В едно изречение (25)

 * Кметът Михайлова представи отчета за третия си мандат * Троян подписа за бъдещо културно сътрудничество с Джингдежен (Китай) * „Зелено“ отличие за троянския градоначалник в класацията „Кмет на годината“

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

КМЕТЪТ на Троян Донка Михайлова, която приключва третия си, по общата оценка успешен кметски мандат и както бе обявено ще се бори за четвърти на предстоящите местни избори, направи и представи подробен отчет за тези си четири управленски години (2019-2023 г.), отчетът бе представен много амбициозно – пред съветниците на последната сесия на Общинския съвет, оттам с излъчване на живо в интернет за гражданите, на пресконференция пред журналисти и печатно (с изададената богато илюстрирана книжка с отчета плюс книжки с отчетите за всичките 21 троянски села); „Този мандат беше много по-различен от останалите, изпъстрен със събития, които светът не очакваше и за които не бяхме подготвени. Ковид кризата ни поднесе предизвикателства, които костваха здравето на много хора, за съжаление – и живота на някои. Войната направи Европа различна, последваха ръст на цените, инфлацията, трудностите пред бизнеса. Бързата смяна на няколко редовни и служебни правителства поставиха пред местната власт редица проблеми – закъснели бюджети, политическа несигурност, резки промени в основните политики на държавата… Въпреки трудностите Община Троян съумя да изпълни 80% от планираните за мандата дейности“, четем в увода на отчета.

ОБЩИНА ТРОЯН парафира писмо с намерения за бъдещо сътрудничество в областта на културата и изкуствата с китайския град Джингдежен, провинция Дзянси, стъпка към задълбочаване на цялостното сътрудничество, включително икономическото и побратимяването на двата града; това се случи при гостуването в Троян по искане на китайската страна на 8-членна тяхна делегация, начело с губернатора на провинцията Йе Дзянчун, което пък съвпадна с откриването (19 септември) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак, Троянско, на китайската керамична изложба „От изток до изток – по стъпките на керамичното изкуство“, 58 творби на 12 автори, представяща традиционна и съвременна китайска керамика и поставяща си мащабната задача да прокарва културни мостове между източна Азия (Джингдежен) и източна Европа, в която е България и в частност Троян; „Интересът на китайската страна е насочен към обмен най-вече в сферата на културата и специално керамиката, коментира в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова, която на откриването на изложбата шеговито добави: „Днес керамиката ни събира – Троян, града с 20 хиляди жители, Орешак, селото с 2 хиляди жители и китайския регион с 45 милиона жители“. 

ТРОЯНСКИЯТ градоначалник Донка Михайлова, респективно Община Троян, за пореден път, седми, както уточни в профила си във фейсбук г-жа Михайлова, спечели отличие в годишната класация „Кмет на годината“, организирана от сайта kmetа.bg и провеждаща се с електронно гласуване в платформата kmetnagodinata.bg, като този път класацията е за целия мандат (2019-2023 г.), троянската победа е в категорията „Зелена община“ (за групата на средните общини, 20-50 хил. жители); ето и кметският коментар след награждаването, състояло се на 19 септември в столичния хотел „Маринела“: „Днес за седми пореден път получих приза „Кмет на годината”, този път за целия мандат 2019-2023 и в категорията „Зелена община”. Гласувалите в конкурса ми отредиха призови места и в категориите „Кмет на годината”, „Кмет на гражданите” и „Туризъм и култура”. Не надценявам ролята на тези награди, но ми е приятно, че гласувалите хора са забелязали усилията ни за здравословното детско хранене, за осигуряването на условия за достъп до детско-юношески масов спорт. Това е и допълнителна мотивация създаденият от Община Троян модел да обхване и младежи от по-горна възрастова група“.

Т21

Начало

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |