Експерти от Троян представиха България на среща на B40 в Атина

* Тереза Георгиева, Пламена Найденова, Соня Недялкова и инж. Полина Павлова участваха в работни групи по темите местна демокрация и миграция, умни градове и дигитална трансформация, икономическо и културно сътрудничество, климатични действия
По света и у нас
Троянските експерти на срещата на В40 в Атина, 1-3 ноември 2023 г.
ЕКСПЕРТИ от общинската администрация в Троян бяха част от в срещата на B40 в Атина, състояла се на 1-3 ноември с домакинството на гръцката столица и участието експерти от съдружните градове в сферите на екологията, туризма, културата, социалните практики, строителството. Троянците бяха и единствените представители на България на международната среща. Тереза Георгиева бе част от работната група „Местна демокрация и миграция“, Полина Павлова участва в работните срещи на тема „Умни градове и дигитална трансформация“, Пламена Найденова работи с екипите на тема „Икономическо и културно сътрудничество“, а Соня Недялкова – по темата „Климатични действия“. След връщането си в Троян експертите споделиха впечатленията си от проведените срещи, като откроиха някои ярки добри примери. 
На 28 юни 2022 г. Троян се присъедини към В40 – мрежа на балканските градове, учредена през 2021 г. по инициатива на кмета на най-големия град в Турция – Истанбул, Екрем Имамоглу. Подписът за присъединяването положи кметът Донка Михайлова на среща в София, на която бяха приети още девет български града. В40 в момента обединява 54 града от 11 балкански страни (всеки от тях – равноправен член в организацията, без значение на каква площ се простира и какъв е броят на жителите му), а целта й е да развива местната демокрация и балканското сътрудничество като опора на стабилността в Югоизточна Европа. Председателството на мрежата е на ротационен принцип за срок от една година, а председателстващият кмет организира най-важния форум за В40, т. нар. Среща на върха, организира се и отделна Среща на върха на младежите от В40. В момента председател е кметът на Атина Костас Бакоянис и по негова покана в края на м. ноември 2023 г. в гръцката столица ще се проведе втората младежка среща на В40 (първата бе в Истанбул през м. август миналата година). Т21
    • ТЕРЕЗА ГЕОРГИЕВА сподели за т.нар. „солидарен мол“ в гръцката столица – на първия етаж на двуетажна сграда са обособени помещения, в които има дарени както употребявани, така и нови книги, канцеларски материали, дрехи, обувки, дълготрайни хранителни продукти. Нуждаещите се хора в затруднено положение могат да посещават това място и безплатно да получават необходимите им стоки. Услугата предлага безплатни консултации с юристи, психолог и логопед. Обособена е част, в която веднъж в месеца уязвими лица и мигранти могат да ползват безплатно услугите на фризьор. Предоставена е и възможност за ползване на пералня.

    • ПЛАМЕН НАЙДЕНОВА
– в рамките на работна група, в която тя участва, са обсъждани различни идеи, практики и възможности за организиране на Коледни базари и събития в празничния зимен период. Както и предложения за стъпки за подобряване начина на живот в Балканските страни.

    • СОНЯ НЕДЯЛКОВА разказа за споделения опит и важността от действия на общините в посока озеленяване и намаляване на температурите чрез растителност по покривите на сградите. Цялата работна група е поставила и табела на едно дърво (припомняме, че Община Троян реализира сходна инициатива през 2020 г. с табелите „Аз съм твоето ново дърво в квартала“, но за съжаление голяма част от поставените двуезични табели бяха унищожени – бел. авт.). Гръцкият опит е съсредоточен предимно в поставяне на табели около образователни институции – с цел информираност на най-малките и запознаването им с различните видове.

    • ИНЖ. ПОЛИНА ПАВЛОВА
бе част от работна група, в рамките на която е обсъждана идеята за създаване на Open Data Platform, в която всеки град, член на организацията, да представи своята община и потенциала, който тя има. Обмисляна е идеята за създаване на т. нар. „хекатон“, в който да се съберат хора от различна сфера на познания и компетенции и да обсъждат наболели теми. Дискутирана е и възможността за събиране на база данни с възможни ресурси, които една община член на B40 би могла да задели и изпрати като помощ при извънредна ситуация, бедствие или аварии.

ЩАФЕТАТА с предстоящи разговори по темите „Използване на трансформиращата сила на младостта“ поемат двама троянски младежи Румен Радулов и Елена Семкова, избрани след конкурс за есе на английски език, които ще представят града ни на последваща среща на младежите. Румен и Елена ще пътуват за срещата, която ще се състои отново в Атина в периода 20-22 ноември 2023 г.

Станислава Вачева
, PR на Община Троян
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |