Четирима протягат ръце към кметския стол в Троян

* Претендентите са Донка Михайлова (БСП), инж. Емилиан Евтимов (ГЕРБ), Иван Семерджиев („Възраждане“) и Марин Вутов (ДДД-ДЗ) * Въпросът на тези кметски избори е не „Кой?“, а „Кога?“, т. е. дали от раз или на втория тур * Любопитно: защо отпадна Вероника Тодорова, вечният Даниел Сираков, „възрожденката“ Ема Гатева

МИ2023 Кандидатите
 
ОБЩИНСКАТА избирателна комисия (ОИК) в Троян, председателствана от адв. Емил Цветанов, днес, 27 септември, официално обяви кандидатските листи (за общински кмет, общински съветници и кметове на малките населени места) за предстоящите на 29 октомври Местни избори 2023.

ОБЩИНСКИЯТ КМЕТ

Четиримата в кметската битка в Троян на Местни избори 2023 – Донка Михайлова (БСП), инж. Емилиан Евтимов (ГЕРБ), Иван Семерджиев („Възраждане“), Марин Вутов (ДДД-ДЗ)
ЧЕТИРИМА ще се борят за общинското кметско място в Троян: настоящият кмет Донка Михайлова, стремяща се към своя четвърти пореден мандат, представляваща коалиция „БСП за България“ (регистрирана под №1); инж. Емилиан Евтимов от ПП ГЕРБ (№7); Иван Семерджиев от ПП „Възраждане“ (№42); Марин Вутов от ПП „Движение демократично действие – ДЗ“ (№65). Общо взето – без някакви сериозни изненади в троянската кметска листа, може би боде очите единствено липсата на кандидат на управляващата на национално ниво коалиция ПП-ДБ.

В ГРУПАТА, вече сме го казвали, има изявен фаворит – кметът Михайлова, на която уличната социология в Троян предрича победа още на първия тур (дори научихме, че има направени сериозни облози за такава победа – известен троянски бизнесмен се е хванал на бас за 1000 лв., че настоящият кмет ще спечели с над 60%, друг е заложил за победата на Михайлова на първи тур цял автомобил „Мерцедес“; т. е. изборната кампания започва весело и да се надяваме, че ще е без удари под пояса и други подобни – бел. ред.). ГЕРБ излизат с достоен кандидат, инж. Евтимов, но е ясно, че той няма да има сили да се пребори с фаворита, поне на този начален етап на кампанията изглежда така. Марин Вутов от маргиналната партия ДДД-ДЗ не е нов в кандидат-кметската надпревара, участвал е в няколко предишни кметски избора и както тогава, така и сега участието му е било на олимпийския принцип и без особени шансове за победа; новото сега е, че в щаба на г-н Вутов е най-активният опозиционно настроен общински съветник в досегашния мандат инж. Мариян Данчев, което със сигурност ще предаде цвят на кампанията. Съвсем нов в кметското състезание е кандидатът на „Възраждане“ Иван Семерджиев, бивш банков шеф; ще е пресилено да очакваме от тази трънка да изскочи заек, но пък „възрожденците“ със сигурност ще се борят за някой и друг съветнически мандат, а листата им се води от г-н Семерджиев.

И ТЪЙ – въпросът на тези кметски избори в Троян, според нас, е не „Кой?“, а „Кога?“, т. е. дали от раз, както бе на предишните Местни избори 2019 или на втория тур (балотаж), както се случи на по-предишните Местни избори 2015.

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ

НЯМА да коментираме подробно листите за общински съветници – новото в основните е: леко тунинговане и подмладяване – при ГЕРБ и БСП; и очакваните нови лица (не само в съветническата надпревара, но и изобщо в местната политика, например инж. геодезистът Паулина Раева)  – в листата на ПП-ДБ, водена от общинския лидер на ПП и дългогодишен общински съветник Николай Тодоров с подгласник бившият депутат от ДБ Свилен Андреев.

НО ГОЛЯМАТА изненада дойде отляво (БСП) – вече обявената като кандидат-съветник и то на предно място в листата Вероника Тодорова, световноизвестната акордеонистка, се оказа, че е „изпаднала“ и не фигурира в окончателния списък; появиха се различни догадки, но причината се оказа по-скоро техническа – Вероника, която дълго е живяла в Германия и сравнително отскоро е в България (от две-три години), макар че има постоянна адресна регистрация тук, пропуснала да анулира временната си германска регистрация и така влязла в противоречие с изборния закон и не била допусната до надпреварата.

ДРУГИ два любопитни момента: поредното участие начело на листата на ВМРО и евентуално пореден мандат на най-дългогодишния троянски общински съветник Даниел Сираков; и включването на известната хижарка Ема Гатева, която на Местните избори 2015 бе сред кандидатите за съветници на ГЕРБ, а сега е в листата на антиевропейската ПП „Възраждане“.  

КМЕТОВЕТЕ ПО СЕЛАТА

В 19 ОТ ВСИЧКИТЕ 21 троянски села ще си избират кмет според определения законово праг от минимум 100 регистрирани жители с постоянен адрес в съответното населено място. На останалите две най-малки села (Балабанско и Патрешко), които са с по-малко от 100 жители, след изборите ще им бъдат назначени кметски наместници от новоизбрания общински кмет и със санкция на новосформирания Общински съвет. В седем от селата има по един кметски кандидат и изборът на практика е предрешен – Балканец, Бели Осъм, Белиш, Горно Трапе, Гумощник, Дълбок дол и Чифлик, а най-сериозна е конкуренцията в Дебнево и Голяма Желязна с по четирима кандидати. В останалите десет троянски села кандидатите са двама – Борима, Врабево, Добродан, Калейца, Старо село, Черни Осъм и Шипково, или трима – Терзийско, Орешак и Ломец.

Т21

Още по темата МИ 2023:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |