В едно изречение (28)

* „Била“ и Големия пазар – отварят врати за Коледа * Кметът Михайлова преговаря с Асен Василев за общинските субсидии * Джон Бризби почете двамата си дядовци, били се един срещу друг в Първата световна война

Ново Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари т. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващи добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ на Троян и България, лондонският топ адвокат и кралски юридически съветник с българска и троянска кръв във вените (потомък е на нашия земляк и пловдивски първенец хаджи Калчо Дренски и на дипломата Константин (Кочо) Хаджикалчев, построил помощната сграда на сегашното троянско училище ОУ „Иван Хаджийски“ и учредил стипендия за талантливи троянски ученици и на трима български министър-председатели, единият от които е Стоян Данев) и ВИП жител и възродител на чудно красивата махала Баба Стана в троянското село Орешак Джон Бризби съобщи в профила си във фейсбук за един прелюбопитен ритуал по време на ловен излет тази събота, 11 ноември, в Англия – мистър Бризби и съпругата му Клеър са запалени ловци и се знае колко важно и значимо е това занимание за висшите среди на Острова; ето съобщението: „Ловните хрътките се срещнаха в 10:45 ч. сутринта днес (11 ноември), за да можем всички да запазим 2-минутното мълчание в 11:00 ч., отбелязвайки 105-ата годишнина от примирието, което сложи край на Първата световна война – война, в която и двамата ми дядовци са служили като офицери от противоположните страни за своя крал и страна (България и Англия)“.

ТРОЯНСКАТА „БИЛА“ – обектът на търговската верига Billa, част от немската компания Rewe Group, чието строителство започна в края на миналата година – се довършва с бързи темпове и, по наша информация, амбицията на инвеститорите била да е готова в началото на м. декември, макар че по-реалистично и вероятно е поредният четвърти троянски хипермаркет (след „Т Маркет“, „Лайф“ и „Лидъл“) да отвори врати за Коледа, когато ще бъде прерязана лентата и на намиращия се буквално на метри друг новостроящ се търговски обект – реконструирания и вече почти завършен Голям пазар (общинския кооперативен пазар); двете придобивки ще имат безспорен ефект в чисто търговски план – заедно, тук можем да добавим и множеството търговски обекти в съседство (складове за търговия на едро и дребно на бившето „Стоково тържище“ ЕООД, сега в активите на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД, стопанисващо пазарите в Троян), оформящи един мащабен търговски комплекс, нещо като втори Ритейл парк, в самото сърце на Троян, а отделно, което не е маловажно, естетизиращи и динамизиращи това атрактивно централно градско пространство, доскоро запуснато в едната си част и неизползваемо; очакваме двата големи троянски коледни подаръка – „Била“ и новия Голям пазар.

КМЕТЪТ НА ТРОЯН Донка Михайлова, която нашумя допълнително със скорошната си убедителна поредна изборна победа и хвалбите към управленските практики в Троян на един от кандидатите за кметския пост в столицата София, е била основна фигура в преговорите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на което тя е зам.-председател, с министъра на финансите Асен Василев и неговия екип по подготовката на националния Бюджет 2024; ето какво сподели в профила си във фейсбук г-жа Михайлова за резултатите от тези преговори: „В първите дни на мандата водим преговори на ръководството на НСОРБ с министъра на финансите Асен Василев и неговия екип за Бюджет 2024. Министерството на финансите е предвидило ръст на бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет в общ размер на 796,2 млн. лв. (11%). Отделно в централния бюджет се предвиждат средства за делегирани от държавата дейности в размер на 402 млн. лв., най-голяма част е за секторите образование и социални дейности. Предвижда се и приемане на Национална програма за финансиране на инвестиции на общините за периода 2024/2026 г. с общ индикативен бюджет в размер до 1 млрд. лева. Радвам се, че успяхме да убедим министъра в бюджета допълнително да бъде заложен ръст на общата изравнителна субсидия с допълнителни 60 млн. и 10% ръст в средствата за общинска администрация. Добра новина е това, че патентният данък на юридическите лица с оборот до 100 хил. лв.  ще остане в общините, като първа стъпка към финансовата децентрализация“.

Т21

 Начало

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |