София – предградие на Троян

* „Първо беше смешно, после стана тъпо. На Троян му излезе име и това е! Отдавна е ясно, че живеем във виц, но сега вицът беше за Троян и София/Виена/Париж“
 
Нели Генкова-Маринова
Тема с продължение
Казусът „Ваня – София – Троян/Виена“ продължава да вълнува, и със сигурност ще отшумява дълго и ще остане. По-долу ви представяме коментара на един от нашите хора – редовния автор на Т21 и част от приятелския ни кръг Нели Генкова-Маринова. Също – троянка, и с много силна свързаност със столицата (все още София). Т21
ПЪРВО беше смешно, после стана тъпо. На Троян му излезе име и това е! Отдавна е ясно, че живеем във виц, но сега вицът беше за Троян и София/Виена/Париж, автор – столичният кандидат-кмет Ваня Григорова. Навремето имаше един друг виц. Вървели слонът и мравката по един мост и мравката казала: „Слоне, ама как тропаме!“. Всички, които взеха насериозно приказките и закачките с Троян в „социалката“, са ми като мравката. Тя е страхотно божие творение, но просто е малка. И е добре да го знае. Една моя ученичка скоро ми каза по съвсем друг повод, че според нея всички сме си позагубили чувството за хумор, с което затвърди същото мое подозрение. Децата ни са умни.

ВИЦ, виц, обаче с тия предизборни приказки и възпаления Троян се превърна в табло за дартс и какви ли не стрелички – и забавно остроумни, и откровено глупави – полетяха към него в седмицата преди балотажа за София. Така ние, троянци, бяхме позиционирани на различни места в човешкия разказ за цивилизацията  – от префинени аристократи до пещерни хора. Една женица беше написала, че тук всички сме „с изгнили черни зъби“ (ох, сещам се, че имам уговорка със зъболекаря си – бел. авт.). Тая женица не е толкова важна.

НО ДНЕС, 5 ноември, Кирил Петков заяви пред медиите на излизане от секцията за гласуване: „Аз гласувах, за да не сравнявам София нито с Москва, нито с Троян“. А, не така, г-н Петков! Неотдавна бяхте министър-председател на цяла България, с група приятели от Троян дойдохме пред Народното събрание да подкрепим правителството Ви в деня на преврата срещу него. Ако ще продължавате да сте политик, не забравяйте, че все някога пак ще поискате гласовете на българите, включително на тези от Троян.

СПОМНЯМ СИ една тукашна история – тя може би също е анекдот – за стария троянец Петър Табаков, опълченец от боевете за Шипка. Разказвам я по памет. След Освобождението му се предоставила възможност да пътува, като български поборник, безплатно с влака до Горна Оряховица. Добре, ама му се усладило пътуването и решил да продължи към Варна. По някое време минал кондукторът и му казал, че е нередовен пътник, защото билетът му е само до Горна Оряховица. Тогава се произвел следният диалог:
    – Защо имам безплатен билет?
    – Защото си се бил за свободата на България.
    – Ами аз си мислех, че се бихме да я освободим целЪтъ, не съде до Горна Уряхуйца.

И СОФИЯ, и Троян, и Горна Оряховица са в България. България, в която да се смеем на смешното, да пътуваме до Виена, да знаем кои сме и да се харесваме такива. Нов любим виц: София – предградие на Троян.
 
5 ноември 2023 г.

2 коментара:

Ст. Борджуков каза...

Витоша, Турло Троянска....

Ст. Борджуков каза...

Ето я и нея Турлата Троянска от една камера на една тераса...

https://drive.google.com/file/d/1lwKUO2CxwOqctmGVdbSdNlGfdl6aFw88/view?usp=sharing

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |