В едно изречение (24)

 * Областният започна инвентаризацията на държавните имоти в Ловешка област, насочваме вниманието му към Базата на ориентировачите и Туристическия дом на Къпинчо над Троян * Канят в Голяма Желязна за представяне на проекта „Шарена Фабрика“ * „Винпром Троян“ посреща подобаващо юбилейната Слива

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ОБЛАСТНИЯТ управител Виктор Стойчев поде една много важна, макар и позакъсняла инициатива – пълна инвентаризация на държавните имоти на територията на Ловешка област, вкл. на територията на община Троян; извършва се физическа проверка (на място) на всички държавни активи – имоти, сгради, терени, земеделски земи, и данните се сверяват с кадастъра, имотните досиета и фактическото състояние в момента; нарушенията са многобройни, посочи на брифинг в клуба на БТА в Ловеч на 13 септември г-н Стойчев, например – частен хотел в курортно селище, построен на държавен терен без собственикът (т. е. държавата) да е уведомен, „приватизирана“ по проекти държавна земя, без проектите да са реализирани, незаконно присъединяване и ползване на държавни имоти и др.; и в тази връзка искаме да насочим вниманието на областния управител към два атрактивни държавни имота с незавидна съдба в местността Къпинчо над Троян – бившата База на ориентировачите, която буквално се разкапва, и недалечния от нея и твърде апетитен Туристически дом „Никола Габърски“, и двата отдадени за стопанисване на БТС.

ЕКИПЪТ на сдружение „Шарена Задруга“ (Росица Мутафчиева, Анна Българанова и Юри Стайков) канят на 30 септември в сградата на старото училище в с. Голяма Желязна, Троянско, където ще бъде представен проектът им „Шарена Фабрика“ – за създаване на център за традиционни занаяти и кулинария с бъдещи международни перспективи, по проекта се предвижда да се възродят и други две исторически железненски сгради, пекарната и банята, като визията е трите обекта да оформят общ културно-туристически комплекс с Международно кулинарно училище, Международно занаятчийско училище и други атрактивни добавки;  „С развитието на проекта „Шарена Фабрика” старото училище ще придобие своя нов облик и ще приветства кулинарни ентусиасти от България и чужбина. Ще се трансформира в Международно кулинарно училище, ще мирише на топъл хляб, традиционна българска кухня и щипка френска класика. Елате на 30 септември, за да видите традицията и бъдещето. Пекарната и банята ще съживим и превърнем в Международно занаятчийско училище. Изкуството и опитът на троянските майстори ще вдъхновяват и обучават бъдещи артисти“, поясняват от „Шарена Здруга“; припомняме, че старото училище в Голяма Желязна – терен от 10,5 дка и четири постройки, общинска собственост, бе одобрено за продажба в края на 2021 г. след заявен инвестиционен интерес, решението бе взето с пълно мнозинство от троянските общински съветници, а определената начална продажна цена – 240 хил. лв.

„ВИНПРОМ ТРОЯН“ (част от чешката група „Рудолф Йеленек“) – световния лидер в производството на плодови ракии и притежател на култовата марка „Троянска сливова“, посреща 30-ия юбилеен троянски и национален Фестивал на сливата 2023 (22-24 септември) по подобаващ начин: троянският производител влезе с мащабно представяне в новия Музей на ракията, открит преди дни в София (бул. Патриарх Евтимий“ 22); обявен е вече графикът за Дните на отворените бутилки в трите фестивални дни – с по четири посетителски тура в първите два дни (петък и събота) и три в последния (неделя); в началото на месеца представи свой нов производ – шоколадов ликьор с Milky шоколад; а един от „гвоздеите“ на феста, изложбата „Сливово-ракиени истории“ на Музея на занаятите, представяща производството на ракия (от сливата до бутилката), 30-годишната история на феста, както и 75-годишната история на „Винпром Троян“, бе подготвена с подкрепата и сътрудничеството на фирмата. 

Т21  

 Начало

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |