Троянка посрещна президента Плевнелиев в Аржентина

* Д-р Ценка Генова и дъщеря й Дона бяха сред поканените на официалната вечеря, дадена от българския държавен глава в Буенос Айрес * Не може ли по-бързо да се урежда българското гражданство на потомците на българи в Аржентина?
По света и у нас
Президентът Плевнелиев с д-р Ценка Генова и дъщеря й Дона, Буенос Айрес, 4 февруари 2016 г.
Д-Р ЦЕНКА ГЕНОВА – аржентинска лекарка с троянски корени и родом от Троян, и 21-годишната й дъщеря Дона бяха сред посрещачите на българския президент Росен Плевнелиев при визитата му в Аржентина (4-5 февруари 2016 г.).

Майка и дъщеря - Милкана и д-р Генова, Старо село, 2013 г.
Д-р Генова е дъщеря на Милкана Бочева от троянското с. Старо село, която заедно със съпруга си Тодор, той е от с. Тепава, Ловешко, през 1958 г. заминават за Аржентина. С тях е и 2-годишната тогава Ценка и по-големият й брат. Тръгват на гости при приятели на бащата на Тодор, който дълги години е живял и работил в Аржентина, но остават. Заселват се в град Комодоро Ривадавия в чудната Патагония, на около 2000 км от столицата Буенос Айрес и на още толкова до „края на света” Огнена земя. И вече са аржентинци – с позиции, авторитет, голямо семейство, но с българско сърце и български дух, и до днес.

През 2013 г. 85-годишната Милкана заедно с дъщеря си гостува в Старо село, а приятелката й от детинство Дана Грошева организира мило тържество в тяхна чест. Тогава се запознах с двете аржентински българки и бях впечатлен от българския им дух, огромна любов към родното и нашия край, интереса към всичко, случващо се в родината; научих, че двете са си идвали и няколко пъти преди това, смятат да го правят и занапред. „Тук ми викат „американката”, но България е част от моя живот и аз съм част от нея, връзката е най-силната – кръвна. В Аржентина пък е семейството ми, съпругът, двете деца, работата”, сподели тогава, на тържеството в староселското ресторантче, аржентинската лекарка с нашенски корени.

Посрещането на президента Росен Плевнелиев
Д-р Генова и Дона пред паметника на Левски в парка Баракас
Д-р Ценка Генова пита българския президент
Д-Р ГЕНОВА И ДОНА присъстват не само на срещата на президента Плевнелиев с представители на българските общности в Аржентина, състояла се в хотел „Шератон” в Буенос Айрес. Двете участват и в поднасянето на венец пред паметника на Васил Левски в парка Баракас де Белграно. Поканени са и на официалната вечеря, дадена от президента Плевнелиев, където прекрасната Дона, която от 5-годишна танцува български народни танци и е сред активистите на българското сдружение в Комодоро, повежда българско хоро.

НА СПОМЕНАТАТА
среща пък д-р Ценка Генова споделила пред президента, че с дъщеря си са дошли от сърцето на Патагония и че тя е сред последните българи, заселили се в тази част на Аржентина; по-голяма група преселници от България там имало през 30-те и 40-те години. „Казах още на г-н Плевнелив – информира ни по фейсбук ден след срещата самата д-р Генова, - че отдавна сме в Аржентина, но пазим майчиния си език, държим много на него, на традициите си, на българската култура.” Аржентинската троянка поставила през президента на България и един важен въпрос – не може ли по-бързо да се урежда българското гражданство на потомците на българи в Аржентина.

Генадий Маринов

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Хич да не го и връща. Батю му гледаше като наакано дете майка си в Лондон, тоя се е улезил все едно, че му се е родил син наскоро, не обратното.

Анонимен каза...

До целия форум:

Подемам кампания - коментари по-дълги от 7 (СЕДЕМ) РЕДА ДА БЪДАТ ИЗТРИВАНИ!

Моля - подкрепете ме!

Анонимен каза...

Не подкрепям !

Анонимен каза...

Упс, запетаята трябваще да е пред "все едно че". Дали някой забеляза? 2-ри, сменяш темата с ирландската пастирка ли?
Коментари до 700 реда.

Анонимен каза...

Да са живи и здрави хората. Не по темата, но преди време изчезна жена на Турлата, с това какво стана?

Анонимен каза...

Новина за Иванчо депутатчето:

http://offnews.bg/news/Politika_8/Tcatcarov-poiska-imuniteta-na-deputat-ot-GERB_623836.html?ref=latest

Анонимен каза...

https://www.24chasa.bg/Article/5288399

Анонимен каза...

Иванчо депутатчето влезе и в обедната новинарска емисия на БТВ.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |