В едно изречение (38)

* 5,5 млн. лв. влизат по три проекта в троянското СУ „Св. Климент Охридски“, което през 2024-та ще отбележи своята 40-годишнина * Центърът за лица с деменция в Добродан ще отвори през лятото * „Слънчев бряг“: експрес към ада“ – вече в YouTube

Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
НА ПОСЛЕДНАТА си за м. г. месечна пресконференция кметът Донка Михайлова съобщи „една добра новина, която много ни радва“ – спечелен мащабен проект с европейско финансиране, 4,5 млн. лв., по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за цялостен ремонт на сградния комплекс на троянското СУ „Св. Климент Охридски“, най-младото троянско училище, открито през 1984 г., което през настоящата 2024-та ще отбележи своя 40-годишен юбилей, „Климента“, както ласкаво го наричат питомците и приятелите му, а преди дни в профила си във фейсбук г-жа Михайлова огласи още две подобни добри новини: одобрен проект с държавно финансиране, 600 хил. лв., за обединено училищно столово хранене в общината, като новата кухня майка ще се разположи в СУ „Св. Климент Охридски“, и изграждане в „Климента“ на СТЕМ център (модерно оборудван училищен кът за обучение по природно-математически науки), също финансирано с европейски средства по ПВУ, 363 хил. лв.; „Днес, 7 февруари, обсъдихме с ръководството на училището нелеката управленска логистика на проектите, евентуалните трудности и рискове пред строителството и възможните затруднения в организацията на учебния процес. Още от утре започва подготовка на процедурата по ЗОП“, бе кметският коментар.  

ПРОДЪЛЖАВА работата по реконструкцията/разширяването и обновяването на Центъра за лица с деменция в с. Добродан (намиращ се в непосредствена близост и делящ един двор с Дома за възрастни хора), който ще разшири капацитета си от 15 на 30 места и е планирано да отвори врати в средата на годината; припомняме – Центърът за лица с деменция бе открит на 3 декември 2018 г. и бе финансиран с общински сред, в началото имаше капацитет 8 места, като през 2022 г. бе разширен и достигна 15 места, а в края на същата година Община Троян подготви проект за реконструкция и ново разширяване и обяви обществена поръчка по ЗОП за избор на изпълнител, като срокът за изпълнение бе не по-дълъг от 18 месеца, а прогнозната стойност до 925 хил. лв. без ДДС, избрана бе имащата отлично реноме и доказала се в Троян ловешка строителна фирма „Елит МХ“ ЕООД; „Новият Център за лица с деменция в Добродан, който ще осигури още 15 места в най-дефицитната социална услуга в страната, расте. В средата на лятото очакваме на настаним първите ползватели на услугата“, коментира в профила си във фейсбук след посещение на обекта (9 февруари) кметът Донка Михайлова, а любопитното е, че по повод посещението си предния ден (8 февруари) в близкото с. Врабево г-жа Михайлова говори за „необходимо изграждане на Център за резидентна грижа за пълнолетни лица с деменция с капацитет 15 места“ и там, тъй като в момента в общината вече 50 души (с деменция) чакат настаняване.

ЕДИН разтърсващ документален филм, който имаше своята премиера на голям екран в Ловеч в началото на 2023 г., преди дни, 5 февруари, бе качен и в платформата за видеосподеляне YouTube – „Слънчев бряг“: експрес към ада“ на режисьора Стефан Поляков, разказващ за комунистическия лагер на смъртта край Ловеч и недалеч от Троян, функционирал от 1959 г. до 1962 г.; в анотацията четем: „Най-зловещият концентрационен комунистически и частен лагер в Източна Европа… „Слънчев бряг“, както с горчива ирония е кръстен от лагеристите, не е заведен към нито едно ведомство. На практика той е частен концлагер на тогавашния зам.-министър на МВР Мирчо Спасов. Между 3 и 5 хиляди души губят живота си там“.

Т21

  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |