Кметът размаха пръст на съветниците

* Михайлова: „Обикновено тези предложенията се хвърлят на общинската администрация, а тя нито знае какво е искал да каже общинският съветник (вносителят), нито какво очаква“
Коридорите на властта
Момент от януарската сесия на Общински съвет Троян
НА ПРЪВ поглед безоблачната т. 3 от дневния ред на януарската сесия на Общински съвет Троян (25 януари) – за приемане на програмата с приоритетните въпроси, които местният парламент ще разглежда през 2024 г., доведе до леко конфузна ситуация за съветниците. Което обаче бе подминато с мълчание и дава възможност за тълкуване в две посоки – че на съветниците им е безразлично от отправената доста тежка критика към тяхната работа или че са съгласни с критиката и няма какво да кажат. Според нас по-скоро бе второто.

ЗА КАКВО става дума? След направените няколко допълнителни предложения за разместване на точки от една сесия към друга във внесената годишна програма от председателя инж. Петко Пенков, бе дадена думата за изказвания. Никой от съветниците не изяви желание и единственият, който застана на микрофона, бе кметът Донка Михайлова. И се стигна до споменатата конфузна ситуация.

НАЙ НАПРЕД г-жа Михайлова заяви, че се радва, тъй като „сред множеството точки (в годишната програма с приоритетните въпроси на ОбС Троян – бел. ред.) има и такива, които са предложени от общински съветници“. Това прозвуча леко иронично – знае се, че основният вносител е кметската администрация и общинските съветници рядко се изявяват със свои инициативи. Но не това бе същественото. Последва втора, този път съвсем директна кметска критика към местните ни парламентаристи. И обективността изисква да кажем, че критиката бе справедлива.

„ИСКАМ да изразя позицията на общинската администрация, че бихме били много по-резултатни, ако при подготовката на материалите по тези точки имаме взаимодействие с общинските съветници. Обикновено тези предложения/теми се хвърлят на общинската администрация, а тя нито знае какво е искал да каже общинският съветник (вносителят), нито какво очаква (от предложението си). В този смисъл ще се радвам – ако има нов правилник за работа на Общинския съвет – това да бъде заложено в него. И тези материали да се подготвят в партньорство“, размаха пръст, образно казано, кметът Михайлова.

А СЛЕД това илюстрира препоръката си с конкретен пример: „Предполагам, че д-р Антимова (общинската съветничка д-р Юлиана Антимова – бел. ред.) е внесла темата за профилактичните прегледи при децата и с удоволствие бихме работили по тази тема. Мисля, че д-р Антимова е човек, който има много по-висока експертиза за това къде трябва да се насочат средства, къде трябва да се търсят лекари, какви са възможните варианти. И ако е в партньорство с колегите от отдел социална и здравна политика в общинската администрация, смятам, че това би било от обща полза и ще сме по-резултатни в работата си“.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |