказите му ще ви водят на юг в Средна гора, Родопите и Сакар планина, на изток в Странджа и Източна Стара планина, на север в каньоните на реките между Дунав и Стара планина и на запад из земята на българите, все мистични, древни и средновековни пътеки към природни вдъхновения, оценени, овладени и превърнати в откровения от автора.

Нещотърсачът Николай Н. Нинов в действие
НИКОЛАЙ Н. НИНОВ е като прероден древен шаман, ескизите му са точно толкова зашеметяващи, колкото и георамата (земните форми) на обектите, които издирва, посещава лично и популяризира в книгите си. Защото той умее едновременно три неща – да прониква в тяхното забвение, да отгадава тайните им и да ги описва както отвътре, така и отвън, сякаш ги гледа отстрани или отгоре, с поглед от друго измерение. Затова и снимките, които придружават разказите му, са толкова впечатляващи.

ТОЙ
винаги избира сполучливо водачите си към конкретните места, които е решил да проучи, и компанията, с която да пътешества, но дори да му се наложи да поиска помощ от човек, индиферентен към очарованието на обекта, който ще посетят, скоро съумява някак неусетно да го привлече към вникване в материята и осъзнаване идеята на трудното пътуване. И когато задрямалата душевност на този човек се събуди, той успява да възприеме историческата съдбовност на останките от зидария и изсичания в скалите, създадена от хората в отминалите времена, или на очарователната прелест на природните скални форми и феномени, оценени от поколенията преди нас. Неусетно сякаш в него се събужда древният му човешки предтеча, тръгнал след този, който пръв е оценил силата на природата да извайва форми в скалната снага. В този смисъл Николай е магьосник, владелец на словото, което твори очарование и ни прави зрящи за природните форми.

ТАКА го усещам аз, затова ви призовавам: поискайте я, надникнете в книгата му и ще осъзнаете, че си струва, защото открехва душата на човека за феномените на природата и за следите от хората, живели преди нас!

Павлин Стойнов
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |