В едно изречение (27)

* „Изворът на Белоногата“ в Жълтото училище * Троянският Петковден 2023 – тържествен както винаги * В предизборно време – маратон по ориентиране „Хемус“ и купа „Троян“

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

НАЙ-СТАРОТО и най-централно троянско училище, ОУ „Иван Хаджийски“, наследник на прочутото възрожденско Жълто училище, отбеляза по много специален начин патронния си празник, 13 октомври, рождения ден на големия ни съгражданин Иван Хаджийски – открит бе нов кабинет по български език и литература, носещ името „Изворът на Белоногата“ (по едноименната поема на Петко Славейков, разказваща красивата и тъжна история на хубавата мома Гергана), нов, но със старинна визия и с една необичайна интериорна „екстра“, белокаменна чешма с течаща вода, като Герганината чешма от поемата, изградена през лятото от екип от учители строители, начело с Николай Цочев, който е и проектант на съоръжението; директорката на школото Ралица Бенчева специално похвали „бригадата“ на г-н Цочев и подчерта патриотичния замисъл на новата придобивка, а отец Калин от троянската църква отслужи водосвет и благослови делото, две дечица пък, пременени в народни носии, момче и момиче, които ще седят на чиновете в „Изворът на Белоногата“, рецитираха пред гостите на откриването от поемата на дядо Славейков.       

ПО ТРАДИЦИЯ Троян отбеляза изключително тържествено своя празник, Петковден, 14 октомври, деня на небесната покровителка на града ни и на троянската църква св. Петка Българска, ден, в който празнуваме и градското си рождение, вече 155 години (Троян получава статут на град през 1868 г.) – с ритуално издигане на жълтото троянско знаме с герба на града, ескортирано от военнослужещи от троянското поделение, на пилоните пред сградата на Община Троян редом със знамената на България и Обединена Европа, честта този път се падна на вр. и. д. кмет Ангел Ангелов (кметът Донка Михайлова бе в отпуск заради предизборната кампания), изпълнения на живо на Общинския младежки духов оркестър, приветствия, пъстро множество на централния троянски площад, настроение, истински празник; в кметската си реч г-н Ангелов поздрави присъстващите, като най-напред припомни заслужилите наши съграждани през годините, подчерта и актуалните троянски успехи, а в словото си ВИП гостът, Ловчанският владика Гавриил, открои значимостта на св. Петка и сподели, че тук е имало и манастир с нейното име и благослови троянци, вечерта на празничната троянска сцена пя поп звездата Любо Киров, който е свързан с града ни (завършил е троянското Художествено училище, сега НУПИ „Проф. Венко Колев“).

ТРОЯН бе домакин на традиционните състезания по ориентиране за купа „Троян“ и маратон „Хемус“ (7-8 октомври), организирани от Спортен клуб по ориентиране „Хемус“ (Троян) в партньорство с Община Троян, като и в двата старта в елитната група при мъжете победител стана водещият български състезател по лятно ориентиране Иван Сираков (Търговище), а два пъти втори бе троянският зет Николай Димитров (Велико Търново), любопитното е, че победител в групата на ветераните мъже до 75 години стана победителят в първия маратон през 1969 г. и многократен победител след това Никола Беделев (София), общо над 300 бяха участниците в двете състезания, сред тях мнозинството деца в малките възрастови групи; „В тази напрегната политическа обстановка, в която вестниците са пълни с усмивки и обещания, едва ли ще има място за спорт, но ще опитам. Защото за нас е особено важно да споделим, че при изключително топли и приятни атмосферни условия се проведоха традиционните състезания по ориентиране за купа „Троян“ и маратон „Хемус“. Те се провеждат в чест на празника на Троян – Петковден. И се знае, че се ползват с голяма популярност сред ориентировачите в цяла България, защото ги провеждаме при отлична организация, добри райони и маршрути“, коментира доайенът на троянското ориентиране и треньор в клуб „Хемус“ Венелин Иванов.

Т21

Начало

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |