За часовниците, дарителството и отговорностите

* Не знам кои интелектуални и естетико-културни титани са се съгласили да се похарчат 18 000 хиляди лева за този
Илиенски „шедьовър”?
Читателите ни пишат

Неочаквано новият часовник на троянския площад, който е дарение от местния Ротари клуб и ще бъде официално открит днес следобед (16 декември), предизвика остри полемики. По-долу ви представяме гледната точка на художника Иван Хаджийски – отрицател на новата придобивка, припомнящ за отхвърлена друга, далеч по-добра според него възможност. Г-н Хаджийски е завършил живопис в Художествената академия и е автор на герба на град Троян.
Т21
*****

ЗАЯВЕНИТЕ ЦЕЛИ на Ротари са да насърчава и развива идеала за служба на обществото, като основа на достойно начинание, и в частност да насърчава и възпитава: Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш; Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото; Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец; Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото. (според електронната енциклопедия Уикипедия)

ВИСОКИ ЕСТЕТИЧЕСКИ НОРМИ - това е един от основните критерии, върху които се развиват целите на ротарианството. През 2009 г. общинският съветник Мариела Шошкова възнамерява да внесе в Общинския съвет следното предложение на колектива на Музея на занаятите, цитирам го със съкращения:

„Уважаеми дами и господа,
(...) В Националното изложение на занаятите в с. Орешак се намира атрактивен експонат – собственост на троянския музей. Той представлява часовников механизъм от ковано желязо, изработен от габровския майстор Илия Ковачев през 1979 г. С него майсторът участва в традиционните през онова време национални изложби и е откупен от тогавашното ръководство на музея. (...) Колективът на музея отдавна има идея да се експонира механизма по подходящ начин в близост да музейните сгради. Това е една от идеите за отбелязване на 50-годишнината на музея през 2012 г. За да се реализира тази идея е необходимо да се започне проектиране още през следващата година. Убедени сме, че осъществяването на това начинание ще внесе нов естетически дух в градското пространство.”

КАКТО СЕ ВИЖДА, идеята и желанието да се постави часовник в площадното пространство не е нова и не е на Ротари клуб. Инициирайки идеята, Музеят на занаятите е готов да предостави на Общината безплатно уникален часовников механизъм, изработен от български майстор! Но тогавашният кмет и тогавашните съветници от управляващото мнозинство, ротарианците - Минко Акимов, инж. Марин Радевски, инж. Светльо Дочков, инж. Ангел Балев*** (да ме извинят другите съветници ротарианци, които пропускам, но нали са малко полутайна организация и информацията ми е ограничена; малко като при полулегалния Тодор Живков - никой не го търсил, ама той си се криел – бел. Ив. Х.) подминават с безразличие това предложение. То бива коментирано единствено на неофициалните партийни срещи между двете коалиционни групи - на ГЕРБ и „Избор за Троян”, и дори не достига за обсъждане до някоя от постоянните комисии!?

ПЛОЩАДНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ТРОЯН или Центъра, както го наричаме, има особено важно значение за троянеца. Там се определят срещи. Там в няколкото кафенета се обменя информация, коментират се новини, научават се клюки. Там може да „лакардисваш” с Дон Чичи, Иван Съйчевски или с Хари. Там може просто да „убиеш” известно количество време. Там става всичко! Затова троянецът е ревнив към всеки квадратен метър от това пространство. Може би затова години се водеха спорове в Общинския съвет и на Центъра да остане или не фалическия остатък от партизанският паметник? Има ли кости партизански в основата му или не? Ако бъде махнат пък този остатък, на кого да бъде издигнат паметник - на Васил Левски ли, на Иван Хаджийски ли? И след почти 20-годишни крамоли, дебати и спорове по троянски, вече има обявен и спечелен проект за паметник на Иван Хаджийски от скулптура Борис Борисов. Има подписан договор и отлята от месинг скулптурна фигура. Но заради управленска немощ на бившия вече (за щастие) кмет, юриста Акимов, паметникът не можа да бъде монтиран заради нарушени и пропуснати законови изисквания.

ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ БЯХА НЕОБХОДИМИ да се осъществи едно благородно начинание – паметник на Хаджийски! А за да се появи пред Музея този продукт на китайската икономика - часовник тип „Фенер” (дарение от Ротари клуб), бяха необходими само няколко дни. Не знам кои интелектуални и естетико-културни титани са се съгласили да се похарчат 18 000 хиляди лева за този Илиенски „шедьовър”? Това си е проблем на полутайната задруга Ротари клуб. Но защо троянци трябва да стават жертви на тази войнстваща посредственост, просташко облъчване и благотворителен байганьовски напън.

АКО НЯКОИ ОТ РОТАРИАНЦИТЕ, ощастливили ни с този продукт на китайската лека промишленост, имат проблем със самочувствието си, обсебени са от новобогаташка грандомания и са провокирани от интелектуалната си немощ, моля да не ни правят техни заложници! Сред троянските ротарианци са един художник и един архитект със силни претенции за можене и успешност в областите, в които творят: пластичните изкуства и архитектурата. Обръщам се към тях и ги призовавам публично да защитят естетико-пластичните достойнства на това творение на китайското икономическо чудо, което смятат да ни натресат.

КАТО ГРАЖДАНИН, който има намерение да участва в политиките за развитие на Троян, искам да знам: 1. Спазени ли са всички изисквания на законите за поставянето на това нещо пред музея; 2. Ако главният архитект на общината е дал разрешение за поставянето му, не е ли редно да оповести публично мотивите си за това. А ако причините за неговото съгласие не са достатъчно сериозно аргументирани, се обръщам към кмета г-жа Михайлова да му потърси дисциплинарна отговорност за проявен непрофесионализъм и съмнение за конфликт на интереси.

ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ НАПРАВИ СРАВНЕНИЕ между двата часовникови механизма, предложени от Музея на занаятите и от Ротари клуб, и да се поиска оценка от всички архитекти, които работят в Троян. Да се направи обществено обсъждане на естетическите достойнства на китайското творение и ако тези му достойнства не се докажат по безспорен начин и се наложи мнението, че въпросното китайско творение не се вписва в архитектурния силует на площадното пространство на Троян, да се демонтира. Общинската администрация да започне разговори с музея и нужните други институции за поставяне на площада на часовниковия механизъм на майстор Илия Ковачев.

А АКО ЧЛЕНОВЕТЕ НА РОТАРИ КЛУБ - ТРОЯН искат да бъдат дарители, нека поемат разходите по поставянето на площада на далеч по-красивия и с възможности да се превърне в туристическа атракция часовников механизъм, изработен от габровеца Илия Ковачев. Ако пък откажат, ще поставят под съмнение своята искреност и чистоплътността на намеренията си. Защото дарителството и отговорността вървят заедно ръка за ръка!

14 декември 2011 г.
Иван Хаджийски

*** Бел. ред. Едно уточнение - инж. Ангел Балев не е ротарианец и той, както и коалиция "Избор за Троян" няма отношение към направеното дарение от Ротари клуб - Троян.
Начало

Още по темата:

99 коментара:

Анонимен каза...

Много ми харесва гледната точка на г-н Хаджийски.Моето мнение е същото.

Анонимен каза...

Аз се сещам за един от тях,който наистина има проблем със самочувствието и е мно-о-ого обсебен от грандомания.Има много верни неща в статията

Анонимен каза...

Да не би да е този,чиято жена се беше качила на масата и друсаше чалга на миналогодишният им коледен банкет?

Анонимен каза...

Това да не е Христо-тортата?

Анонимен каза...

Абе вие не разбрахте ли, че в клуба повечето имат повече пари отколкото акъл и всиччките - недостатъчно пари, за да са интелигентни. Парвенюшка е ситуацията, каквото и да си говорим...

Анонимен каза...

И на мен не ми заприлича на площада в Чикаго!По-близо е аналогията с перона на западнала крайна гара.

Анонимен каза...

Браво на г-н Хаджийски.Дано има кой да го чуе!Г-жо Михайлова трябва да се намесите и проучите нещата!Троянци искаме да живеем в красив и естетически подреден град, но не от хора с пари и без необходимите познатия!

Анонимен каза...

Споделям на 100%, казаното от Хаджийски.
Ротарианци, в Троян, в преобладаващата част, са първоразрядни ПАРВЕНЮТА.

Анонимен каза...

Абсолютно излишно нещо за площада. По - добре да бяха събрали пари за един модерен електронен часовник за сградата на общината.

Анонимен каза...

Какво да очакваш от шепа първенюта,новоилзюпени богаташи, кой от кой по-неук!Шофьори,шивачи,милиционери,дърводелци...Все елит!

Да видим как ще се отговори на въпроса:
Как така, изведнъж този "мастърпийс" на изкуството изникна на мегдана?

Анонимен каза...

Винаги сте недоволни, каквото и да се случи в този град, винаги ще се намерят хора, които да го оплюят!

БОНД каза...

Когато се обсъждаше мястото на паметника на Иван Хаджийски, бяха дебати в ОС, временни комисии, становища на специалисти...
А сега?
Решават определени хора, че ще бъде от полза за ИЗБОРИТЕ да направят някакво дарение за града и по този начин да доосигурят победата на техния кандидат! Разбира се всички и ТОЙ са убедени, че изборите са просто процедура през която трябва да се мине, за да се върне ТОЙ и да продължи да управлява!
Да, ама не!
Първо, въпросния часовник се забавя и не може да бъде монтиран преди изборите. За НЯКАКВО обсъждане на тази идея изобщо не говорим!
След това обаче, идва и втората изненада - ТОЙ е аут!
Затова сега, ако г-жа Михайлова иска да оправдае доверието което й гласувахме, трябва да направи публично достояние цялата преписка по разрешението за монтаж(ако има такава)на това дарение и разбира се широка обществена дискусия за съдбата му!
Може би, този часовник би стоял добре на все още работещата гара, но със затихващи функциии, подобно на дарителите и тяхната роля в града...

Анонимен каза...

Ротари клуб не е създаден да създава и подкрепя културата а да разрушава там където все още има такава. Жалко че тези които членуват там не си задават въпроси а само сляпо изпълняват задачите на чуждите си господари.

Анонимен каза...

Този екземпляр от горната снимка как смее да се показва,че и мнение да дава?!Той като е толкова интелигентен с какво и с кого свърза преди години персоната си,та сега коментира други хора.Не защитавам никой от тях,просто съм на мнение,че не бива всяко нещо,което се направи,да се отрича.А,колкото до Хаджийски ,съм на мнение,че няма морал и право да се появява в медийното пространство и да ни поучава!!!!

Анонимен каза...

Не бъркай нещата 13-ти...Погледни какви са местните "ротарианци", погленди им делата в професионалния живот...Комунистически издънки до един, но облечени в лъскавата опаковка на капитализма.Гледайки наяве делата им и като политици, се чудя как изобщо са се домогнали до подобно състояние.Видно, не е чрез собствените си мозъчни качества...
Някои от тези хора,толкова си поверваха,че решиха да определят съдбата на троянци.

Анонимен каза...

Абсолютно е прав Иван Хаджийски - вместо паметник на именития му предшественик,за който бяха обявявани обсъждания,умувания,препирни,очаквания,изведнъж гражданството осъмна пак изненадано и с нов паметник на ПАРВЕНЮТО.Всичко е разрешено,стига да е предложено от достатъчно "авторитетно" парвеню,а ако е и общински съветник - още по-добре!Впрочем,тази простотия е израз на парвенюшкия ни общински съвет начело с баш-парвенюто Акимов.Да видим как Кмета ще се разграничи от тях или по-скоро дали!Аз съм скептичен!

Анонимен каза...

Не е по въпроса, но да попитам Иван защо в едно предаване за ясновидци не се представи с фамилията си,а с друго, измислено име?
И с какво се занимава сега?

Анонимен каза...

Забравих да попитам - от висотата на естетическия си и граждански устрем с какво ще зарадва хората на Троян и ще обогати градската среда? Ей така, предпразнично, патриотично?

Анонимен каза...

14-ти,какво е направено?
Колеги, не е ли срамно изобщо да се споменава името на Акимов, след като всички му сърбахме попарата 4 години?

Анонимен каза...

Бъркаш,приятелю 17,че гледаш такива предавания.А иначе,ако попиташ общинските съветници ,не трябва да има вълнение,че им се разплискват чашите....

Анонимен каза...

С какво се занимава Иван Хаджийски сега, си е негова работа, вероятно рисува в ателието си! Важното е обаче,че е намерил смелост да каже истината, която я знаят дори и част от ротарианците, а именно, че часовникът е неоправдано скъп китайски боклук. Няколко дни всеки преминаващ през площада беше свидетел как часовникът се чупи, как стоеше накриво, как ламарините му приличаха на такива за кошче за боклук. За да се замаскира положението от Ротари решиха да го пребоядисат, обаче това се оказа още по-неудачно. Иван Хаджийски е спорна личност в Троян, но едно е безспорно: че е естет и добър художник. Не напразно, гербът ни е по негов проект. Браво, Ванка, че се изправяш срещу великите троянски "ротарианци", за да им отвориш очите колко са им високи критериите!

Анонимен каза...

Иване,недей така моля!Чичо Марин ще се разсърди и пак ще почне да затваря шивашкия цех...
Нека, нека да създават и градят,нека за троянци те творят.
Благодарим Ви Ротарианци, без Вас Троян нямаше да бъде същия.Хвала на Вас, поклон!

Анонимен каза...

Кои по дяволите и какви са тези Ротарианци?
В този заспал и видно умиращ град на какви си играете?
Нямате улици като хората,сивотата и кича надничат от всеки ъгъл.Огромни празни и разрушаващи се фабрики ,съпътстват мизерното ежедневеие на един до скоро динамичен малък градец.
По празниците в други градове в България навсякъде кипи живот ,а тук дори шадравана ви показва как всичко е безвъзвратно отминало.
Няварно с този часовник, местните ви велможи искат да намекнат за това отминало време,или колко изобщо ви остава преди окончателното премахване на Троян от картата с градове в република България...
В онзи свят, за да бъдеш член на подобен клуб, трябва да си мнооого известен ,но не защото сам си си въобразил,а защото от поколения си такъв.
Новоизлюпени парвенютя с недоказани доходи или перящи парите на партията, си играят на висша класа.Е това е цинизма на нашето време драги!

6 без 10

ИВАНКО каза...

Изцяло подкрепям г-н Хаджийски. Часовникът на нашия си майстор Ковачев ще се впише много по - добре в градския пейзаж отколкото "илиенския шедьовър". Госпожа Шошкова е права. Е тогава защо се получи така?

Анонимен каза...

Иване, комунистическа мутра беше, такъв си си остана.

ИВАНКО каза...

Сигурно ме бъркате с друг Иван. Не не съм комунист и никога не съм бил. Живея в София и нямям нищо общо с Троян,освен че идвам много често тук при добри приятели, а и не ми е безразлично какво се случва в хубавия ви град.
Не г-н Анонимен не съм комунист още, по-малко мутра.А ето и името ми.

Анонимен каза...

http://www.rotary.bg/bg/about/rotary+membership.htm

Погледнете линка, в който са записани целите и принципите на Ротари клубовете. После погледнете членовете на местния клуб в Троян, и ще умрете от смях :)
Троянци тръпнат друг път невидели,Ротaрианци да се зовaт,живи или умрели (:

Поздрави от слънчев Лондон!

Анонимен каза...

Ами защо се получи - защото Шошкова преди беше всячески пренебрегвана,а сега даже не е общински съветник!А Акимов е председател на общинския съвет .Така гласувахте - сега бъдете така добри да си понесете последствията.Да не чувам гък,ясно ли е!!!!

Анонимен каза...

Троян съвсем скоро ще отговаря на дефиницията, дадена в ЗУТ - "жилищно образувание". Наистина жалко.

Анонимен каза...

От публикацията не става ясно кой е финансирал тези 18 000 лв. за да се пръкне в центъра на "жилищното образувание" наречено Троян, така нареченият от много пишещи тук "илиенски шедьовър".
Иван Хаджийски какъвто и да е, е прав.

Анонимен каза...

Да не забравите да дойдете довечера от 17 часа на откриването. И да ръкопляскате.

Анонимен каза...

Кой ще чете словото, ако г-н Маринов бъде така любезен, нека отрази тази мила случка в медията си!След тържестовото дали ще има коктейл, на който можем да се запознаем с бъдещите творчески планове на Ротари клуб?Навярно кулата в Пиза,скоро ще цъфне на площада...

Анонимен каза...

Възбудихте любопитството ми, ще си обуя най ноите цървули/с които ходя само градска/ и утре ще ида да видя на място това китайско творение.

Анонимен каза...

Няма как да го пропуснеш, цвета му е един такъв набиващ се на очи...кафяв...!?!?!?
А и той самия стои някак си като откраднат на бетонния фундамент,станал заложник на 4 анкерни болта...

Анонимен каза...

Коктейл незнам дали ще има. Може да има и кебапчета. Но в сайта на общината в културните мероприятия е отразено само откриването. :))
http://www.troyan.bg/news/news1/738-kalendaren-plan-na-kulturnite-i-sportni-meropriyatiya-v-obshtina-troyan-m-dekemvri-2011-g.html

Анонимен каза...

Да цитирам един "велик"човек от недалечното минало-с малко изменение:"Има часовник-има проблем,няма часовник-няма проблем."На руски щеше да звучи доста по-добре,но не съм уверен в руския си език.Продължавайки по тая логика бихме могли да кажем и:"Има Троян-има проблем,няма Троян-няма проблем"И когато някой се размърда и вложи време,мисъл и пари за града,да не търсим под вола теле,а да благодарим.Защото всеки един от отричащите по два лева на месец да бяха дарявали,шадраванът щеше да работи...евентуално.

Анонимен каза...

Тъп та завърнат си 36-ти...на тия дето им олизваш аналните отверстия,т.е. ти си един от тях :
Да бяхте краднали по-малко с Минко Акимов и не само шадравана щеше да работи...
Какво ти дреме за нашите 2 лева, Марин Радевски си има армия от роби чиито надници не са колко знае колко по-високи от тия 2 лева...

Анонимен каза...

г-н Хаджийски, всеки гражданин има право на мнение. На едни се харесва, на други не. В безспорно красивия гр.Букурещ има десетки точно такива часовници - как ли са пропуснали да вземат Вашето мнение.
Но Вие си позволявате да обиждате достойни хора за нашия град. Хора, които са направили много за Троян.
А Вие ликвидирахте и окрадохте едно емблематично за Троян предприятие - Изкуство. Вие не заслужавате да се наричате троянец и Вашето мнение не интересува никого.

Анонимен каза...

А що се отнася до паметника - за 20 години единствен г-н Акимов има смелостта да прокара решение за събаряне на стърчащият постамент и да поръча паметник на Иван Хаджийски. Той е готов и ще бъде поставен.

Анонимен каза...

Кухи лейки колкото щеш наборе Иване!

Анонимен каза...

А ти скоро да си имал включвания ОТГОРЕ?

Анонимен каза...

38 +++++++++++++++++++++++++++++++++
В този форум се пише само и единствено негативно.

Анонимен каза...

Работите в Троян не работят много преди Акимов и няма изгледи да заработят скоро.
Какъв ви е проблемът с часовника като троянските чада съвсем скоро ще му видят сметката?

Анонимен каза...

Защо не кръстят сайта "АЗ МРАЗЯ"?

Анонимен каза...

Защото заглавието веднага ще бъде намразено ;)

Анонимен каза...

Явно на някои хора не им изнася,когато други едни им се присмиват на простотията...
Ми като имате зор,не влизайте във форума,има хиляди български сайтове с форуми,подобни на този...

Анонимен каза...

Абе така е ама виж сега троянеца го вълнуват троянските неща и...часовниците!

Ol` dirty bastard каза...

А на мен идеята с часовника много ми харесва,винаги като мина покрай него ще ми напомня че парите не са всичко на тоя свят ;-)

Анонимен каза...

М-даа,отдавна исках да видя човека съсипал завод като "Изкуство" и ето той сам се навира.Завода му пречи - съсипа го,часовника му пречи - и него ли да съсипе.А той самия каква полза допринесе за града като е тръгнал да оплюва подареното?

Анонимен каза...

„Не знам кои интелектуални и естетико-културни титани са се съгласили да се похарчат 18 000 хиляди лева за този
Илиенски „шедьовър”?”

Отговарям ти Иване: брат ти Владо Хаджийски - той е член на Ротари в Троян и той е съпричастен на творението!!!!!Вземете се уточнете по братски за позицията си.

Иначе и аз съм на мнение, че голяма част от Ротари Троян са първенюта и часовника не става.

Анонимен каза...

Ghetto Superstar каза...

"Не парите са важни,а количеството им"- Троенски Ротарианец

Анонимен каза...

Ей, ама много сме гадни бе хора! Какво ви е трън в очите този часовник? Нещо е направено без да се взима от нас. Той е там и никой няма да си го сложи в къщи. За града е. Мялоумници скапани. Неуспели ниски човечета, мислещи се за велики. Не се радваме на нищо, дори и малко направено. Велики леквидаторю, замълчи и си завръ не само главата, ами и задника в земята.

Анонимен каза...

Верно е 52-ти, много си гаден и завистлив и злобен.Защо не се лекуваш?

Анонимен каза...

Какво е това безумиееееееееее бе хора,липсват две големи топки до него=====К.Р за нас троянци

Анонимен каза...

Ротарианец звучи малко като марсианец ...
А 52-ри е не-малко гаден с правописа си ...

Анонимен каза...

Абе този ли ще ни говори за "чистоплътност на намеренията" и за "дарителството и отговорността вървят заедно ръка за ръка!" - Изкуство кипеше от живот ,даваше препитание на стотици троянци! Какво направи с него този "естет",къде му беше отговорността като съсипа направеното от други хора!
Как не го е срам да дава акъл изобщо!

Анонимен каза...

Остава и Банев да рече: "КАТО ГРАЖДАНИН, който има намерение да участва в политиките за развитие на Троян, искам да знам:...." и картинката ще добие завършен вид.

Анонимен каза...

Хубаво е да има един часовник на центъра, нищо, че стои като подарен. И в крайна сметка, това ли ще гледаме? Предлагам да погледнем, или по–точно, да опитаме да дишаме в Троян!? Можем ли, или се затрудняваме, или, може би толкова сме свикнали с брикетените облаци дим, стелещи се над центъра, и целия град, че ни се струва като кристално чист.С какво се занимаваме, с един часовник? Децата ни дишат мръсния въздух и пневмониите в Троян са често срещано заболяване! Същите тия хора, от тоя клуб, както разбирам, от елита, т.е. богати, дишат от същия, мръсен въздух, дишат го и тяхните деца, не могат да дишат пари, разбира се! Втурнали се към големите пари, не виждат жизнено–важните проблеми. Огледайте се, нека да впрегнем коня пред каруцата, а не обратното. На тия богатите, ще им трябват здрави хора да работят, а не с хроничен бронхит, или астма. Помислете за по–важните неща, и да тръгнем от там! Добра вечер, и да действаме!

Анонимен каза...

Този ли е естет?Търтей нагъл!Какво полезно свърши за този свят?Гнида комунистическа,на Хари Велев послушник и ортак в далаверите .Вачо Хаджийски(баща му),кой добро ще каже за него?Боже, няма ли да се свършат тези" низки създания"на този свят?!!!!

Анонимен каза...

Бедността и несигурността през всичките 22 години, а и бедността през предходните 45, ни направиха черногледи и недоволни. След 89 год. си помислихме,че идват демократични промени, които ще ни направят свободни, и с по–качествен живот.Знаем какво стана. Държавата се ограби от една шепа хора, в чиито ръце сега са парите на същата. Останалите 99% отново са с ниски доходи,на фона на високите цени, несигурност за утре, за бъдещето на децата, живеят ден за ден, положението на пенсионерите е трагично. Хора, не се нервирайте за някакъв китайски часовник! За неговото производство е вложен труд, заплатен с ниска надница. И в Китай работят, и гладуват,а някои трупат! Помислити от къде ни идват истинските проблеми!

историк-хроникьор каза...

На 39-ти. Явно не си следил решенията на Общинския съвет. Предложението за събарянето на каменния остатък от някогашния паметник е направено от г-н М Генковски, а не от г-н Акимов. Отново Генковски прави предложение /виж бр 10 на в-к "Троянски глас" от 11 март 2009 г/ между двата музея да се издигне един от трите възможни символа на града ни, а именно
-паметник на народния майстор-занаятчия
-паметник на Ив Хаджийски или
-паметник на 34-ти Троянски полк.

Анонимен каза...

Я колко интересно станало тука! Искам да по питам по-запознатите, този цитирам:"търтей и гнида комунистическа" Иван Хаджийски, нямаше ли и сестра, която е к...?

Анонимен каза...

Не, има брат, който е по-достоен от него - официалната му политическа идентификация като член на БСП съвпада с реалната такава:)

Анонимен каза...

61-ви, от Мичо Генковски нищо не може да излезе освен физиологични отпадъци. Да е направил нещо в живота си? Той е от онези пустословци, на които все някой им е виновен за всичко. Ама те са много готини, интелигентни /естествено недооценени/ и т.н. и т.н. Нищичко не е сътворил в животеца си. Нищо, че иначе умее да се присламчва към печелившите играчи. Въпреки, че беше активист и на БКП и на ГЕРБ, не можа да направи нищо, ама нищичко. Целта му е ако нещо може да смукне - смукне. Ако не - да плюе, плюе, че повечето лумпени това го имат за нещо правене..... Повтарям - този човек нищо не е направил в живота си!

Анонимен каза...

Иван Хаджийски да се управя с проблемите на София, не на Троян. Ама то като не може да си в столицата пръв, що да не си направиш реклама в едни град като Троян. А тези които лаят по часовника и Ротари клуб, първо да направят нещо със свое пари, пък после да дават оценки и препоръки за чуждите дела. Аман от позьори и разбирачи, които не са забили и един пирон живота си. Впрочем, най-вероятно гастрольорът Хаджийски не е успял да прихване някой лев от този проект и сега се опитва да го унизи. А троянските помияри лаят ли лаят...
Севлиево

Анонимен каза...

Не 63-ти, той не е член на БСП, но това е друга тема. Опитвах се да кажа друго, след като изчетох коментарите тук-като кажат, че сестра ти е непочтена, върви обяснявай, че нямаш сестра

Анонимен каза...

Севлиевската тиква пак се изходи

Анонимен каза...

Отлично мили ми съграждани, оплюхте часовника, оплюхте и Иван, на път сте да оплюете и целият му род, очаквам да извадите и родословното му дърво, струва ми се че в музея има такова и него да оплюете и защо? Защото е изказал мнение. В град Троян, който се опита да каже какво мисли е лош човек. Но това го има в книгите на социолога Иван Хаджийски-що не очерните и него.

Мими каза...

Явно в нашият град няма скоро да се чуе хубава дума за някого, тука всеки плюе по всеки и всеки завижда на всеки. Как един път не се чу нещо позитивно, ако не се направи нищо за града или в града се питаме защо не се прави, ако се направи пак се питаме защо се прави. Доволни никога няма. Часовникът може да не е кой знае каква красота, но все пак го има, а и никой не ни е искал пари за него.
А на който не му харесва може да направи нещо по - добро и да го дари на Троян, предполагам, че нито Ротарианци, нито Кметът, нито гражданите ще го върнат. Мисля че по - важното е, че все нещо се е направило в този умиращ град. Най - лесно е да си живеете в столицата и от разстояние да коментирате, елате тук в града, който наричате свой и направете нещо значимо.
Всички оплюхте и бившия кмет, г-н Акимов, но защо? Преди недоволствахме, че улиците са разбити, тротоарите също, пазарът ни пречеше. За последните 4 години доста неща се направиха, да си го кажем направо, да не си кривим душата. Защо да не кажем един път поне благодаря. Но не, отново оплюхме човека и го пратихме да си ходи. Неблагодарници много. Но така никога няма да тръгнем нагоре. Троянци, мислете по - позитивно, бъдете малко по - въздържани в коментарите си, особено, ако до момента не сте направили нищо за града си и се обичайте!

Тихомир от Кози вир каза...

Абре Миме ти да не си некоя даскаличка че много акъл даваш,но ми се чини че нямаш много за даване затова си трай и поучавай горките дечица...Би ли ни обяснила как тъй "за последните 4 години доста неща се направиха" а казваш за Троян "този умиращ град".Що така бе Миме?!

Анонимен каза...

Ех,Мими,Мими,чак ми домилява....
Значи "...а и никой не ни е искал пари за него".Пък и Акимов!?!
Отчайващо!!!

Анонимен каза...

Значи,Мимето за доста неща е права,например за плюенето и за зависта ,но за батя ни Минка не съм най-съгласен,че видиш ли през последните 4 години направил много за Троян,може и да е направил ама едва ли е за хората,така,че Миме не те оплювам просто си казвам мнението за твоя доста правилен коментар !!!!!!!!!!!

Влаев каза...

към 61- коментар. За първи път чувам,че е имало предложение да се направи паметник на 34-ти Троянски. Тази новина ме зарадва, макар и да осъзнавам, че няма да се случи сигурно никога.Относно часовника на Ротари, всъщност не е лош, но лично аз смятам музейният експонат за по-добър избор.

Анонимен каза...

Не се заблуждавайте, че часовника ни е безплатен! Ние, всички сме го платили, с ниските заплати, и пенсии.Нищо подарено няма, нито сега, нито преди 89 година. И тогава ни залъгваха, че имаме безплатно образование, здравеопазване, как" майката" партия е построила всичко наоколо и т.н. лъжи, и подигравки! Ние, народа–работниците и земеделци построихме всичко, и отново с ниските доходи, и много труд! Не допускайте да ни омайват с някакви "дарения". Истинският, и дарил от сърце, никога не го подчертава, и остава анонимен.Не го прави за слава, а от сърце. Тази сума като е дарение, облага ли се от държавата с данък, поне да влезе нещо и в хазната, или парите са от сивата икономика? Това е нещо доста скъпо, има ли фактура, или и цената е измислена, за да се похвалим? За китайски, е доста скъп! Някай писа, че в Румъния е пълно по улиците с такива. Затова ли и там са като нас, работят, или не– все гладуват! Що се отнася, до съборените паметници от комунистическо време, грешка беше. Всички те, щяха да са добра атракция за чуждите туристи. Особено тия, които не познават, и не са виждали такива "чудеса". Психологията, е много важно да се познава, в днешни времена, за да разберем от къде ни идват проблемите, лични, обществени, семейни, между деца и родители, между деца и учители и т.н. Простете ми ако съм збъркала някъде, но трябва наистина да виждаме реално, от къде ни идват праблемите.

мичо генковски каза...

Думи към №64.Действително мое е предложението към Общинския съвет за събаряне на остатъка от паметника при Музея.Направих това предложение не от ренегатство, а защото този остатък безсмислено и грозно стърчи на площада и буди недоумение сред гостите на града ни.Отстоявах идеята на това място да се издигне паметник на Иван Хаджийски защото ние, троянци сме длъжници пред този най-известен наш съгражданин, защото по думите на проф Михалчев, Хаджийски е знамето на Троян.
Не мога да отмина с мълчание и оценката Ви, че "М Генковски нищо не е направил в живота си". Ако имате предвид, че не съм въртял мистрия и бъркал бетон - да, така е.Но като един от ръководителите на този град в продължение на двадесетина години аз съм бил част от екипа, който построи Троян като индустриален и културен център.Нескромно е, но се налага да припомня поне няколко от нещата построени с мое непосредствено участие - трите масивни палати в Националното изложение, училище "Климент Охридски", нови помещения за три болнични отделения, детски градини в почти всяко троянско село, детските градини при поделението, детско заведение на Буковец, детска градина над фабрика Витекс, разширение на детските градини на Машстрой и Елпром, разширение на училищата "Ив Хаджийски", "В Левски" и Механотехникума,реставрация на къщите на Ив Хаджийски,Иван Шошков, Минко Николов, Спас Балевски, Власи Власковски... Мога да продължа, че в Орешак на всеки четири години се организираше Международно изложение с участие на над 20 държави, всеки две години се провеждаше Национална изложба на занаятите, имахме театър, оперета, мъжки духов оркестър, акордеонен оркестър...Подчертавам - всичко това и още много друго не е само моя заслуга. То би било невъзможно без хора като Петко Съйчевски, Ганко Цанов, Цочо Зюмбилски, Врадимир Парушев, д-р Цукев,Христо Динков, директорите на училища и детски градини, кметовете.Аз просто имам своето място.
Пиша тези редове и се питам "Защо го правя?" Отлично знам, че няма да променя твоето зломислие към мене.Предлагам ти също толкова кратко да изредиш своя принос за Троян.Ще ти се поклоня доземи, ако ми кажеш какво ти си допринесъл за развитието на града ни.

мичо генковски каза...

Допълнение към 64-ти.
В едно обаче си прав - повторното ми включване в обществено-политическия живот на Троян с избора ми за съветник през 2007 година беше грешка. Включих се, за да участвам в предотвратяването на разгрома на Троян, който предусетих още през 2005-та година. За съжаление не успях да намеря общ език с хората, които попаднаха в състава на Общинския съвет след изборите през 2007-а година. Не успях да ги убедя в мерките, които трябва да предприемем, за да спасим Троян.Не успях...! Така че, отново признавам - не направих нищо.Тук си прав.

Анонимен каза...

Каквито са ни ротарианците, такъв им и часовника. Просто отчитат дейност, а на Гл. архитект не му пука за Троян.

Анонимен каза...

Поздравления към Мичо Генковски! Не съм ви фен - ни най-малко, но ми е ясно, че дори и сред политическите функционери от омразното ни соц минало е имало хора професионалисти, които са работили за развитието на града ни и мушмороци, които само са се водили на работа, а основното им занятие е било да крадат.
На тия последните дължим и пръкването на именитите ни троянски бизнесмени, които могат да дават по-добри заплати на работниците си, но него правят. Наместо това се правят на благотворители, търчат по всякакви коктейли и си кичат със слава на добри хора. Но всички дето ги познават малко по-отблизо знаят, че не са! Зад всяко "добро" дело се крие постигането на нещо, което води до постигане на по-голямо влияние и съответно намиране на начини за още по-голямо забогатяване.
Да ги оставим тях и часовника им на страна, страшното е, че около тях гъмжи от жалки сервилни душици, дето като хиени чакат да им подхвърлят огризките и за това са готови да агитират, да плашат, да плюят по инакомислещите за да подкрепят патрона си! Ей това е най-печалното, твърде много са гъзоблизците!

Анонимен каза...

Ей Мими, ти Глупавото Мими ли си или си роднина на Акимов?!? Какви по-точно "доста" неща се направиха? "Горкият" кмет, дето защитаваш, се разтърча да прави тротоари последните месеци предизборно, но и това не можа да направи - нито стана навреме, нито е направено като хората! Ами че то всичко се вижда с невъоръжено око - безумни тротоари, чисто нов асфалт стил "дунавски вълни", отсечени дървета... няма нужда да се изброява повече. А докато ръководеше тая бурна дейност, имаш ли си на идея колко левчета му влязоха в джоба?
Верно е, че този форум се използва основно за анонимно плюене и на мен не ми харесва това, ама все някъде троянци трябва да имат къде да си кажат, щото нито кмет ги пита, нито избраните съветници. То така сме си и заслужили щом сме си ги избрали. Мъка ми е, щото аз не съм ги избирала, аз гласувах за промяна, но бях от малкото, а сега заедно с такива като теб трябва да приемам резултатите от безмозъчното им управление. И на никой не му стиска да им потърси отговорност.

Анонимен каза...

Така. Както и предполагах, Мичо Генковски се е втурнал да изрежда какво е направил. Мога ли да попитам, как точно е направил например акордеонния оркестър? Не, няма нужда да пишеш, сещам се. Не си пречил на Парушев, вечна му памят! По същия начин предполагам си направил и другите изредени от теб дела!
Това е комуниста: смята за своя заслуга, когато не пречи на някоя добра идея, която хем се е родила в главата на някой друг, хем други хора с труда си са я осъществили. Ама той, нали има власт дадена от партията майка, видиш ли, не сбъркал работата, значи - хоп, той е човека със заслугата тази работа да стане! Бедна ми душице, не съм и очаквал друго освен това, дето написа. Хубаво ги изреди "заслугите" си. Дано хората четат, па да си спомнят, колко много работа си свършил, като си си присвоил идеите на други хора и не си им пречил да си гледат работата. За съжаление, това е основната дейност на всички управляващи - и минали и сегашни! Да се ослушват за нещо интересно, което и без те да се напънат ще стане. И ако междувременно не успеят да го о..ат, да се бият в гърдите как го били направили, колко много труд били положили за да стане. Основно трудът им се състои в това, да хапнат и пийнат гратис, да идат на някое важно "обучение", за да са великодушни и да не пречат....

Анонимен каза...

Господин Генковски,поздрави и от мен!Преди всичко за това,че осъзнавате подкрепата на ГЕРБ за грешка.Други ще го осъзнаят,но доста по късно.Какво да се прави - всеки по реда си,а освен това трябва и честност да си го признаеш.Преди всичко пред себе си....
АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

78, ...."Ей това е най-печалното, твърде много са гъзоблизците!"...
Всеки път, като чета подобен пост, си задавам въпроса: Този, който пише, дали не се усеща, че като титулова другите, изказващи се положително гъзоблизци, автоматично включва и себе си в това число? Или гъзоблизец е само този, който харесва хората да успяват, да печелят, да живеят добре, да карат хубави коли, да живеят в хубави къщи, да водят семействата си на почивка... А който харесва нещастни тъпунгери, не е гъзоблизец? Все си мисля, че е все едно кой харесваш, и не виждам нещо лошо в това. Въпрос на избор. Аз лично харесвам добрия вариант на живота. Няма да го описвам, сигурен съм , че всъщност всеки от четящите и пишещите тук знае какво означава това. Нищо, че голяма част са апологети на комунизма и всичките му уродливи мизерни превъплащения. Няма да ги наричам с обидни имена...

Анонимен каза...

ГЕРБ, БСП, каква е разликата? Мисля, че предстои съвсем скоро да разберем, че вървят ръка за ръка.

Тихомир от Кози вир каза...

Върху мнението на 82 трябва да се замислим всички.Много точна и важна гледна точка и наистина гъзоблизането има различни измерения.Поздрави от мен!Аз също харесвам хората да успяват и да живеят добре...:)

Анонимен каза...

Към 75. мичо генковски каза...
На мен пък повече ми харесва да мога да си купя кола и жилище без да чакам ред някакъв, без да се мазня на някой важен партиен другар, какъвто ти беше навремето. Повече ми харесва да мога да си купя на детето банани всеки ден. Повече ми харесва като ходя на работа, да получавам заплата, с която да живея достойно. Повече ми харесва, да си изпратя детето да учи където реша, а не където го приемат без да имам активни борци и герои на труда в рода си. И никак, ама никак не ми пречи, шефа ако ще и самолет да си купи.

Анонимен каза...

Само СДС, чичо Васко и леля Иванка!

мичо генковски каза...

Кратко към 80.Понеже насочваш вниманието към духовната сфера ще ти кажа. С акордеонния оркестър нещата бяха значително по-лесни отколкото с Хора на офицерите от запаса да речем. Амбициите и на хористите и на заслужилия им диригент Иван Генков бяха големи. Това налагаше методическа помощ.Осигурявахме я с участието на такива хорови диригенти-светила като Христо Арищиров, Киркор Киркоров,Д Арнаудов, Хинков.А знаеш ли каква организация е нужна за събирането всяка седмица на 80-90 души певци, всеки от които си има и личен живот, и свои проблеми и не винаги му е до пеене.
Сега ти, мой вечен недолюбецо, вероятно ще ми кажеш: "Абе да, ама не си дирижирал!" Не мисли, драги отрицателю, че е било лесно.
Попитах те какво ти си сторил и постигнал през живота си? Напиши, подпиши се така като правя аз, Мичо Генковски.Не го направи. Обяснявам си мълчанието ти - просто нямаш какво да посочиш и ти е удобно да стоиш в анонимност.

мичо генковски каза...

На 85. Явно Вие сте успял, щастлив човек. Поздравявам Ви и Ви желая нови успехи.Весели Коледни и Новогодишни празници.

мичо генковски каза...

Към 81. Господин АЙ с-с-с! За мене Вие сте един от най-интересните участници в това понякога достатъчно разумно, друг път необяснимо глупаво пишуркане.Уважавам Ви. Успех през Новата 2012 година!

мичо генковски каза...

Уважаеми 78! Най-искрено Ви благодаря за добрите думи.Съвсем прав сте, че хората, особено занимаващите се с обществено-политическа дейност, трябва да се ценят по приноса, който дават за развитието на града си, на страната си.Желая Ви вдъхновение и повече успехи през настъпващата Нова 2012 година.

Анонимен каза...

Кой крив, кой прав, не се разбра! Никой не се притесни за мръсния въздух, който дишаме в Троян!? След някой ден, като стане и по–студено, като падне мъглата, и се омеси с пушека от комините, дори и часовника няма да се вижда! То и без мъглата, и пушека, много хора са минали покрай него, но не са го видели!? Часовника ли да гледат, пред студеното, скъпото, липсата на работа, липсата на жената, заминала на гурбет, несигурността, икономическата криза, която продължава вече 22 години, псевдодемокрацията, псевдопромените, псевдоуважението, правещите се на "народни хора", работодатели, журналисти, управляващи. Уж, за държавата, и за народа работят, а положението непрекъснато се влошава!? За Държавата, немога да кажа, ала хората са зле, и икономически, и психически! Просто е срамно, на фона на проблемите, да се пише и спори, за някакъв часовник. И, накрая, с тези 18 000 лв, е могло да се нахранят хората, в неравностойно положение. Къде е църквата, къде са от този клуб, как го казахте? Организирайте в някое заведение храненето на хора, които са в трудно материално положение! Помислете и за душите си, ще имат нужда от опрощение!

Анонимен каза...

Хората в Троян с трудното материално положение висят кафе Тифани и отчитат дейност само когато идваха да питат за работа а после не се връщаха понеже тежката работа в магазин не е за всеки ;)

Анонимен каза...

Когато цените са европейски, а заплатите китайски,по–добре да изпиеш едно кафе. В кафенето се чувстваш бял човек, а на работа–роб! А когато заплатата ти стига само за плащане на сметките и малко хляб и мляко, защо да се трепеш? После, как ще ти стигнат, и за лекарства? По тази причина, в магазините работят само пенсионерки, може би, да не се плащат осиг.вноски, а и хората прибавят към смешните суми на пенсиите още малко левчета. Не знам вече кое в България е нормално, обърквам се, когато трябва да обясня на детето си кое е правилно, справедливо и честно, и кое не? Жалко за децата расли след/а и преди 89/.Тези поколения растнаха в противоречиво общество, затова държавата ни е объркана, да не кажа, всичко е побъркано, и нелогично! Държавата, е народа, а не управниците! Тогава...какъвто народа, такива и управниците, не се сърдете на тях! По–горе чета, че Мимето е глупава. Не и се сърдете! Тя също е израстнала в такава среда, и е нормално написаното от нея, а е и с две висши образования! Приятен ден, и благодаря за възможността да изразя виждането си!

Анонимен каза...

Боже, колко мимета има по този свят

Анонимен каза...

имаш право, згреших само в китайските заплати, които били 1000 евро. Ще има да тичаме срещу тях, докато ги стигнем.

Анонимен каза...

Абе хора, това "илиенско чудо" показва от два дни 10.35?

Анонимен каза...

Ще го пускат само по празниците, че да се пести ток. :))))

Анонимен каза...

Ами за къв ... го сложиха там?.Нали да е в услуга на гражданите!/Най-малко централният площад и хората ,които минават по него имат нужда от часовник, и то неработещ.

Анонимен каза...

Абе да бяха направили един обществен кенеф, че човек няма къде де се облекчи в Троянът освен по храсти и кафенета !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |