В едно изречение (23)

* Под пълна пара върви строителството на „Била“ и Големия пазар * Община Троян – първата общинска администрация в България, получила регистрация като земеделски производител

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ПОД ПЪЛНА ПАРА са два възлови и намиращи се един до друг инфраструктурни обекта в Троян – мащабната реконструкция на Големия пазар и изграждането на новия хипермаркет на немско-австрийската верига „Била“ (Billa) – с чието изграждане ще се преоформи (сегашният му вид не е от най-лицеприятните) възлов сектор от централната градска част, като пръст в това преоформяне има и обновеният преди година парк в съседство (градинката пред киното) и бъдещата и дано по-скорошна трансформация на западналата сграда на бившето кино, която отскоро има нови собственици (виж „Нови собственици на киното – братя Матеви от Гумощник“ – бел. ред.), ще си позволим да помечтаем и за бъдещо обновяване на близкия емблематичен Марковски мост и пространството около него; но строителството на двата обекта тръгна различно – хипермаркетът „Била“ по предварителни разчети трябваше да е готов в края на м. март, обаче имаше забавяне, после бе обявен нов срок – 7 септември (виж „Била“ отваря в началото на септември“ – бел. ред.), като очевидно и той няма да бъде спазен, Големия пазар пък върви темпово от самото начало и амбициозният план да отвори врати в навечерието на Коледа и Нова година изглежда напълно постижим.

ОБЩИНА ТРОЯН на 16 август е получила регистрация от Министерството на земеделието като земеделски производител, „първият регистриран земеделски производител Община“, коментира в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова, инициаторът и мотор на тази „естравагантна“ идея, регистрацията е заради изградената през 2021 г. общинска биозеленчукова градина и година по-рано – общинска биоовощна градина, които вече снабдяват с пресни и екологично чисти зеленчуци и плодове около 750 деца в троянските детски градини, като към това се прибавя и пчеларска дейност, Община Троян има и такава регистрация; „Според анализ на РЗИ в последните години затлъстяването на децата от нашата община рязко се снижава и сме с три пъти по-нисък брой затлъстели ученици в сравнение с областта. И това е резултат от целенасочените усилия за въвеждане на здравословно хранене сред децата и учениците и развития масов спорт. Показателите за ръст и тегло на учениците в общината са по-добри от тези в съседните общини. И това дава смисъл на всичко“, обобщава кметът.

Т21  

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |