Още за „белия пушек“ в Общинския съвет

* Как инж. Пенков завоюва рекордния троянски трети председателски мандат и защо ГЕРБ надделя над БСП в наддването? * Въпрос без отговор: дали червените не се стреснаха от възможната „вся власть Советом“ и не предпочетоха взаимоизгодната досегашна формула?
МИ 2023 Отзвуци
Новият стар председател на ОбС Троян инж. Петко Пенков встъпва в правомощията си, до него е доайенът Минко Акимов, председателстващ учредителната сесия, 7 ноември 2023 г.
КАЗАХМЕ ви – гласуването за председател на новия троянски Общински съвет, избран на скорошните Местни избори 2023, завърши с „бял пушек“ (виж „Учредителната сесия – тържествена и с „бял пушек“ – бел. ред.). Т. е.  председателският избор, въпреки шарената конфигурация на съвета (шест партийни групи) и трудно постижим по „нормалния“/идейния начин, се случи от първия път. И въпреки „традицията“ от предишни троянски инаугурации, включително предходната (2019 г.), когато се стигаше до големи циркове, разправии, сръдни, отлагания, прегрупирания и „белият пушек“ идваше доста мъчително.

ЗАЩО се предполагаше труден избор и сега? Първо – въпреки че кметската партия БСП се „откъсна“ с 1 мандат на ГЕРБ, в общи линии паритетът между двете основни политически формации в троянския Общински съвет от вече близо две десетилетия се запази – 10 мандата за червените срещу 9 мандата за герберите. Второ – 3-членната група на ПП-ДБ заяви, че не взема страна и няма да гласува, с което заветното мнозинство от 15 гласа ставаше по-сложно постижимо. Трето – другите три формации с представителство в новия троянски местен парламент: ВМРО (3-ма съветници), „Възраждане“ (2-ма съветници) и ДПС (2-ма съветници), бяха твърде „оптекаеми“ и не бе ясно в каква посока са протекли предварителните договорки и наддавания, дали са били ръката с някого или ще извиват ръце и ще играят напук, докато си получат своето. Четвърто – при всички случаи, за да се получи заветното мнозинство, войводската група, водена от съветника ветеран и обръгнал в местнопарламентарни битки и врътки Даниел Сираков, трябваше да участва в играта с „вражеското“ ДПС и конкурентното за националистическия вот „Възраждане“; но пък от висотата на опита си и по-голямата тежест/представителство можеше да се „дърпа“ известно време (поне при първото гласуване), за да си вдигне цената и да покаже на големите (БСП и ГЕРБ) чий е истинският „златен пръст“.

Инж. Емилиан Евтимов, председател на групата на ГЕРБ, номинира за общински председател колегата си инж. Пенков
Кандидатът на БСП за председател инж. Владимир Хаджийски е извикан да гласува, бюлетината му подава председателката на Комисията по избора Розалина Русенова
КАКВО се случи на учредителната сесия на 7 ноември (каква дата само – бел. авт.)? Гласуването за общински председател мина много кротко и „белият пушек“ се изви над Общинския съвет в Троян от раз – кандидатът на ГЕРБ и досегашен председател с два мандата (един непълен и един пълен, предишния) инж. Петко Пенков получи заветните 15 гласа срещу 11 гласа за опонента му от БСП инж. Владимир Хаджийски и влезе в третия си мандат (също рекордно троянско постижение, както четвъртия кметски мандат на Донка Михайлова).

А СМЕТКИТЕ показват следното – че и трите малки партийни групи, ВМРО (3), „Възраждане“ (2) и ДПС (2) са подкрепили победителите от ГЕРБ. Като някоя от трите се е „раздвоила“ и е дала глас и на загубилите от БСП. Няма как да сме сигурни коя от трите групи имаше „развоение“, гласуването бе тайно, но според нас това е двучленката на „Възраждане“ (Иван Семерджиев и Ема Гатева), тъй като ВМРО на Сираков и ДПС по принцип, доказали са го през години, играят монолитно и дисциплинирано следват поетите ангажименти.

Групата на ПП-ДБ не участва в гласуването за председател на ОбС Троян; гостът им, депутатът от коалицията Искрен Арабаджиев (вдясно), разговаря с общинския съветник Свилен Андреев
ТУК ОБАЧЕ ни се е загнездило едно съмнение – дали БСП, които не са били толкова силни в Троян от не помним кога, разбира се, постигнато основно и главно благодарение на тоталната мажоритарна кметска победа на техния кандидат, достатъчно силно искаха председателския пост? Защото при тази им сегашна убедителна позиция, мислим си, ако го искаха достатъчно, щяха да го вземат, т. е. щяха да надделеят в наддаването. И тук идва другият въпрос – защо не го искаха: дали от далновидност, че „вся власть Советом“ не е на добре и може да носи повече минуси, отколкото плюсове или за да си осигури комфортното „единение“/колаборация с основния противник и да властва(т) необезпокоявано, както бе в предишния мандат? Което „единение“/колаборация, без съмнение, е взаимоизгодно, а и в някаква степен изгодно за Троян и троянци.

Генадий Маринов
 
Още по темата МИ 2023:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |