Нови собственици на киното – братя Матеви от Гумощник

* Предстои мащабен ремонт на сградата, обмислят се три варианта, коментира за Т21 Матей Матев, управител на „Йома Туз“ ООД * „Целта ни е да постигнем нещо практично и полезно и едновременно красиво… Инвестираме тук, защото искаме нашият град да става все по-модерен и хубав“
Раздвижване
Сградата на бившето троянско кино – актуален изглед отстрани, 11 август 2023 г.
ВАЖНА новина, която може да се превърне в една от големите и хубави новини за Троян в последните години. Сградата на бившето троянско кино в центъра на града, която от десетилетия стоеше в един застинал вид – занемарена, изкорубена, рушаща се и плачеше за ремонт и реконструкция, вече има нови собственици, т. е. и нови перспективи. Впечатляващата за времето си сграда, една от най-ефектните и модерни подобни постройки в региона, строена през 70-те, бе придобита при приватизацията на държавната „Кинефикация“ в края на 90-те години и досега бе собственост на съгражданката ни Снежка Мичева. Справедливостта изисква да кажем, че г-жа Мичева имаше интересни идеи за сградата – например изграждането на модерен хотелски комплекс с панорамен ресторант на покрива, които по различни причини не се реализираха.

НО НЕЩО на това място рано или късно трябваше да се случи – тъй като става дума за централен имиджов имот, който дава облик на целия градски център и от който зависи развитието на централната градска част по десния бряг на реката около Пешеходния мост. А, в някаква степен, и реализацията на мащабния проект за развитие на околоречното пространство (от моста при „Лайф“ до Пачовия мост при Търговския парк), обявен наскоро от кмета Донка Михайлова.

СЕГА за новите собственици и за плановете им. Научихме, че сделката по продажбата е реализирана в края на миналата година (2022 г.), а атрактивният имот е закупен от местната фирма „Йома Туз“ ООД на братята Матей и Йовчо Матеви от троянското село Гумощник. Основният бизнес на фирмата е дърводобив и търговия с дървесина, но от известно време инвестират и в други посоки – техен е бившият хотел „Марс“ в центъра на Троян (до паркинга на Общината), в който от месеци тече мащабен ремонт и предстои да отвори врати.

Гледката откъм задния вход на бившето кино е стряскаща, 11 август 2023 г.
„ЩЕ ЗАПАЗИМ сградата, но изцяло ще я реконструираме и реновираме. Вече има готов проект за покрива и за фасадата. Вътре – обсъждаме три варианта и все още не сме решили кой ще е, търсим още идеи. Целта ни е да постигнем нещо практично и полезно и едновременно красиво. Имаме пълно разбиране и съдействие от Община Троян, за което благодарим“, коментира за Т21 управителят на „Йома Туз“ Матей Матев, с когото разговаряхме по телефона в петък, 11 август. Със сигурност към сградата ще има добре оборудван паркинг. Възприета е и една нестандартна идея – в приземната част ще се изгради т. нар. „въртящо се кафене“. „Ще си пиеш кафето, а гледката пред теб ще се променя. Идеята е на брат ми Йовчо, видял подобно нещо и предложи да го направим“, допълни г-н Матев.

СТАНА ДУМА и за сроковете – максимално бързо, но се изисква време и няма да се претупва. „Инвестираме тук, защото искаме нашият град да става все по-модерен и хубав“, обобщи новият собственик на бившето троянско кино.

Т21 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |