В едно изречение (31)

   * В Общинския съвет – единодушно гласуваха парична награда от 18 хил. лв. за три изявени троянски самбистки и треньора им * Първа грейна елпромската красавица, последва я градската на площада; тъмният Троян блести коледно и чака новото си улично осветление * Област Ловеч – на 16-то място от 28 по заплати

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
С ПЪЛНО единодушие (29 „за“) и ръкопляскания общинските съветници, на третото редовно заседание на местния парламент в Троян, 30 ноември, приеха внесеното от кмета Донка Михайлова предложение за награждаване с парични премии на три троянски състезателки в силовите спортове, завоювали успехи на големи първенства през годината – самбистките Таня Радулова за второто й място на Световното първенство (СП) за девойки в Киргизтан и третото място на Световната купа (СК) за жени в Сърбия, Цветелина Маринова с две трети места на СП за девойки и СК за жени и Деница Георгиева за третото й място на СК за девойки в Словения, и техния треньор в троянския клуб по джудо и самбо „Чавдар“ Николай Матев; отличията бяха според приетия през 2019 г. Правилник за награждаване на изявени спортисти и техните треньори от община Троян, а общата сума за четиримата е 18 050 лв., като в краткото си приветствие г-жа Михайлова подчерта, че такава е сумата, отделяна като цяло за спорта в съседни по-големи от Троян градове (явно се визираше Ловеч – бел. ред.) и завърши със заръката „Момичета, Николай, гордеем се с вас, продължавайте по същия начин!“.  

В СРЕДАТА на миналия месец, 19 ноември, първа в Троян грейна елпромската Коледна елха, а на 5 декември бе запалена и градската елха на централния троянски площад „Възраждане“, от известно време на доста места из иначе тъмния Троян (очакващ с нетърпение реализацията на мащабния проект за ново улично осветление, договорът за чието финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, общо 1,225 млн. лв., бе подписан през м. юли и подготовката за изпълнението е в ход – бел. ред.) блещукат и красивите светлинни коледни украси, с други думи – в града ни вече ухае на Коледа и коледният дух е тук; и две думи за елпромската Коледна елха – тя е подарък за троянци от собствениците на ЕЗ „Елпром“ братя Мондешки и за пръв път грейна през 2017 г., а в доста медии тогава, включително национални, бе отбелязано, че със своите 24 метра красивата „троянка“ е най-високото живо коледно дърво не само у нас, но и на Балканите и в Европа, тръгнаха и слухове, че елпромската красавица разсърдила тогавашния столичен кмет Фандъкова, защото се оказало, че е два пъти по-висока от софийската си посестрима пред НДК, Троян бе шампион и в периода 2008-2009 г., когато коледната роля изпълни 23-метровата секвоя гигантея пред читалището.

СПОРЕД данни на Националния статистически институт (НСИ) по размер на средните брутни месечни заплати за третото тримесечие на 2023 г. нашата област Ловеч е във втората половина на класацията сред 28-те области в страната – на 16-то място с 1551 лв. при средно за страната 2000 лв., малко над нас, на 14-то и 15-то място, са Плевен и Перник съответно с 1558 лв. и 1553 лв., а след нас, на 17-то и 18-то място,  Кърджали с 1534 лв. и Добрич с 1516 лв., водачът в класацията е неизменен – София столица с 2722 лв., следвана от София област (1864 лв.), Варна (1861 лв.) и Стара Загора (1851 лв.), в дъното са Видин (1369 лв.), Кюстендил (1368 лв.) и най-отзад Благоевград (1337 лв.); по сектори най-висока средна брутна месечна заплата получават заетите на трудово и служебно правоотношение в производството и разпространението на електроенергия, топлинна енергия и газообразни горива, образованието и далекосъобщенията, а най-ниско платени – в операции с недвижими имоти, транспорт, складова дейност и пощи. 
 
Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |