ГЕРБ падна в Ловеч, бие яко в Априлци, Тетевен и Севлиево

* Ловеч отново почервеня – за добро или за лошо, ще си проличи бързо, новият ловешки кмет е Страцимир Петков, икономист и бизнесмен * В Априлци, Тетевен и Севлиево – двойни победи на ГЕРБ, кметска и за съветници
МИ 2023 У комшиите
Новият кмет на Ловеч Страцимир Петков
ЛОВЕЧ

БЕЗСПОРНО най-интересно бе в областния ни център Ловеч, в който вече десетина години доминираше ГЕРБ – с техен кмет (Корнелия Маринова), председател на Общинския съвет (адв. Петър Цолов) и съветническо предимство, силна фигура, приближена до партийния бос (Николай Нанков, областния координатор на ГЕРБ), възлови назначения във всички държавни институции на този, можем да го наречем, чиновнически град. Очакванията бяха, че статуквото ще се запази и след Местни избори 2023.

СПОРЕД очакванията на първия тур в избора за общински съветници ГЕРБ спечели с 26,04% и 8 мандата от общо 29, следван от коалицията ИТН/БВ (Има такъв народ/ Български възход) и БСП с по 5 мандата (съответно 15,82% и 14,95%) и лявата коалиция „Граждани за Общината“ и ПП-ДБ с по 4 мандата (съответно 11,40% и 11,34%). На първия тур в избора за кмет също се вървеше според очакванията – кметският кандидат на ГЕРБ адв. Валентина Недялкова, добре познато лице в местните герберски среди, многократен председател на РИК Ловеч при различните избори през години, ползваща се с пълната подкрепа на силния човек в ГЕРБ Ловеч Николай Нанков поведе убедително с 30,10% (5096 гласа). Втори с доста голяма разлика бе претендентът на коалицията ИТН/БВ Страцимир Петков с 19,26% (3262 гласа).

НА БАЛОТАЖА Недялкова влезе като изявен фаворит, но неочакваното стана факт и в крайна сметка новият кмет на Ловеч се казва Страцимир Петков. Резултатите: 1. Петков – 51,79% (7331 гласа), 2. Недялкова – 45,58% (6451 гласа). Тоест – на втория решителен тур победителят Петков увеличи гласовете си с над 200%, а Недялкова едва с 20%. Страцимир Петков е ловчалия (р. 1972 г.), възпитаник на ловешката Езикова гимназия, магистър по счетоводство от Стопанската академия в Свищов, има малък частен бизнес, няколко мандата е бил общински съветник от БСП, председател е на Ротари клуб Ловеч, баща на три деца.

КАК и защо се стигна до този обрат на кметските избори в Ловеч? Пряката причина е широкото ляво обединение от партии и коалиции, в това число БСП, „Възраждане“, „Граждани за Общината“, което застана зад Петков на втория тур. А по-общата и дълбинна – на ловчалии явно им додея Ловеч да е все по-често и все по-отпред в негативните класации, икономически, демографски, като инвестиции, здравно и т. н., тук можем да добавим драстичния воден режим от последния месец, и всичко това явно се свързваше с управлението на ГЕРБ от последните десетина години. Има още нещо, казахме, че Ловеч е преимуществено чиновнически град, т. е. потенциалът му от леви гласоподаватели е голям, а и има дълбоки червени традиции, като погледнем ситуацията от 1989 г. насам. Сега Ловеч отново почервеня, а дали за добро или за лошо, ще си проличи бързо.

АПРИЛЦИ, ТЕТЕВЕН, СЕВЛИЕВО

В МИНИАТЮРНАТА съседна („троянска“) община Априлци – пълна и убедителна победа на ГЕРБ на първия тур: 8 съветнически мандата от общо 11 (61,43%) и поредна втора кметска победа на инж. Тихомир Кукенски с 73,04% (1013 гласа). В Тетевен – също двойна победа на ГЕРБ: 8 съветнически мандата от общо 21 (33,50%) и пореден кметски мандат на д-р Мадлена Бояджиева, спечелила на втория тур с 58,16% (5328 гласа) срещу Милен Ганев, подкрепен от ПП „Движение напред България“ с 39,50% (3619 гласа). Двойна победа на ГЕРБ и в Севлиево – 10 съветнически мандата (31,85%) от общо 29 и победа на втория тур на борещия се за втори пореден мандат настоящ кмет Иван Иванов с 55,44% (5566 гласа) срещу 41,59% (3496 гласа) за опонентката му Светлата Георгиева (коалиция „Граждани за Общината“).

Т21 
 
Още по темата МИ 2023:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |