Наздраве, Ванче!

* Лъсна нашето Ванче, лъсна отвсякъде, лъсна дибидюс, и съм сигурен, че в неделя софиянци няма да й го простят. Но то пак ще си е нашето Ванче, щото за последните дни направи толкова реклама на Троян, при това безплатна, колкото всичките пиари на света не биха могли
Нас червеното знаме роди ни…Актуализиран
ЩЕ ОТМИНЕМ факта, че зад нашето Ванче (червената кандидат-кметица на София и доскорошна синдикалистка Ваня Григорова) стоят отявлени рубладжии, че агенти от ДС (справка агент Николай, познат и като Георги Марков) призовават да се гласува за нея, че мълча като комунист на разпит при Николаев и Иванова по Нова телевизия тази сутрин („Здравей, България“, 2 ноември) и с мълчаливото си „да“ на настойчивите им и многократни питания дали е за Путин и Евразия потвърди черните слухове, и ги дозатвърди с увъртанията как други били важните кметски работи. Лъсна нашето Ванче, лъсна отвсякъде, лъсна дибидюс, и съм сигурен, че в неделя софиянци няма да й го простят. Но то пак ще си е нашето Ванче, щото за последните дни направи толкова реклама на Троян, при това безплатна, колкото всичките пиари на света не биха могли. И само за това сравнение на Троян с Виена, че и с Париж, си заслужи почерпката (виж „Ваня Григорова: Троян ми е Виена и Париж“ – бел. моя). А с призива, че София трябва да заприлича на Троян – още една (почерпка). Браво, Ванче! Браво, Григорова!

Художник: Чавдар Николов
ЗНАЕ СЕ, че лоша реклама няма и че по-добре да си в устата на хората, отколкото в краката им, както казва народът. А че Троян и троянци влязохме в устата (на цяла България), спор няма. Ето няколко, всичките не можем, те са лавина, характерни извадки от националната говорилня фейсбук – някои шеговито-добронамерени, други иронични, трети направо сърдити, четвърти съвсем насериозно, пети някакви други и т. н. Но няма лошо, пак браво, Ванче! Цитираме дословно текст и снимки/колажи без каквато и да е редакторска намеса:    
√ „Троян, моя малка София“ (заглавие по „казуса Троян“ в сайта „Площад Славейков)

√ „София има много ракия да извари още, за да заприлича на Троян“
(журналистът Иван Бедров)

√ „Troyan  – 10% отстъпка с този код получават феновете ни от новата ни столица Троян чак до 6 ноември. Разбира се, клиентите ни от провинциалните градове като София също могат да се възползват“ (обява от бутиковата книжарница Elephant Bookstore, намираща се на култовата столична улица „Шишман“)

√ „Започнаха предложения за замени на голям апартамент в центъра на София за подобен в Троян. Да е ясно – вече заменяме един троянски за два софийски!“ (избраният за четвърти пореден мандат кмет на Троян Донка Михайлова, виновник в немалка степен за Ванините троянски пристрастия)

√ „Не бих споделила Ваня Григорова, но става дума за София и Троян — двата ми града! Използвам мемето на деня като повод публично да се похваля с майка си Донка Михайлова, която започва четвъртия си кметски мандат, след като отвя всички със 77%, и между другото спечели толкова много безплатна национална реклама от Ваня! Както винаги съм ужасно горда с тебе, мамо. Сега остава София да спечели с 85 (Васил Терзиев) в неделя!“ (един тънък, бих казал – концептуален, пост на по-голямата кметска щерка Адриана Михайлова)

√ „Обзалагам се, че Ваня Григорова е минавала и през винпрома в Троян, което обяснява някои нейни сравнения“
(новоизбраният троянски общински съветник и бивш депутат Свилен Андреев)

√ „Троянски кон е Ванчето“
(неизвестен)

√ „София трудно ще заприлича на Троян, защото отдавна вече прилича на Каспичан“ (двете вайрълки, авторките на Вайръл стихове за секс и драма)

√ „Неиронично. Какво има в Троян? Никога не съм бил там. Дори снимки не се сещам да съм гледал. Предполагам, че има соц площадче пред соц сградата на Общината и Читалището. Няколко стари къщи паметници, една хубава църква, един парк, два булеварда и един-два квартала с панелки, в които живеят повечето хора. Общо население под 20-30 хиляди. Значи, може да се каже, че район от порядъка на столичния „Илинден“ трябва да прилича на Троян“ (неизвестен, явно засегнат софиянец)

√ „Троян е провинция на Априлци!“
(неизвестен, явно завиждащ ни априлчанин)

√ „Доживях! Троян ми е София“
(неизвестен, явно доволен троянец)

√ „София да заприлича на Троян“, каза Ваня Григорова. Последното нещо, което чух за Троян, бе, че там се проведе първият открит урок за учители на Розмари де Мео“ (журналистката Силвия Недкова)

√ „Заради сливовата е...“ (обяснение за Ванините троянски пристрастия, неизвестен)
√ „Софийската ракия да заприлича на троянската ракия!“ (Марин Цочев, троянец и по-точно черноосъмец, музикант)

√ „На Троя се притеснявам да не заприлича (София). Троян е малък кахър“
(неизвестен)           
√ „След прозрението на Ваня Григорова София стана „Големият Троян“ (Стефан Тафров, софиянец, дипломат и политик, бивш посланик на България в Италия, Англия, Франция и ООН)
„Ако тя спечели, ще имаме софийска сливова“ (софиянец, жаден)
ДВЕ ДУМИ накрая. Цялата работа си е чист майтап и си заслужава вниманието само в този майтапчийски дискурс. Мисля, че и Ванчето горе-долу така го започна – шеговито сравнение на Троян с Виена и Париж (заради посоченото
 
като по-добро общинско управление на комуналните дейности) и оттам напътствия към София. Майтап, майтап, но да се стигне дотам солиден кандидат-кмет на 2-милионната ни столица да й дава за пример 20-хилядното ни градче, не говори добре. За 2-милионната говоря. За нас си е ОК.

Генадий Маринов
 
* Белeжка на автора, постфактум
 
Този вестникарски материал бе писан преди столичния кметски балотаж и публикуван в сайта ни и във фейсбук на 2 ноември. Отзвукът бе зашеметяващ, обвиненията към автора – в тенденциозност, злоба, журналистическа некоректност и т. н., най-вече в една троянска фейсбук група с преобладаващи рашистко-путинистки, антиевропейски и соцносталгични настроения – също. Още по-солидна бе подкрепата – със стотици лайкове, десетки пресподеляния и заслужаващи внимание мнения на неслучайни хора. Спирам дотук, макар че си струва този „отзвучен феномен“ да се коментира по-сериозно, както и необикновените троянски пристрастия на червената столична кандидатка. На балотажа в неделя, 5 ноември, софиянци направиха своя коментар, който впрочем бе напълно идентичен с този на троянската кметска щерка Адриана Михайлова, цитиран тук (виж по-горе).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |