В едно изречение (40)

* Туристите и нощувките нарастват, парите от туристическия данък – не?! * Четири троянски училища с държавна субсидия за обновяване на спортната си база * Рекордно – събрани над 20 бона от училищен коктейл 

Хубава работа, (ама) троянска

Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ПРЕЗ ИЗТЕКЛАТА 2023 г. бе отчетен чувствителен ръст на броя на туристите (6,95% повече) и на туристическите нощувки (5,88% повече) в община Троян в сравнение с предходната 2022 г., но без адекватен ръст в приходите от туристическия данък – 97 хил. лв. за година, т. е. само с 3 хил. лв. повече, което навежда на мисълта за криене на нощувки и недостатъчен контрол при събирането на данъка; „Истината е това, че туристическият данък като цяло, който влиза в общинския бюджет, не прилича на претенциите ни да бъдем туристическа община. И трябва да се замислим и за сивия сектор в ресора, и затова дали туристическият данък е адекватен на всички усилия и инвестиции, които Община Троян влага в развитието на събитийния туризъм и на изграждането на туристическа инфраструктура. Тема за размисъл“, достатъчно категорично и доста остро коментира проблема кметът Донка Михайлова на бюджетната сесия на Общинския съвет на 22 февруари, в подобен тон бе и коментарът на общинския съветник и председател на комисията по законност, обществен ред и контрол Николай Тодоров: „Не отчитаме ръст в приходите от туристическия данък, въпреки отчетения ръст в туристическия сектор – това трябва да е тревожна индикация. Има сериозен резерв за увеличение на приходите от този сектор. Но това няма как да стане, ако не насочим усилията си към един анализ защо този данък не расте, въпреки че секторът расте?! Това ни алармира и за системен проблем в упражняване на контрола при събиране на въпросния налог“.

13 УЧИЛИЩА в цялата Ловешка област ще получат и ще си разпределят почти 6,6 млн. лв., целево насочени за подобряване на спортната им база – изграждане на нови и ремонт на съществуващи училищни спортни площадки и физкултурни салони, за периода 2024/27 г., което е дял от общо 140 млн. лв. от държавния бюджет, заделени за същата цел в 370 училища в страната; важното за нас е, че от одобрените 13 училища в областта почти една трета, 4 училища, са от нашата община – за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (Троян) са предвидени 1,5 млн. лв. за изграждане на нов физкултурен салон (старият училищен салон бе трансформиран през годините в градска спортна зала, зала „Чавдар“, каквато функция изпълнява и сега и е неизползваем за ученическите занятия – бел. ред.), а ОУ „Иван Хаджийски“ (Троян), НУ „Христо Ботев“ (Троян) и СУ „Васил Левски“ (Училището за планински водачи) в с. Черни Осъм са сред деветте училища, получаващи общо 1,4 млн. лв. за ремонт на свои открити спортни площадки.

ГОЛЯМОТО троянско СУ „Васил Левски“ надмина троянските стандарти с резултата от организирания в края на м. февруари благотворителен коктейл за набиране на средства в подкрепа на даровити ученици на училището и дейности с тяхно участие, преминал под мотото „Да подарим нови възможности за умните и талантливи деца!“ – равносметката е събрани 20 795 лв., като до сериозната сума се достигна от продажбата на куверти, дарения, томбола и търг с предмети, осигурени от троянски фирми и институции и приятели на училището, дарителите пък имаха възможността да опитат майсторските блюда, приготвени от възпитаниците на училищната паралелка по туризъм; основен организатор на събитието бе Училищното настоятелство, а председателката му Мая Гаврилова не пропусна да благодари на спомоществователите за щедростта и подкрепата на каузата на доброто образование, поздравление към организаторите и участниците отправи и кметът Донка Михайлова.  

Т21

  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |