В едно изречение (36)

* Кметът и Общината не смятат за правилно троянският стадион „Чавдар“ да се преименува на името на футболния треньор и деятел Александър Николов-Сашо * Дарителската кампания на Манол Пейков и земляка ни Аксел Заимов даде резултат

Хубава работа, ама...

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
В СВОЕ ПИТАНЕ към кмета Донка Михайлова, влязло в дневния ред на сесията на Общинския съвет на 25 януари и основано на писменото предложение от граждански Инициативен комитет троянският стадион „Чавдар“ да бъде преименуван на името на известния футболен треньор и деятел Александър Николов-Сашо (1940-2021), общинският съветник инж. Емилиан Евтимов поиска становището на общинската администрация в добавка с въпроса ще внесе ли (кметът) това предложение; в отговора си г-жа Михайлова най-напред изрази учудване защо сам г-н Евтимов или който и да е общински съветник не внесе предложението, каквото право им дава чл. 21, ал. 1, т. 18 и ал. 2 от ЗМСМА, а след това аргументира отказа си с думите: „Общинската администрация винаги е изразявала дълбокото си уважение към заслугите на Александър Николов-Сашо за троянския футбол – припомням подкрепата ни той да получи посмъртно отличието „Златен герб Троян“ и подкрепата ни за станалите традиционни футболни срещи за ветерани в негова памет. Но становището ни е, че стадион „Чавдар“ се е утвърдил с името си, с което е познат и разпознаваем от края на 50-те години на миналия век. Зад името „Чавдар“ има натрупана история с над 60-годишна давност, част от която е и самият Александър Николов-Сашо, както и много други троянци, вложили усилия, енергия и любов за развитието на спорта в Троян. Преобладаващото мнение, изразено в консултациите, които направихме неформално с представители на различните спортни клубове – уважение към приноса на Сашо и желание името на стадиона („Чавдар“) да бъде запазено, тъй като стадионът не бива да се свързва само с един вид спорт. Считаме за удачно да съхраним утвърденото име“.

СИГУРНО помните, че през есента на миналата година, м. септември 2023 г., известният издател, депутат и организатор на мащабни дарителски кампании Манол Пейков от Пловдив подкрепи и даде допълнителен мащаб на дарителската инициатива на земляка ни Аксел Заимов от с. Дебнево, бивш VIP охранител в Ню Йорк, завърнал се в родното Дебнево и на скорошните местни избори избран за кмет на селото, и регистрираната от него фейсбук група „Тактическо търсене на изгубени хора (след участието му в акцията по издирването на изчезналия Сашко от Перник) за закупуване на специализиран дрон и термален бинокъл за нощно виждане на големи разстояния, които да се използват за търсене на изгубени хора, а тези дни г-н Пейков обяви, че дарителската кампания вече е дала резултат и със събраните 11 815 лв. плюс додадени още толкова от фондация „Манол Пейков и приятели“ („Разликата от събраните средства до крайната цена додадох от резерва на фондацията с убеждението, че без съмнение си струва да инвестираме в каузата на Аксел“)  е преведена необходимата сума от 22 812 лв. за закупуване на дрон DJI Matrice 30Т с допълнителни екстри, който ще бъде дарен на основаната и регистрирана междувременно от Аксел Заимов „Фондация Бъдеща България“, чиято „основна цел е да се специализира в издирването на изгубени хора, като подпомага и консултира държавните структури“, набавянето на термалния бинокъл остава бъдеща цел; „Стремежът на Аксел е да организира и обучи екип, екипиран с най-съвременна техника, който да развие компетентности на световно ниво в издирването на изгубени хора на територията на България“, обобщи и аргументира подкрепата си г-н Пейков.

Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |