Ясни са тримата троянски зам.-кметове

* За пръв път звезда от такава величина става част от общинската администрация – Вероника Тодорова * Логично инж. Николай Райковски поема ресора строителство и устройство на територията * Ангел Ангелов запази поста си в трети пореден мандат * Кметът Михайлова: „Изпълнявам ангажимента си да вкарам млади хора в управлението на общината“
МИ 2023 Назначения
Мандат 2023/27 започва весело, отляво надясно – новите зам.-кметове инж. Николай Райковски и Вероника Тодорова и кметът Донка Михайлова, 16 ноември 2023 г.
ПОРЕДНАТА троянска управленска загадка след Местни избори 2023 бе разбулена днес, 16 ноември – в първата си пресконференция за новия мандат 2023/27 г. спечелилият четвъртия си пореден мандат кмет на община Троян Донка Михайлова представи новите си трима, колкото и досега, заместници. Или както още наричат това управленско звено – новия политически кабинет на кмета. А че е нов, нов е, което не бе изненада – очаквано двама от досегашните зам.-кметове бяха освободени; но не за несправяне с работата – двамата, Розалина Русенова с основен ресор култура и образование, и инж. Бистра Чолакова с ресор строителство и благоустройство, получиха щедри похвали от г-жа Михайлова. „Розалина Русенова и инж. Бистра Чолакова са хора, на които безрезервно съм вярвала, хора с висок личностен и професионален морал, с много сериозна професионална експертиза“, бяха кметските думи. Препотвърдена бе вече известната причина – стремеж към подмладяване на управленския екип на общината с перспектива по-близкото, а и по-далечно бъдеще. Третият досегашен зам.-кмет Ангел Ангелов, ресор икономика, финанси и общинска собственост, запазва поста си.

Зам.-кметското трио през изтеклия мандат 2019/23 г. – инж. Бистра Чолакова, Розалина Русенова и Ангел Ангелов, който запазва поста си
И ТАКА – кои са двамата нови зам.-кметове на община Троян. Единият бе логичен и очакван – досегашният директор на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски, дясната ръка на кмета Михайлова и важен фактор при изпълнението на мащабните строителни проекти на Общината, поемащ ресора строителство и благоустройство. При другия, макар че името му се спрягаше от известно време, изненада има, и то сериозна – световноизвестната акордеонистка, създателката и главен организатор на добилия голяма слава музикален фест Jam on the River край с. Дебнево, завърнала се не толкова отдавна (през 2020 г.) след две десетилетия в Германия Вероника Тодорова, ресор култура, образование и социални дейности; без съмнение сериозен успех на кмета Михайлова е да привлече в екипа си звезда от такава величина, но дали звездата ще се вгради успешно в общинската администрация, предстои да видим, при всички случаи едва ли процесът ще е съвсем гладък.

Снимка за спомен – новият кметски екип на входа на Община Троян
Г-ЖА МИХАЙЛОВА лично представи двете нови попълнения. Подчерта световната слава на Вероника, организаторските й умения при подготовката на Jam on the River, иновативната й работа като музикален педагог в училището в Дебнево и в читалищната Детска музикална школа в Троян и общинската й награда за тази работа по случай 24 май. Сподели за високото експертно ниво, професионалния опит, ангажираността с големите общински инфраструктурни каузи, динамиката, работливостта на инж. Райковски. А самият факт, че Ангел Ангелов получи пореден мандат във възловата сфера на финансите и икономиката, бе красноречив сам по себе си, откроена бе точността и изпълнителността му. „Изпълнявам ангажимента си да вкарам млади хора в управлението на общината, което е само част от моя ангажимент, заявен и пред гражданите, и пред вас, медиите. Част от усилията ми в този мандат ще бъдат посветени на това да формираме млад управленски екип, кадри, които да могат да носят отговорността за бъдещото развитие на общината“, бе кметската оценка. Илюстрирана и с едно число – 42, средната възраст на кметския екип.
 
***

КРАТКИЯТ НИ КОМЕНТАР. Изборът на инж. Райковски бе логичен – завоюваните позиции, кметското доверие и кариерната динамика на досегашния строителен директор в общинската администрация го вещаеха. Изборът на Вероника обаче наистина е нещо необичайно, дори уникално – за пръв път толкова известна личност, звезда от голям мащаб в своята област, става част от общинската администрация. Което е безспорен и сериозен имиджов плюс за кмета Михайлова, а и за троянската общинска администрация, и със сигурност няма да остане незабелязано. От друга страна – това звездно назначение крие своите рискове и буди някои въпроси (някои от тези неудобни въпроси зададохме на пресконференцията на кмета, четете в отделен материал – бел. ред.).

Визитките на зам.-кметовете

Ангел Ангелов
АНГЕЛ АНГЕЛОВ. Част е от кметския екип на община Троян от 2011 г., преди това един мандат е общински съветник. Завършил е икономика в Стопанската академия в Свищов, магистър по специалността „Счетоводство на финансовите предприятия“, има и професионална специализация по счетоводен мениджмънт в банките. Работил е като банков служител в троянските структури на ТБ „Биохим“, „Ейч Ви Би Банк Биохим“ АД и „УниКредит Булбанк“ АД и ръководител на представителството и директор на клона на Централна кооперативна банка в Троян. В третия си мандат като зам.-кмет остава начело на ресора бюджет, финанси и общинска собственост.

Вероника Тодорова
ВЕРОНИКА ТОДОРОВА. Позната е като артистична, творяща личност. След като прекарва близо 20 години в Германия, се завръща в родината и в селото, с което свързва детството си – Дебнево, Троянско, където преподава музика на деца в местното училище. Музикант на световно ниво, свирила на най-големите европейски сцени. Дирижира два оркестъра и преподава в различни училища и музикални школи в Германия. Нейно голямо постижение е музикалният фестивал „Jam on the River“. Създава и модел на иновативно обучение по музика в ОУ „Иван Вазов“ в Дебнево и Детската музикална школа в Троян. През 2023 г. получава награда от кмета на Троян за постижения в образованието. Зам.-кметският й ресор е образование, култура, социални и младежки дейности.

инж. Николай Райковски
ИНЖ. НИКОЛАЙ РАЙКОВСКИ. През 2015 г. оглавява отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ на Община Троян, преди това е главен специалист „Техническо обслужване” в друг общински отдел – „ТСУ, кадастър и регулация”. Завършил е строителния техникум „Никола Фичев” в Плевен и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. Пет години е бил служител в общинското водно дружество „ВиК Стенето” ЕООД, а преди това 3 години работи като технически ръководител в частна строителна фирма. Важен момент в професионалната му биография е участието в екипа за управление на най-мащабния строителен проект, осъществяван от Община Троян – втория етап на водния цикъл, на проектите за реконструкция на ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Васил Левски“, ул. „Стара планина“ в Орешак и др. Неговият ресор като зам.-кмет включва устройство на територията, строителство, планиране и проекти.

Т21
 
Още по темата МИ 2023:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |