Неудобните въпроси към Вероника и инж. Райковски

* Вероника: „В живота всичко е въпрос на добра организация и правилно поставяне на приоритети“ * Инж. Райковски: „Да седна на бюрото и да се правя на началник?! Не, не съм такъв“ * Кметът: „Благодаря за въпросите, защото вероятно много хора си ги задават“

Новите зам.-кметове
Някои въпроси „висяха“ във въздуха около новите троянски зам.-кметове – Вероника Тодорова и инж. Николай Райковски. И се изкуших да ги задам на първата за мандата пресконференция на кмета Донка Михайлова, състояла се в кметския кабинет, на която бяха представени заместниците й (16 ноември), представени малко по-рано същия ден и на колегите си от общинската администрация. Въпросите, също и отговорите, са на ти, защото се познаваме отдавна. И ни най-малко не издават неуважение, напротив.
– Един провокативен въпрос към Вероника, провокативен, но добронамерен, а че е добронамерен, мога да го докажа – с гривната на Jam on the River, която не съм свалял от третото му издание, едно от най-великите неща (Jam on the River), които са се случвали в Троянско през последните не знам колко години, десетилетия и заслугата е изцяло нейна. Въпросът – не е ли някак неестествено световен музикант да стане зам.-кмет, не само неестествено, а и по-тежкото, не е ли в някаква степен изневяра към изкуството? Някак не си представям Веско Ешкенази зам.-кмет (на София)?
 
Вероника (в средата), инж. Райковски и кметът Михайлова отговарят на неудобните въпроси, Троян, 16 ноември 2023 г.
    ВЕРОНИКА: Аз не смятам, че е нито нелогично, нито толкова неестествено. Защо?! Къде се казва по какъв начин човек да работи за изкуството. Изкуството е за хората, нали така! Това, новата ми позиция, е една още по-отговорна степен на работа за обществото, което живее тук. И смятам, казвала съм го и друг път, че е моя отговорност, щом вярвам, че съм компетентна да направя едно нещо, да вложа всичките си усилия в полза на обществото, това е моята мотивация всъщност. То няма нищо общо с работата ми на сцената, аз в никакъв случай не приключвам кариерата си като изпълнител. И смятам, че като повечето неща в живота всичко е въпрос на добра организация и правилно поставяне на приоритети. Ясно е, че ще трябва да ги пренаредя (приоритетите) в моя живот – ще (си) оставя най-вероятно сценичните проекти, които са в името на музиката, в името на българската култура и публика. Ясно ти е, че ние като музиканти поемаме и доста ангажименти, които не винаги са в името на културата и музиката, но то е част от работата, тези проекти наистина ще ги загърбя, те ще останат на втори план. Намирам това мое ново предизвикателство като продължение на отговорностите, които имам към българската публика. И да не забравяме, че Веско Ешкенази живее в Холандия.

– И няма ли опасност това велико нещо, за което стана дума – Jam on the River, да се чиновнизира, при положение че моторът му, създателят му, лицето му вече е част от общинската администрация? Опасението ми е, че може да стане общинско мероприятие, да изгуби този свой чисто музикален заряд, по-различен, волен, нережисиран, несвързан с институции? Нещо такова стана с джаз феста на Венци Благоев в Благоевград.
 
    ВЕРОНИКА: Не знам какво точно се е случило в Благоевград, но аз мисля, че нещата губят заряда си, ако се загуби фокусът. Досега също сме работили много добре с Общината в името на този фестивал и развитието му и това е част от успеха му. Гледам наистина позитивно.

– Може би не зададох правилно въпроса. Да не би това хубаво нещо Jam on the River г-жа Михайлова (Община Троян) да се опита да ти го „открадне“?
 
Веско Ешкенази и Вероника Тодорова с Плевенската филхармония на сцената на Jam on the River, Дебнево, 5 август 2023 г.
    ВЕРОНИКА: Това хубаво нещо, колкото и нескромно да звучи, съжалявам, че ще го кажа, но вярвам, че е толкова хубаво, защото живее от моята огромна любов. Която се оказа, че е достатъчна за едно толкова голямо събитие. И все още вярвам, че то ще е толкова хубаво, само докато го правя аз, пък оттам нататък, след време, ще видим.

    ДОНКА МИХАЙЛОВА: Аз благодаря за въпросите, защото вероятно много хора си ги задават. Естествено е инж. Райковски, който е бил част от администрацията, доказвайки се като професионалист, да изкачва стъпалата, а Вероника просто сменя пистата. Но ако някой случайно е прочел предизборната ми платформа, и нещо, което сме обсъждали и с г-жа Тодорова, и с г-жа Русенова, аз мисля, че е дошло време, когато Община Троян трябва да се оттегли като водещ фактор за по-голяма част от културните събития. Следва да подкрепя събития, които хора с повече компетентност, знаещи повече от нас в общинската администрация, имат идеята, смелостта и опита да ги направят. И за наша радост такива събития се получават и аз неслучайно записах в предизборната платформа, че сме склонни да търсим смяна на фокуса в структура, която подкрепя, а не структура, която инициира специално в сферата на културата.

– Г-н Райковски, от утре ще съблечеш костюма или вече винаги ще си с костюм?

    ИНЖ. РАЙКОВСКИ: С г-жа Михайлова се шегуваме с това, защото наистина костюмът ми създава може би най-големия дискомфорт, който изпитвам, в момента включително; а и за съпругата ми, която трябва да го глади сутрин. Не, със сигурност ще бъда рамо до рамо с колегите, които са на терен. Трудно бих преживял този преход (към костюма) – да седна на бюрото и да се правя на началник?! Не, не съм такъв. Обичам да съм на терен и може би това е една от причините г-жа Михайлова да ме предпочете. Така че отговорът ми е – обещавам да бъда и да върша част от работата, която досега съм вършил или поне да се опитвам да помагам на корегите, доставя ми удоволствие.

Въпросите зададе Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |