Учредителната сесия – тържествена и с „бял пушек“

* Областният Виктор Стойчев: Който иска пак след четири години, трябва да работи от душа и сърце * Владиката Гавриил: „Господ да ви дарува сили и Божията благословия да бъде с вас“ * Новият стар председател инж. Петко Пенков цитира Марин Радевски: „След изборите има една партия и тя се казва Троян“ * С четвъртия си мандат кметът Донка Михайлова влезе в историята, притчов завършек на кметската реч
Инаугурацията
Областният управител Виктор Стойчев връчва кметските атрибути – огърлицата и ключа, на новоизбрания кмет на Троян Донка Михайлова, 7 ноември 2023 г.
КАК ПРЕМИНА учредителната сесия на новоизбрания на Местни избори 2023 Общински съвет в Троян (7 ноември). Според изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) сесията бе свикана от наместника на държавната власт в областта – областния управител на Ловешка област Виктор Стойчев. И премина в очаквания приповдигнато-тържествен тон, започвайки с изслушването на двата химна – националния и на Обединена Европа, към която принадлежи България и нашия любим Троян.

УДОСТОВЕРЕНИЯТА И КЛЕТВАТА

НАЙ-НАПРЕД областният управител даде думата на председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) адв. Емил Цветанов, който обяви изборните решения на ОИК – №155/30 октомври, №154/30 октомври и още 19 решения от 30 октомври и 5 ноември, с които се обявяват за избрани общинският кмет Донка Михайлова, 29-те общински съветници и 19-те кметове на кметства (села) в община Троян. 
Председателят на ОИК адв. Емил Цветанов току-що е връчил удостоверението за избор на кмета Донка Михайлова
А преди същинската работа новоизбраните, според разпоредбата на чл. 23, ал. 2 от ЗМСМА, се заклеха – клетвата прочете г-н Стойчев и всички повтаряха след него, завършвайки с крепкото „Заклех се!“. Клетвеният текст също е разписан в закона и в някаква степен е формален, но си заслужава да го чуем пак: „Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на Троян и да работя за тяхното благоденствие“.

ПРИВЕТСТВИЯТА НА ОБЛАСТНИЯ И ВЛАДИКАТА

Виктор Стойчев
СЛЕД КЛЕТВАТА новите троянски народни избраници – общо 49 души (общинският кмет, съветниците и селските кметове) получиха удостоверенията си и се разписаха. А след легитимацията им последва краткото, но заслужаващо внимание поздравително слово на Виктор Стойчев. Думите му: „Тъй като в тази зала виждам хора с повече жизнен опит от мене, ми е изключително неудобно аз да ви отправям послания за работата като общински съветници, кметове на кметства и още по-малко като общински кмет. Но все пак – обръщам се към вас с една молба: работете така, че през следващите 4 години гражданите на Троян да се чувстват сигурни, да чувстват, че техният глас се чува. Решенията на Общинския съвет със сигурност ще бъдат взети с добри мисли и добра воля и нека бъдат за доброто на всички граждани. Иска ми се да продължи както и досега, да нямам поводи за връщане на решения на Общински съвет Троян поради пропуски в тяхната законосъобразност, ако има такива, те ще бъдат добронамерено върнати от областния управител, който и да е той, за повторно ваше разглеждане“. Областният управител даде и една препоръка: „Знаете, че за новите избори започва да се работи от първия ден след изборите. Така че в следващите четири години тези от вас, които желаят отново да се явят пред съгражданите си и да поискат тяхното доверие, трябва да работят от душа и сърце“.

Владиката Гавриил
ПРИВЕТСТВИЕ поднесе и ВИП гостът – Ловчанския владика Гавриил, който бе на сесията, придружаван от други двама местни духовници, и.  игумена на Троянския манастир архимандрит Стефан и наместника на Троянска духовна околия отец Марин. „Уважаеми нови кметове и общински съветници, разрешете ми от мое име и от името на духовниците на Троянската духовна околия да ви честитя това ваше избрание, по волята на народа и волята Божия. Само че някои неща Господ ги благославя, защото са ни нужни, други неща той ги допуска заради нашата греховност, за наш урок и назидание. Аз съм уверен, познавайки работата на Община Троян, че вие сте избрани по волята Божия, народът ви е оценил по вашата народополезна дейност. Пожелавам ви Господ да ви дарува сили и Божията благословия да бъде с вас, да ви дарува мъдрост, да ви дарува търпение, за да може действително през тези четири години да свършите много полезни дела“, каза дядо Гавриил. Встъпителната си реч направи и новоизбраният кмет Донка Михайлова, но повече за казаното от влизащия в четвъртия си мандат градоначалник, влизащ и в историята като най-дълго управлявалия троянски кмет от обявяването на Троян за град през 1868 г. – за финал.

СЪЩИНСКАТА РАБОТА НА СЕСИЯТА

Минко Акимов
СЪЩИНСКАТА работа на новия Общински съвет започна под ръководството на доайена Минко Акимов (ГЕРБ), като неговата основна задача бе да организира избора на общински председател и така местният парламент да влезе в обичайния се ритъм. Помним, че в предишни мандати, включително и миналия (2019/23 г.), председателският избор стана трудно и това затормози/забави работата на основния орган на местното самоуправление, подобни опасения, предвид изравнените позиции на основните играчи – БСП е ГЕРБ, и цялостната конфигурация на силите, имаше и сега. В кратката си всъпителна реч г-н Акимов наблегна на факта, че новият троянски Общински съвет е със значително обновен състав, 13 нови общински съветници или почти половината от целия състав (29). „Надявам се с тези свежи сили и тази свежа кръв работата на Общинския съвет да бъде много по-активна, да правим много повече предложения за по-добро управление в полза на гражданите“, каза доайенът. След което без никакво бавене пристъпи към същината – най-напред бе избрана 6-членна Комисия по избора на председател  начело с Розалина Русенова (БСП) и членове от останалите представени политически сили (ГЕРБ, ПП-ДБ, ВМРО, „Възраждане“, ДПС), направени бяха номинации, дадена бе 30-минутна почивка за подготовката на тайното гласуване и се проведе гласуването.

ОТ БСП (10 съветници) номинираха председателя на групата съветници в миналия мандат инж. Владимир Хаджийски, от ГЕРБ (9 съветници) – досегашния председател инж. Петко Пенков, от ПП-ДБ (3-ма съветници) заявиха, че групата няма да излъчи кандидат, но и няма да подкрепи никого от предложените. Другите политически формации с представителство в новия троянски Общински съвет – ВМРО (3-ма съветници), ДПС (2-ма съветници) и „Възраждане“ (2-ма съветници), не направиха нищо, нито номинации, нито изявления, което пък засили догадките какви точно са предварителните договорки (а че такива предварителна „дипломация“ със съответните обещания е имало, няма съмнение – бел. ред.). В крайна сметка имаше „бял пушек“ (по аналогия с папския избор) – при гласуването бе постигнато нужното мнозинство от 15 гласа, което донесе пореден мандат на инж. Петко Пенков (подробностите в отделен материал – бел. ред.).

НОВИЯТ СТАР ПРЕДСЕДАТЕЛ

инж. Петко Пенков
ВСТЪПИЛ в правомощията си, новият стар председател инж. Петко Пенков обяви датата на първата редовна сесия на Общински съвет Троян, мандат 2023/27 г. – 30 ноември, твърде кратък срок за подготовка, но наложителен заради приемане на нова Наредба за местните данъци и такси в съответствие с актуалните законови промени и подготовката на общинския бюджет за 2024 г. „Колегите знаят, че за мен никога не е имало значение кой съветник от коя политическа сила е, винаги съм работил така, че нещата да се случват добре за Троян. Както казваше един наш бивш колега, сега покойник, инж. Марин Радевски, след изборите има една партия и тя се казва Троян. Мисъл, която няма да спра да цитирам, защото според мен тя е правилна и затова Троян е успешен“, се чу в първата председателска реч на г-н Петков.

РЕЧТА НА КМЕТА

Донка Михайлова
ВСТЪПИТЕЛНАТА реч на кмета Донка Михайлова бе сред най-очакваните неща на тази първа сесия – и защото кметските речи никога не са формални и носят послания, и заради кметското красноречие, и заради допълнителния исторически момент. „Току-що произнесохме клетвата, с която поемаме отговорността за развитието на общината през следващите четири години, отговорност, която ни беше дадена от гражданите. Може би сега най-силно е вълнението сред общинските съветници и кметовете на селата, които произнасят клетвените думи за пръв път, вълнуваме се и ние – хората, произнасяли тези думи неведнъж. Защото знаем какво означава да преминаваш през тежки кризи, да браниш интересите на бизнеса, защото знаем, че зад тях стоят работни места и доходи на отделни граждани и семейства, но знаем какво е и да успяваш. Поздравявам всички вас и нека помним думите, с които се кълнем в полза на интересите на нашите съграждани и на нашата община. Силно се надявам стилът, който има този Общински съвет, стилът на разбирателство и чуване мнението на другия, стилът на единение в името на най-важните интереси на общността, да бъде запазен. Защото знам, че това е в основата на успеха на Троян, надявам се, че нашите нови колеги го разбират“, заяви г-жа Михайлова.

ПОСЛЕДВА неизбежният личен момент: „За мен тази клетва също има особен смисъл – започва четвъртият ми мандат като кмет на Троян и с това ставам кметът, работил най-дълго за общината. Знам, че това значи най-вече отговорност, значи очаквания, по-високи от към всеки друг. Имам волята да се докажа!“. „Убедена съм, че започваме един вълнуващ и успешен мандат. Изборите свършиха, време е за работа. Мъдрите и отговорните ще загърбят предизборните противоречия и ще започнем да работим както и досега – заедно. Знам, че нашите съграждани ще ни оценяват по това“, бе призивът й към управленската „класа“ на Троян. Очертани бяха и главните задачи през новия мандат, с пояснението, че до края на февруари ще представи управленската си програма за следващите четири години.  

Момент от инаугурацията
ФИНАЛЪТ, както и при предишните речи на г-жа Михайлова при инаугурацията, бе притчов. Тя показа факсимиле от бр. 1 от 15 януари 1939 г. на „Троянски общински вестник“, издание на Общината и списван от тогавашния кмет Мирчо Василев и прочете извадка от уводната статия „Гражданска доблест и творчески дух“. Цитираният текст: „Съветниците дадоха доказателства за искрени грижи към града и общината, за смелост при вземане на решения и за едно остро развито чувство за морална и обществена отговорност. И още нещо, което трябва да подчертаем – то е единодушието, с което бяха решени всички поставени задачи“. Посочен е пример – построената нова сграда на гимназията. „Името на кмета е забравено, никой не си спомня кои са били общинските съветници, но сградата на гимназията стои, това е сградата на сегашното училище НУ „Св. св. Кирил и Методий“, сграда, в която са учили много троянци, това е и моето училище. И нека за мандата, който ни предстои, си пожелаем гражданска доблест и творчески дух, като на дедите ни, и нека да оставим следи!“, завърши г-жа Михайлова.
 
Генадий Маринов
 
Още по темата МИ 2023:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |