„То не е за разказване, защото трагедията е пълна!“

* „Такава е ситуацията днес. Тъжна и леко безнадеждна, но оставаме с малко оптимизъм, че Община Троян ще намери средства, екип и енергия, за да направи Шипково отново курорт, с който всички да се гордеем!“
 
Взето назаем
КМЕТЪТ МИХАЙЛОВА, още в първия си мандат, успя нещо, което не се удаваше на предходниците й с десетилетия – да върне на Троян минералните води и прочутите минерални бани в с. Шипково (Шипковски минерални бани), дотогава експлоатирани, разбирай грабени и съсипвани, от едно държавното дружество мастодонт, „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД, базирано в с. Баня, Пловдивско. Връщането стана през 2014 г. И не се случи лесно – имаше много совалки до София, лобирания, тънки управленски ходове; обаче се случи (виж „Баните в Шипково вече са наши“, 2014 г. – бел. ред.).

НО ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ
очаквания и ентусиазмът шипковската минерална вода и Шипковските минерални бани да заработят в наша троянска полза – т. е. да възродим курорта, който още през първата половина на миналия век, десетилетия преди преврата на 9 септември 1944 г., е прочут в цяла България, а в някаква степен, въпреки постепенния упадък, пази позиции и след това – се разпиляха. Имаше опити Община Троян сама да направи възраждането – обречени априори заради липсата на ресурси (финансови и други) и опит/експертиза в тази област. Имаше и опити местният бизнес да се справи със задачата – нищо и половина. Имаше и опити да се търси солиден външен инвеститор – не се намери, поне досега (виж „Концесия за Шипковските минерални бани?“, 2019 г. – бел. ред.).

И РЕЗУЛТАТЪТ
днес, десетилетие след като си върнахме шипковското минерално богатство, не е добър, стоим като че ли в същата изходна позиция. По-долу ви представяме един материал на Българската асоциация за термално наследство, чието мото и кауза е „Да бъде баня!“, който бие камбаната за Шипковските минерални бани. Твърде остро, но справедливо. И тук една уговорка – да се вини (само) сегашната кметска администрация, която, както казахме, направи голямата първа крачка през 2014 г., няма да е справедливо, причините са много. Но дано все пак хубавото се случи… 
Т21
ОПИТАХМЕ преди броени дни да се възползваме от лековитата вода в Шипково – един от най-старите балнеокурорти в България. След като се обадихме на всички налични телефони, обявени като обекти с услуги с минерална вода, разбрахме, че в делничен ден там не можете никъде да ползвате водата! Или е затворено, или е заето, или от много години не работи, каквато е ситуацията с минерална баня Шипково (Шипковски минерални бани – бел. ред.) - темата, която ни вълнува най-много!

Сградата на Минерални бани Шипково – образец на българския архитектурен модернизъм от началото на 20. век
Минерални бани Шипково днес – запуснати и рушащи се
МИНЕРАЛНА БАНЯ Шипково е построена като голяма и просторна балнеолечебница през 30-те години на миналия век и е впечатляващ образец на модернизма в архитектурата. За автора на проекта нямаме информация, но обкръжението, природата, в съчетание с лековитата вода са едно истинско термално богатство. През социализма курортното дело в Шипково продължава да се развива, но не така стоят нещата в наши дни.

СТОПАНИСВАНЕТО след 2000 г. поема „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ (СБР-НК), структура, приемник на бившето „Курортно дело“ към Министерство на здравеопазването. Банята работи по здравна каса и предлага много балнеопроцедури. Направени са някои не дотам сполучливи ремонти, но си личи че сградата е била поддържана.

ПРЕЗ 2014 Г. Минерална баня Шипково е единствената баня, извадена от активите на СБР-НК и предоставена безвъзмездно на Община Троян. Надеждите как банята ще върне предишната слава на курорта не се сбъдват. Вече 9 години банята е затворена, оставена без охрана и поддръжка и се плячкосва.

ОБЩИНА ТРОЯН се отказва сама да стопанисва комплекса (към имота има минерален басейн и още други сгради) и през 2019 г. пристъпва към процедура за отдаване на концесия. И тук, както и при неуспешните концесии за Централна минерална баня в София, виждаме условия, които са неизпълними и отблъскват инвеститорите вместо да ги привличат. Общината решава, че ще събори част от сградите и предлага концесия за 32 години с възможност за удължаване с още 9 срещу строителство и модернизация на банята. През декември 2019 г. Общинският съвет в Троян гласува против това предложение и процедурата за определяне на концесионер е прекратена. През следващите четири години не се намира финансиране, няма бюджет за възстановяване на банята и днес тя изглежда така – притаила дъх между прекрасната природа, забравена и изоставена, в очакване да се намерят пари за нея и хората, които имат нужда от лечебните минерални процедури или релакс с минерална вода.

Разрухата е пълна
ЗАПОЧНАХМЕ с това, че стигнахме в Шипково, вдишахме вълшебния въздух, чувахме как ромоли минералната вода и виждахме как изтича в близкия поток, но нямаше как да се потопим в нея! Такава е ситуацията днес. Тъжна и леко безнадеждна, но оставаме с малко оптимизъм, че Община Троян ще намери средства, екип и енергия, за да направи Шипково отново курорт, с който всички да се гордеем!
***

ЕТО И ПОЛЕЗНА
информация от сайта на Министерството на туризма за минералната вода от находище Шипково. Температура на минералната вода – от 33⁰С до 37⁰С. В курорта може да се провежда профилактика и балнеолечение  при следните хронични заболявания: на опорно-двигателен апарат (ревматологични: дегенеративни ставни заболявания – артрити, артрозоартрити, периартрити, спордилартрити и др.); ортопедични и травматологични – миозити, тендинити, бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.; на гръбначен стълб – дискова болест, гръбначни изкривявания и др.; на периферна нервна система – неврити, радикулити, плексити; функционални нарушения на нервната система; метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра; белодробни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата системи.

17 ноември 2023 г.
Българската асоциация за термално наследство
Снимки: Български архитектурен модернизъм и БАТН


Генадий Маринов
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

Ще си позволя един автоцитат отпреди много години (виж „Шипково – кучета го яли“, Т21, 2009 г. – бел. ред.): „Шипково (Шипковски минерални бани) е стар курорт. Още в началото на миналия век тук са идвали летовници от цялата страна. Неслучайно – шипковската минерална вода, като състав и температура, е уникална, и с доказани целебни качества. Тази даденост – уникалната минерална вода – я има и днес. Има го и другото – невероятната красота на Троянския Балкан, в който се е сгушило селото. Логиката сочи, че днес Шипково би трябвало да е процъфтяващ национален курорт, прочут, богат, модерен, с много екстри, пращящ (целогодишно) от летовници и туристи откъде ли не. Да, ама не! Шипково – въпреки предприемчивостта и пословичния патриотизъм на местните хора – е застинал в някаква отколешна овехтялост и неактуалност. И макар че се опитва да се прави на нещо друго (истинско и модерно), никак не успява. Ако не вярвате, погледнете „големия” шипковски минерален басейн – очукан, стар, изпразнен откъм екстри, плитък, смехотворен; жалко за вълшебната вода, с която е напълнен. Защо е така?“.

Стряскаща е актуалността на това ми отдавнашно писание, тази нашенска непомръдналост във времето?! Имаме богатство, което изтича в реката, буквално и преносно… Българска му работа, и троянска. Но все някога ще стане, няма как да не стане, вярвам го.

Генадий Маринов
 

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |