За какво всъщност плащаме?!

* Живеем в 21. век и България е член на ЕС, а в нашето село не получаваме едно от жизненоважните неща за нормален живот - вода за питейно-битови нужди
Помощ, обслужват ни!
До:
Кмета на Община Троян

Копие:
Общински съвет - Троян
„ВиК – Стенето” ЕООД - Троян
в-к „Троян 21”

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ние, долуподписаните временно и постоянно пребиваващи в своите къщи в с. Горно Трапе (община Троян), се обръщаме към вас, поставяйки следните изключително сериозни проблеми, касаещи водоснабдяването на селото в продължение на години:

* ВОДАТА, КОЯТО ПОЛУЧАВАМЕ и би трябвало да отговаря на НАРЕДБА № 9 на МОСВ от 16.03.2001 г. (за качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди), е мръсна, кална и при наливане в съдове те „зеленясват”, а в тях се утаява тиня. Водата не става не само за пиене, но и за миене на съдове, готвене, както и за лична хигиена. Повечето жители ползват за тези нужди вода от извори, закупена минерална вода и дори вода от реката, която понякога е доста по-чиста ?! (Прилагаме цветна снимка на водата, направена на 3 август 2012 г. в една от къщите в селото, водата е налята току-що в детски басейн);

* В МНОГО ЧАСТИ ОТ СЕЛОТО, най-вече през лятно-есенния сезон, вода изобщо не достига или достига на случаен принцип в необявени часове. В някои къщи вода има по един-два часа, и то основно през нощта, когато хората би трябвало да спят.

ПРЕЗ 2011 Г. ПОВЕЧЕТО собственици на къщи, в съответствие с изискванията на ВиК доставчика, заплатиха такса и си откриха собствени партиди. В момента дружеството („ВиК – Стенето” ЕООД) е поело инициатива да задължава „устно” чрез своя служител в селото всички хора да си поставят водомери за собствена сметка, съгласно Наредба №4 на МРРБ за реда и условията за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.

Възникват въпросите:

1. СЪГЛАСНО същата Наредба № 4 ВиК доставчикът се задължава да доставя до потребителите вода за питейно-битови нужди, което на практика не се случва, тъй като водата е мръсна и в повечето време изобщо не достига до голяма част от къщите. В Наредба №9, раздел II, чл. 3 (1) пише: „Водоснабдителните организации са длъжни да предприемат всички необходими мерки, за да осигурят снабдяването на населението с безопасна и чиста питейна вода”. Защо това не се изпълнява?

2. ЗАЩО ЖИТЕЛИТЕ на селото, които и в момента заплащат вода (съгласно чл. 39, ал. 5, т. 1) по 5 куб. м на всеки обитател, са длъжни да спазват изискванията на наредбите, а не могат да имат правата по тях? За какво всъщност плащаме – за водата, която не можем да използваме поради лошото й качество или за въздуха по тръбите във времето, в което я няма?!

ПРЕДЛАГАМЕ на ръководството на Община Троян спешно да набележи и предприеме мерки по разрешаването на горепосочените проблеми. Напомняме, че вече живеем в 21. век и България е член на Европейския съюз, а в нашето село, което е на броени километри от общинския център Троян, не получаваме едно от жизненоважните неща за нормален живот - вода за питейно-битови нужди! Предлагаме също, докато не бъдат разрешени тези проблеми, общинското ВиК дружество да не упражнява едностранен натиск върху жителите, а да даде предложения, които да влязат в бюджета на Община Троян за реконструкции и мерки за решаване на проблемите с водоснабдяването.

ОЧАКВАМЕ ОТГОВОРИ на нашите въпроси на адрес:
с. Горно Трапе, обл. Ловеч, ул. „Мишо Райковски” 5, Теодора Пенчева Куцарова

17 август 2012 г., с. Горно Трапе

Писмото изготвиха:

Теодора Куцарова и Мариела Шошкова,
тел. за контакти 0886/275959, 0887/231250

Прилагаме собственоръчно положени подписи на заинтересованите собственици на имоти в с. Горно Трапе. Подписали: (следват 55 подписа)


* Бел. ред. Представители на жалещите се жители и собственици на имоти от с. Горно Трапе ни се обадиха в понеделник (20 август) в редакцията с пояснение, че не са успели да внесат писмото си в Общинския съвет (ОбС). Причината – основният орган на местното самоуправление в община Троян в момента бил в лятна отпуска и нито имал своя кутия за писма, нито някой приемал кореспонденцията му по официалния ред с входящ номер и т.н. Както се казва – коментарът е излишен…

14 коментара:

Анонимен каза...

Ами, нали М.А. е трапчанин. Да ви е прекарал или ви прекара???
Проблема е друг при вас, Куцарова. Накараха ви да си сложите водомери и се разплакахте.
И други населени места в общината нямат вода или имат на 2-3 дни, но го дават по-кротка.
А пък вие трапчани,се сърдете на съселянина си Минчо Акимов.

Николай Банев каза...

До всички ЕЛПРОМЦИ - привети от ба'т ви Колю на адрес: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1522425

РеалистЪТ каза...

Аз ще си премахна водомера, защото ще плащам само по 5 куб.м. вода на месец, а ще оставя крана отворен.
Това разбира се е шега от моя страна, няма да го направя, но искам да обърна внимание на ръководството на града и на ВиК, че тази система на заплащане е дискриминационна, по отношение на хората който добронамерено или не, са си монтирали водомери.

Анонимен каза...

България може да е член на ЕС, както е истина, че живеем в 21 век, обаче думата "село" и местоположението му би трябвало да ви дадат отговора.

Анонимен каза...

Какво значение има дали е село или град? Водата е право на всеки жител. И е много странно защо когато хора тръгнат да си търсят правата, все биват оплювани?
Проблемът на Трапето го има и в други места, безхаберието на кметовете и Гечев обаче е това, което е за оплюване, не хората.

Анонимен каза...

Мълчи и ще си спасиш душата!И не се опитвайте да ни разваляте отпуската,че .....Току-що Медиапул съобщи за закриването на 16 села от правителството в Троянско,та си мисля,да не станат 17!!!!Да живеят виладжиите - това е нашето бъдеще,нали,Мариела!

Анонимен каза...

Напишете си направо, че не можете да преживеете поставянето на водомери. Без заобиколки, моля!

Анонимен каза...

На колко човека бяха поставени водомери или своите пак минаха метър.Всички в селото знаят че Минко Акимов също е без водомер.Като дружеството и инж. Гечев са толкова стриктни питам ги защо слагат водомери избирателно???

Анонимен каза...

Водомери са сложени само на 10 човека и то на тия дето са се подписали под подписката, като преди това са им резнали водопроводите,без всякакво предупреждение и без писмена заповед

Анонимен каза...

Правителството прие решение за присъединяването на 16 населени места към други, на територията на община Троян, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Селата Баба Стана и Радоевското се присъединяват към сeло Орешак. Село Габърска преминава към сeло Балабанско, а село Долна Маргатина - към село Белиш.

Селата Дрянска, Калчевска и Райковска стават част от Троян, Лакарево и Селце минават към село Гумощник, Жеравица, Жидов дол, Иваншница, Лешко пресои, Миленча, Стойновското и Стругът към село Черни Осъм.

Тези населени места до 1995 година са били махали, но съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България са придобили статут на села. Те обаче нямат самостоятелно обособени землища и съгласно националната база данни „Население" в тях няма регистрирани лица по постоянен или настоящ адрес.

Предложението за административно-териториалната промяна е направено от кмета на община Троян и е подкрепено от общинския съвет.

Анонимен каза...

http://spodelide.com/viewimage.php?image=2503

Анонимен каза...

5, има когато селото е в обхвата на община пред фалит, намира се на гъза на географията без поминък или е в нечий списък за закриване.

Анонимен каза...

Уважаема, г-жа М.Ш., трябва вече да сте разбрали, че времето за безплатен обяд свърши и както в цялата община и Вие трябва да заплащате за услугата, която ползвате.Безплатното поливно земеделие в с.Горно Трапе приключи и коректно би било да уточните, че само тази година режим на водоподаване няма в селото, и че вие като изряден потребител следваше да дадете личен пример, като си монтирате водомер, а не да търсите изява и популярност с непопулярни действия.

Анонимен каза...

Не съм М.Ш. и съм съгласна,че трябва да се сложат водомери но ви питам 13 защо слагат водомерите избирателно,сложиха ли на всички или се наказаха някои хора от подписката а наште продължават да поливат в сушата без водомери.Питам още за качеството на водата вижте на снимката каква тиня тече от чешмите,а нали когато плащаш една стока тя трябва да е качествена.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |