Пожарите през огнената седмица (20-26 август)

* Ликвидирани бяха 22 пожара, основната причина - опалване на сухи треви, повечето от виновниците - неизвестни

По-долу ви представяме обещаната информация от шефа на
троянските огнеборци
гл. инсп. инж. Иван Шайлеков.


ПРЕЗ ИЗТЕКЛАТА СЕДМИЦА, 20-26 август (може би най-горещата за това лято – бел. Т21), в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) - Троян постъпиха сигнали и бяха ликвидирани 22 пожара. В 5 от случаите са причинени материални щети - на сгради, овощни насаждения, горски площи.

НА 22 АВГУСТ при опалване на сухи треви пламва навес на дървопреработвателна фирма в с. Балабанско. Причинени са щети на покривна конструкция и двигател на аспирацията; спасена е призводствената сграда на фирмата. По същото време друг екип огнеборци с помощта на служители от Държавно горско стопанство (ДГС) - Троян гаси горски пожар в смесена широколистна гора и съседна овощна градина в землището на с. Орешак, местността Упчевското. Сигнал постъпва и за горяща спомагателна постройка към жилищна сграда в с. Черни Осъм; в резултат на пожара са причинени щети на покрив и са изгорели дърва за огрев. И в трите случая се касае за човешка небрежност при опалване на сухи треви и храсти.

ПАК НА 22 АВГУСТ около 14:00 ч. възниква пожар в сухи треви и хвойна на територията на Национален парк „Централен Балкан” - в района на хижа „Амбарица”. На мястото е изпратена група от 20 служители на парка; пожарът е локализиран около 5:00 часа сутринта на следващия ден. За действие е мобилизиран и екип от 10 служители на РСПБЗН – Троян, но намесата им се отлага поради успешното овладяване на пожара през нощта. На място е осигурено е дежурство до 15:00 ч., когато пожарът е окончателно погасен.

НА 24 АВГУСТ в 15:30 ч. постъпва сигнал за пожар в спомагателна стопанска постройка на жилищна сграда в с. Гумощник, огънят обхваща и сухи треви в непосредствена близост до съседните жилищни и стопански сгради. На място е изпратен екип от РСПБЗН - Троян и около 22:00 ч. пожарът е овладян. В следващите няколко часа е осигурено дежурство на мястото и се доизгасяват тлеещи от вятъра дънери и паднали клони.

НА 26 АВГУСТ в 15:00 ч. постъпва сигнал за горски пожар в близост до кв. „Попишка”. Поради силно усложнената обстановка на място са изпратени три екипа на РСПБЗН - Троян. Причинени са щети на 10 дка иглолистна гора; спасени са 30 дка иглолистна гора, 50 дка широколистна гора и 30 дка овощни насаждения.

ОСТАНАЛИТЕ 16 пожара през седмицата са в запалени сухи треви и са ликвидирани преди огънят да обхване намиращи се в непосредствена близост и с реална опасност от изпепеляване жилищни, стопански и производствени сгради, вили, горски и овощни насаждения, кошери и друго имущество. Такива пожари са регистрирани в Троян (жк „Смирненски”, жк „Черногор”, мах. Габърска), в землищата на селата Врабево, Патрешко, Балканец, Орешак, Гумощник и Велчево, в гр. Априлци (кв. „Ново село”).

ТЪЙ КАТО ПОЖАРИТЕ бяха главно в района на ДГС - Троян, техни служители най-често подпомагаха действията на огнеборците. Помагаха ни и гасачески групи, сформирани от кметовете на населени места в община Троян; такъв пример са гасаческите групи в с. Врабево и с. Патрешко. В много от случаите в помощ на служителите на РСПБЗН - Троян се включваха и граждани доброволци, които помогнаха много в сложната обстановка; особено показателен е случаят при пожара в кв. „Попишка” в неделния ден, когато на помощ пристигнаха работници от строеж в жк „Лъгът” заедно с управителя на фирмата.

В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ пожарите през последната седмица са причинени от неизвестни извършители, но заедно със служители от Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян активно работим за установяването им. До момента е разкрит извършителят, предизвикал пожара в района на с. Балканец; има и информация, че палежът в с. Врабево е предизвикан от сезонни работници, наети за бране на сливи, за което ще им се наложи административно наказание глоба.

ЗА ПОТУШАВАНЕТО на пожарите служителите на РСПБЗН - Троян работеха до 15 часа на ден. Положен е допълнителен труд в рамките на 286 часа. Изразходвани са над половин тон горива и смазочни материали на стойност около 2000 лв., а един противопожарен автомобил е аварирал и се нуждае от ремонт на двигателя.

РЪКОВОДСТВОТО на РСПБЗН - Троян призовава за повишаване бдителността и противопожарната култура на нашите съграждани. За предотвратяване на пожарите и щетите от тях приканваме жителите на общината и района да оказват доброволна помощ при гасенето, а в случаи че забележат възникването на пожар, веднага да сигнализират.
27 август 2012 г.

гл. инсп. инж. Иван Шайлеков,
началник на РСПБЗН - Троян

4 коментара:

Анонимен каза...

Разследват причината за пожар в някаква фабрика. Питат пожарникаря, който води разследването:
- Според вас, защо се е запалила фабриката?
- Ами, основната версия е, че се е получил взрив от някакъв газ.
- А другата версия?
- Ами може да се е получил взрив от някакъв друг газ.

Анонимен каза...

Пожар във висок блок. На последния етаж има детска градина. Пожарникарите пристигат и разпъват платнищата. Учителките започват да хвърлят едно по едно децата, а пожарникарите ги ловят. Хвърлят едно циганче, а пожарникарите дърпат платнището и то се размацва. Продължават с белите деца и всяко от тях пак е хванато от пожарникарите. Следва второ циганче, което хвърлят. Пожарникарите пак дърпат платнището и черното пак се размацва. Един от пожарникарите говори на друг до него: - Абе кви са тея учителки бе, що не хвърлят първо здравите деца, ами и изгорелите ни хвърлят ...

Анонимен каза...

Питат пожарникар:
- Кое е най-трудното нещо, което сте гасили през живота си?
- Най-трудно от всичко си погасявам кредита...

Анонимен каза...

Двама пожарникари - стар и млад, спят по време на дежурство. Младият се събужда и пита:
- А вярно ли някои хора имат такава работа, дето нищо не работят а само си стоят по цял ден и нищо не правят?
Старият го сгълчава:
- Лягай да спиш бе, как не те мързи да говориш

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |