Иранка и двама българи с обща изложба в Троян

* Можган Голпошнезад и Деница Данчева-Петерсен за пръв път са в града ни миналата година, тогава се ражда идеята, присъединява се скулпторът Георги Данчев * Вернисажът – Серяковата къща, 17 ноември, петък, 18:00 ч.
Предстоящо Днес
Деница и Можган в Серяковата къща
НА 17 НОЕМВРИ, петък, 18:00 ч., в троянската галерия „Серякова къща” се открива съвместна изложба на иранската художничка Можган Голпошнезад и българските й колеги дъщеря и баща  Деница Данчева-Петерсен  и Георги Данчев. Можган  и Деница за пръв път бяха в Троян миналата година, поканени  от  д-р Набиола Масуми, поет и писател, роден и израснал в Иран, организатор на събитието  „Керамиката в поезията на Омар Хаям“ в Серяковата къща (2022 г.). Тогава се ражда и идеята за настоящата изложба, а двете стават близки приятелки с троянската керамичка Надежда Христова, още една нишка, която ги свързва с града ни. Присъединява се със свои творби и Георги Данчев, творец с голям опит в областта на скулптурата.

Творба на иранската художничка
    • МОЖГАН ГОЛПОШНЕЗАД е родена през 1975 г. в Шираз, определян като град на поетите, виното и розите, водещ център на изкуствата в Иран. Там тя живее и учи през по голямата част от живота си. По образование е бакалавър по графичен дизайн. После учи иранска миниатюрна илюстрация - традиционното изобразително изкуство на Иран, в Университета за изкуства в Шираз. Още като студентка участва в общи изложби в Иран и Армения. Майстор на илюстрацията и университетски преподавател. От шест години със семейството си живее в България.

    • ДЕНИЦА ДАНЧЕВА-ПЕТЕРСЕН
е родена в София през 1972 г., живописец с богата култура и художествен език. Завършила е Националната художествена академия в София, специалност керамика. Има реализирани самостоятелни изложби в България и в дипломатическите ни мисии в Норвегия, Сърбия, Хърватска, Черна гора. В началото на година печели приза „Бизнес жена на годината” (в категория „Изкуство”) на Дамския клуб „Бизнес на високи токчета”.  

    • ГЕОРГИ ДАНЧЕВ е роден през 1946 г. в с. Девенци, община Червен бряг. Завършил е Националната художествена академия в София, специалност скулптура. Член е на Съюза на българските художници (СБХ). Реализирал е над 20 декоративни монументални обекта - пана, паметници, решетки (глина, камък, бронз), както и над 20 монументални пластики в паркова среда на различни места в страната. Работи и в областта на малката пластика и рисунката.

ТРИМАТА автори и показаното в изложба ще представи троянската художничка Надежда Христова, която през м. декември ще открие своя изложба в галерия „Серякова къща”.

Галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |