Започва обновяването на „градинката при СХУПИ“

* Парковото пространство ще добие нов по-артистичен и функционален вид по проект, финансиран с европейски средства – 235 хил. лв. * Кметът Михайлова: „Идеята е да се превърне в любимо място на младите хора“
Проекти
ЕДИН троянски проект – важен и за зелената система и екологията на града ни, и в чисто урбанистичен и естетически план – стартира реализацията си. Става дума за подготвения преди две години проект за реконструкция на парковото пространство/градинката при НУПИ „Проф. Венко Колев“ (бившето СХУПИ), бенефициент е Община Троян, който бе одобрен за европейско финансиране по Оперативна програма „Развитие на селските райони“ с посредничество на Местната инициативна група (МИГ) - Троян, Априлци, Угърчин. Проектната стойност възлиза на 235 хил. лв. без ДДС, осигурени изцяло по оперативната програма чрез финансиращия орган Министерство на земеделието. Договорът за европейската субсидия бе сключен през м. юли 2023 г., а преди дни (на 29 февруари т. г.), както съобщи в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова, е бил подписан договорът с избрания изпълнител на строителните дейности ф. „Геоцвет“ ЕООД (Ловеч).

„ВЪЗЛОЖИХМЕ изпълнението с идеята, че „градинката при СХУПИ“, както троянци наричат мястото, ще се превърне в любимо място за младите хора от града. Открита сцена и нетрадиционно парково оборудване са само част от предизвикателствата, които нямам търпение да видя на терен. Вярвам, че тук предстоят и много нови сценични изяви на младите хора от Троян“, коментира г-жа Михайлова.

КАКВО предстои да се случи в „градинката при СХУПИ“? Четирите алеи в парка ще бъдат преасфалтирани и с подновени бордюри. Фокусът на парка – някогашният шадраван, запуснат и неработещ от години, ще бъде превърнат в сцена: с куполен покрив от поликарбонат и места за сядане на две нива, в полукръг, от бетон и дърво.  На други няколко места ще има зони за сядане в кръгла форма, хармониращи композиционно със сцената и с различни по форма и размер пейки. Зоните ще бъдат с настилка от павета, като в една от тях ще има чешма. В тревните площи е предвидена зона за отдих с шикозни дървени пейки тип „шезлонг“. Съществуващата бетонна подпорна стена ще бъде обновена и заздравена, както и каменното стълбище в стръмната част на парка. Старата беседка също ще бъде запазена и обновена. Предвижда се ново парково осветление по алеите и кътовете с пейки, както и декоративно осветление тип „подова луна“ на сцената и по цялата дължина на подпорната стена. Съществуващите дървета и друга растителност ще бъдат съхранени. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 7 месеца.

***

ОЧАКВАМЕ и един добър „страничен“ ефект от бъдещата нова „градинка при СХУПИ“, неизбежен ефект, тъй като всичко в градското пространство е свързано и контекстът е много важен – да насочи вниманието към съседното празно пространство (площадката пред блок „Къпинчо“). Запуснатостта и безидейността на тази площадка, която е и в подстъпа към парк „Къпинчо“, а горната й част, до жп линията, е съвсем жалка и грозна гледка, ще контрастира още по-ярко. И дано контрастът ускори намирането на решение и за нея.

Т21
 
На снимките: Актуални гледки от „градинката при СХУПИ“, последният кадър е от занемарената площадка в съседство (пред блок „Къпинчо“)
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |