Шест партии влизат в новия Общински съвет

* БСП, ГЕРБ, ПП-ДБ, ВМРО, „Възраждане“ и ДПС, очакваното разпределение на мандатите – 10, 9, 3, 3, 2, 2 * Въпросът е дали крехкото предимство на БСП пред ГЕРБ ще засили председателския апетит на „червените“?
МИ 2023 Резултати съветници
ШЕСТ партии прескачат бариерата от 4% и ще имат представители в новия Общински съвет на Троян: 1. БСП (32,80%, 2803 гласа), 2. ГЕРБ (27,88%, 2383 гласа), 3. ПП-ДБ (10,75%, 919 гласа) , 4. ВМРО (9,20%, 786 гласа), 5. „Възраждане“ (5,79%, 495 гласа), 6. ДПС (5,45%, 466 гласа).

ВОДАЧ е кметската партия БСП, която в предишните два мандата делеше първото място с ГЕРБ, но този път леко се откъсна напред. И като прибавим спечеления кметски мандат в града и сериозното предимство на БСП в кметските избори по селата, може да се каже, че Троян, за добро или лошо, стана „червена“ община. Но не толкова и дори съвсем не по идеологически основания – Троян е град на малкия и средния бизнес, на хора, наследили занаятчийската предприемчивост и частнособственическо самочувствие на дедите си, които по дефиниция няма как да са „червени“. Основание за „червеното“ ни твърдение е изключително убедителната общинска кметска победа на г-жа Михайлова и поизбледнелите, макар не съвсем, позиции на ГЕРБ, които доминираха в Троян в последните 15-ина години. И също, което поне за нас е разочароващо – неубедителното представяне на ПП-ДБ, които не успяха да оцветят Троян в „синьо“, каквито надежди, а и заявки имаше.

КАК ще се разпределят 29-те места в новия троянски Общински съвет? Официална информация от ОИК все още няма, но в партийните щабове вече има яснота. Според техния анализ квотите ще са следните: БСП – 10 мандата, ГЕРБ – 9 мандата, ПП-ДБ – 3 мандата, ВМРО – 3 мандата, „Възраждане“ – 2 мандата, ДПС – 2 мандата. Това, макар и крехко, предимство засилва основанията, а и апетитите на БСП да вземе цялата власт – т. е. да поиска председателския пост (очакваната номинация е инж. Владимир Хаджийски), който пост в предишните два мандата бе на ГЕРБ (инж. Петко Пенков). Би било логично и може да се случи. Но от друга страна, подобен ход на победителите може да наруши неколкогодишното примирие в Общинския съвет, което осигуряваше управленски комфорт. Скоро ще стане ясно.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |