В едно изречение (35)

 * Николай Тодоров от ПП-ДБ отново внася кметското предложение за диференциация в увеличението на общинските наеми * Две хубави новини за Природонаучния музей в Черни Осъм

Хубава работа, ама...

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

СЛЕД КАТО на последната за миналата година сесия на Общинския съвет в Троян (21 декември) двете големи групи, на БСП и на ГЕРБ, не се разбраха за индексацията на наемите на общински имоти, „вързани“ за ръста на минималната работна заплата в страната, който за 2024 г. е 19,6%, и двете предложения – на кмета Донка Михайлова, подкрепено от БСП, за диференциация на увеличението – 10% за наемателите на общински търговски и производствени помещения и 19,6% за всички останали общински наематели (на терени, жилищни помещения, гаражи, ателиета, под аренда и преференциални наеми), и на д-р Милко Минков от ГЕРБ за 10% ръст за всички общински наематели (т. е. намаление за всички) – не бяха приети, сега от групата на ПП-ДБ имат ново предложение, вносител е председателят на групата Николай Тодоров, което ще бъде обсъдено и гласувано на предстоящата януарска сесия на местния парламент този четвъртък (25 януари) и е напълно идентично със споменатото и отхвърлено веднъж кметско предложение – 10% увеличение за наемателите на нежилищни общински помещения и 19,6% увеличение за всички останали общински наематели; аргументацията на вносителя е, че „с така направеното предложение Общината би се лишила от приход в размер на 11 549 лв. с ДДС на годишна база, но би запазила възможността за редовно заплащане на наемите за помещенията от наемателите“.

ДВЕ ХУБАВИ новини за Природонаучния музей в с. Черни Осъм (ПНМЧО): първата – троянският проект за повишаване на енергийната ефективност (саниране) на музейната сграда е сред одобрените за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, предстои подписването на договора и до няколко месеца да започне изпълнението, предвидената субсидия е в размер на 1,046 млн. лв., като проектните дейности включват подмяна на дограмата, топлоизолация, енергоефективно осветление и отопление, изграждане на фотоволтаична инсталация, колекторна инсталация и др., „Важен е този проект, тъй като Природонаучният музей е най-посещавана културна институция в нашата община, през изтеклата 2023 г. посетителите й са били 40 хиляди, което се равнява на посещенията в някои столични музеи“, коментира на месечната си пресконференция миналата седмица (18 януари) кметът Донка Михайлова; втората – финансиране получава и проектът за довършване на недостроената част (допълнителната сграда) на ПНМЧО – сумата е 1,550 млн. лв., средствата са от държавния бюджет, а срокът за изпълнение е до 2026 г., като първият транш (за 2024 г.) ще е от 550 хил. лв., случващото се 40 години по-късно довършване е отдавнашна мечта и ще даде възможност за развитие/разширяване на музейните дейности и оформянето на цялостния музеен комплекс.

Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |