Успешно лято на Состра

* Ръководителят проф. д-р Иван Христов доволен от тазгодишната експедиция; ценна находка – теглилка за злато, подсказва за наличието на съкровищница * Кметът Михайлова: До края на годината ще е готов работният проект за туристическата инфраструктура
 * Любопитно: Состра – предпочитано място за кърски секс?
Археология
Пресконференция на кмета Донка Михайлова и археолога проф. д-р Иван Христов на Состра
ВЕЧЕ ИМАМЕ съгласуван с НИНКН (Националния институт за недвижимото културно наследство) идеен проект, до края на годината трябва да е готов и работният проект за цялостната туристическа инфраструктура на Состра – посетителски център с изложбена зала, мотел с ресторант, доразвиване на пътната инфраструктура. Работният проект ще се финансира със средства от общинския бюджет и са заложени 60 хил. лв., но реализацията му ще струва много пари и ще се търсят финансови източници. Това заяви кметът Донка Михайлова на съвместна пресконференция на място с ръководителя на археологическите дейности на Состра от 2002 г. до днес – нашия земляк, зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) и мотор в разработката на археологическата гордост на Троян проф. д-р Иван Христов. Да припомним – Состра (2-5. век н. е.) е римски обект, възниква като военна станция на римския път Виа Траяна (започващ от Ескус на Дунава, дн. с. Гиген през Троянския проход до Пловдив), която с времето прераства в селище от 2-3 хил. души, считано не без основание за античния предшественик на днешен Троян.

Обяснения на място от ръководителя на експедицията
ПРОФ. ХРИСТОВ даде висока оценка за настоящата 15-та археологическа експедиция на Состра под негово ръководство, включила и група студенти от Библиотекарския университет. Работено е основно по две войнишки помещения/сгради във вътрешността на крепостта, открити са и немалко артефакти, основно монети – 50-60 броя, които, както всички предишни находки, ще влязат във фонда на троянския Музей на занаятите, започнала е консервацията („Археологическите разкрития се обезсмислят, ако не извършим консервация“, коментира проф. Христов), подготвят се нови информационни табели. Археологическото лято 2017 на Состра се финансира от Община Троян (12500 лв., от които 1200 лв. за консервация), методическата и научна дейност е отговорност на НИМ и проф. Христов в партньорство с Музея на занаятите, за поредна година помага и Ротари клуб - Троян (спонсорство от 1760 лв. за новите табели).

Професорът: Иманярството на Состра утихва, на мода е секс туризмът
НАЙ-ЦЕННАТА находка от тазгодишните разкопки на Состра е добре запазена римска теглилка за злато, подсказваща, че вероятно наблизо е имало помещение за измерване на ценности (т. е. съкровищница – бел. ред.). Което пък ни подсказа следващия въпрос към ръководителя на експедицията – продължават ли иманярските атаки на обекта, преди години те бяха голяма заплаха. Не че няма иманярски апетити, но това вече не е такъв проблем, коментира проф. Христов. Той обаче ни сподели за разработката на един друг „потенциал“ на Состра – римската старина е станала предпочитано място за... любов на открито или казано по направо за секс туризъм, както се изрази присъстващ на пресконференцията ловешки журналист. Неведнъж се натъквахме на любовни двойки, някои го правят дори вътре в крепостните помещения, но няма лошо – по-добре любов отколкото други неща, шеговито уточни професорът археолог.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Ромка шампионка

Анонимен каза...

От дълги години градът и гражданите са лишени да имат честен и почтен човек за кмет-Енкин,Акимов-Шампиона Дона само си правете изводи,Дона Карън е най богатия кмет от триото

Анонимен каза...

Лишени? Та точно тия "граждани" избраха Успешната за втори път. Същите ТИЯ избраха и онуй нищо от трапето, както преди това 3 пъти и крадеца от желязна! Лишени са наистина, но не от право, а са лишени от мозък !

Анонимен каза...

Не просто младите хора са извън Троян които са в града нямата отношение и са много прости,и гласуват пенсионерите и комунистите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |