Приеха бюджета – гладко и консенсусно

* Кметът Михайлова: „Малко се плаша от толкова позитивни изказвания за бюджета, но, разбира се, всичко това ни радва и е допълнителен стимул“ * Разяснения по преходния остатък * Инж. Марин Радевски:  „Удовлетворен съм от това, което виждам като бюджет“ 
 
В Общинския съвет

МНОГО гладко (което бе очаквано, казвали сме защо, виж „Да ни е честит новият председател на Общинския съвет“  – бел. ред.), но по-важното консенсусно и конструктивно премина обсъждането и гласуването на кметския отчет за изпълнението на общинския Бюджет 2017 и на предложения проект на Бюджет 2018, съответно точка 1 и 2 в дневния ред на извънредната сесия на Общинския съвет (8 февруари). Отчетът и новият бюджет бяха приети с еднакво внушително мнозинство – 28 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

И ЗА ДА СЕ УСЕТИ консенсусният тон ще цитираме думи от изказването на председателя на групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски, един от най-острите бюджетни опоненти на кмета Михайлова в предишни години: „Пожелавам успех на общинското ръководство, на общинските служители, на всички нас като Общински съвет в тази по-особена, юбилейна за нас троянци година“. И заключителните кметски думи: „Искам да благодаря на всички общински съветници за конкретните предложения. Казах на зам.-кмета Ангелов, че малко се плаша от толкова позитивни изказвания за бюджета, но, разбира се, всичко това ни радва и е допълнителен стимул за мобилизация при изпълнението на новия бюджет“.

ОЧАКВАНО във фокуса и на двете точки бе казаното от вносителя. А най-голямо внимание при представянето на отчета за изпълнението на Бюджет 2017 г-жа Михайлова обърна на преходния бюджетен остатък. „Една тема, която обикновено поражда дискусии в ОбС“, както тя се изрази; и тема, по която е имало най-много критики през годините, има ги и сега (визираме бившия съветник инж. Илиян Пеевски – бел. ред). Подчертано бе, че бюджетният остатък за 2017 г. е с 1,184 млн. лв. по-малък (4,392 млн. лв. за 2016 г., сега – 3,208 млн. лв.). „Дали 2,2 млн. лв. преходен остатък са малко, много или достатъчно, всеки може да даде своята субективна оценка. Пояснявам – 2,2 млн. лв. е местният остатък, а 3,208 млн. лв. е общият остатък заедно със средствата на второстепенните разпоредители с бюджетни средства (основно училища и детски градини), които в края на годината влизат в общинския бюджет, а през първия работен ден на новата година се връщат отново при второстепенните разпоредители. В местния остатък (2,2 млн. лв.) идват средствата от други делегирани бюджети (303 хил. лв.) и неусвоени средства от снегопочистването (252 хил. лв.). Най-голям дял в местния преходен остатък имат средствата за преходните обекти, такива обекти са Малкия пазар (390 хил. лв.), изграждането на комуникации в промишлена зона „Сврачи дол“ (109 хил. лв.) и др. В преходния остатък са и неусвоени 200 хил. лв., които остават в бюджета като разполагаеми“, бе кметският коментар.

Кметът Михайлова представя Бюджет 2018, ОбС, 8 февруари
Г-ЖА МИХАЙЛОВА очерта две важни тенденции. Ръст на собствените приходи (26% за периода 2012/17 г.); подчертано бе, че „собствените приходи на една община означават свобода, свобода средствата на данъкоплатците да бъдат насочени към потребностите на общността“. И ръст на събираемостта на общинските вземания, която е значително по-висока от средната за общините в България. „Община Троян е в добро финансово състояние, Министерството на финансите на два пъти през годината при оценяването на финансовия статут на българските общини ни класира в групата на общините с най-добра финансова устойчивост“, бе големият бюджетен извод. Допълнен от едно съществено уточнение: „Инвестиционната политика през 2017 г. бе насочена основно към селата, където средствата нараснаха три пъти в сравнение с 2016 г. Факт, който позволява през 2018 г. да се насочат повече средства към града“. И с една забележка – че повишаването на събираемостта на общинските вземания е нещо ограничено и усилията трябва да се насочат към нови приходоизточници, като най-големият резерв е в използването на общинската собственост (минерални води, горски фонд, имоти и др.).

ПРИЕТИЯТ с пълно единодушие нов Бюджет 2018 получи похвали от всички посоки. „Удовлетворен съм от това, което виждам като бюджет. Само още малко устойчивост ще ни е необходима и всичко ще е отлично“, заяви инж. Марин Радевски (ГЕРБ) „Смел имиджов бюджет“, го нарече Даниел Сираков (ВМРО). „Бюджет, съобразен с всички фактори за развитието на Троян“, бе оценката на инж. Владимир Хаджийски (БСП). Николай Тодоров („Избор за Троян“) определи новия троянски бюджет като постигащ „деликатна прецизност и баланс“. Разбира се, неведнъж като аргумент бяха давани амбициозните инвестиционни начинания с общинско и външно финансиране, които ще се реализират през 2018 г., годината, в която ще отбележим 150-годишнината от обявяването на Троян за град: новият Малък пазар (408 хил. лв.), кръговото кръстовище при АИР-а (780 хил. лв.), дигата на Депото за отпадъци (392 хил. лв.), изграждането на Дневен център за деца с увреждания (425 хил. лв.), развитие на инфраструктурата в бизнес зона „Сврачи дол“ (180 хил. лв.), приключване на проектите по двете програми за енергийна ефективност (11 млн. лв.), изграждане на компостираща инсталация (6,2 млн. лв.) и др. Рамката на троянски бюджет за 2018 г. е 23,890 млн. лв., като сравнително ниският ръст от 333 хил. лв. спрямо бюджета за 2017 г. се обяснява с намалелия преходен остатък.

Т21

*** Пълният текст на отчета за изпълнението на Бюджет 2017 г. е публикуван в сайта на Община Троян – виж ТУК 

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Ами, браво.
Е, сега ще се намерят разни помияри, които да започнат да вият като пребито куче, ама нищо.
Винаги ги е имало и ще ги има.

Анонимен каза...

А сега да наречем нещата с истинските имена.
За 2016-та година НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО на бюджета и безпрецедентното нарушаване на Закона е в размер на близо 4 400 000 лева. Неизпълнението на бюджета и нарушаването на Закона за 2017-та година е около 3 200 000 лева.
Другото което трябва да се припомни, че и двата бюджета бяха приети след обществено обсъждане и забележете - с пълно единодушие и бурни ръкопляскания /за бюджет 2016 г/ от т.нар. общински съветници, които иначе са големи "политически врагове".
Трето - и двата НЕИЗПЪЛНЕНИ бюджета бяха определяни при приемането им от кмета Михайлова и слугинските и общински съветници като "амбициозни, смели, все по-най-добрите, гаранти за бъдещето и т.н.", но, забележете, при отчитането на тези бюджети, когато става ясно, че НЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ - всички мълчат като рибоци и започват да обясняват колко сме били финансово стабилни, как ни хвалели и колко било добре да има "преходен остатък", който остатък започват да си го делят на по-малки остатъчета и да обясняват и да се оправдават с лъжи и демагогии.
Такива брутални политически мошеници Троян не помни! Такъв долнопробен политически цирк едва ли има другаде.
Защо когато приемат един бюджет не залагат в него "преходен остатък" в някакъв размер? Нали било хубаво това и законно, според тези троянски управници?
Защо, когато правят обществено обсъждане на новия бюджет не обясняват на данъкоплатците, че примерно 20 или 40% от заложените в бюджета за изпълнение неща НЯМА да бъдат изпълнени, а парите ще се прехвърлят за следващата година?
Защо всяка година кмета и общината отказват да финансират определени искания на граждани или вторични разпоредители, защото, забележете, все нямало пари, а в края на годината прехвърлят милиони лева от НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на бюджета в следващата финансова година, в която отново все няма пари и отново прехвърлят „мъртви милиони“ за по-следващата година и т.н. и т.н. вече 12 години поред?
И сега „черешката на тортата“ – всяка година кмета Михайлова с администрацията плюс абсолютно неадекватния и жалък ОбС Троян не изпълняват бюджета, нарушават драстично закона, но, през всичките тези години те вземаха заплатите си в пълен размер, дори си повишаваха възнагражденията. Някой знае ли къде за частично свършена работа се получава пълна заплата? Да попитам и „големия критик“ на бюджетите г-н Радевски. Ако вашите работници изпълняват с 30-40% по-малко трудовите си норми и задължения, вие ще им дадете ли пълни заплати? Този въпрос важи и за останалите бизнесмени в ОбС Троян, на които изобщо не им пука за изпълнението на бюджета на Троян.
/следва/

Анонимен каза...

За да стане още по-ясно, че това НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на бюджета и нарушение на Закона не е случайно, а напълно УМИШЛЕНО ще ви припомня, че всяка година кмета Михайлова прави по няколко „актуализации на бюджета“, което би било нормално в една нормална среда и община. Само че тук имаме ненормална среда с ненормални управници, които от години „актуализират“ бюджета с единствената цел да „узаконят“ неговото неизпълнение и да освободят огромно количество „МЪРТВИ ПАРИ“, които да прехвърлят в следващата година. Тук ще припомня умопомрачителния призив през лятото на 2016-та на кмета Михайлова, която от трибуната на ОбС призова ОбС да направят ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ „преходния остатък“ и да прехвърлят още повече неизразходвани бюджетни средства от бюджет‘2016 за бюджет‘2017, защото, цитирам – „да посрещнем предизвикателствата“. Та, кои бяха тези „предизвикателства през 2017-та, че нещо не си спомням? Поредната измама! И вместо поне един общински съветник да се възмути от този безумен и нагъл призив за БЕЗЗАКОНИЕ от страна на кмета Михайлова – гледаха като идиоти и мълчаха като пукали. Е, не се сърдете, че ги наричам политически и управленски кретени. Това е най-милото, което може да се каже за тях.
*
Ще припомня един от основните политически принципи за поведение и действия от страна на представителите на различните политически партии и/или носители на политически идеи. Бюджетът на една държава или община е ЕДИНСТВЕНИЯ РЕАЛЕН и ПРАКТИЧЕСКИ начин, от който проличава различието на ИДЕИ и ПОЛИТИКИ в едно общество, защото именно бюджетът е ЕДИНСТВЕНАТА реална и ежегодна форма за реализацията на тези идеи и политики. В Троян от години бюджетът се приема „с пълно болшинство“. Даже си ръкопляскат кретените. Нещо повече, в Троян ГЕРБ, „Избор за Троян“, ВМРО и „другото“ ДПС от години имат мнозинство в ОбС. Имат мнозинство, а в същото време не са предложили или реализирали чрез бюджета НИТО ЕДНА ТОЧКА от предизборните си програми. Вместо това – те гласуват безропотно и ръкопляскат на кмета Михайлова и съветниците от листата на БСП на всеки бюджет. Ако знаете други подобни политически смешници и кретени в някоя друга община, моля, информирайте ме.
*
Напълно излишно е да коментирам самия бюджет, по една много проста причина – и този бюджет НЯМА ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕН и отново Кмет и ОбС ще нарушат закона. Само ще вметна, че това е поредния бюджет от бавноразвиващи се за бавноразвиващи се. Вчера някой призова най-после да се направи нещо стойностно и значимо в този пропадащ и обезлюдяващ се град. Кой да го направи? Тези ли управленски смешници и кретени? Те толкова и това могат и хабер си нямат какво трябва да се прави в един град с ужасяващ демографски срив и с феодално управление, с феодална икономика и феодални порядки. Няма как политическия кретен да се самонадскочи. А и статуквото много добре ги устройва тях, всички тях, които са като сиамски близнаци в своята неадекватност и политическа немощ и безсилие.
П.п. Нали се сещате кое ми дава основание и на каква база данни и опит пиша и обвинявам?
А нали се сещате защо „троянските политици“ се крият като мишки и дума не продумват пред обществото какво и защо го вършат. И защо винаги чакат да дойдат изборите и чак тогава да излязат от дупките си за да ви се самопредствят колко са велики и какви люти битки водят помежду си?

Анонимен каза...

1-ви, би ли посочил поне един аргумент "срещу" виещото куче И.П.?

Анонимен каза...

До момента кмета Михайлова не е изпълнила нито един бюджет. 6 години нарушава закона и с общи приказки се опитва /и то успешно/ да заблуждава троянските данъкоплатци като ги залива с цифри, с квадратни метри и разбира се с възторжени слова за следващия бюджет, който /разбира се/ и него няма да изпълни. Следват сладките приказки за финансова стабилност, с голямото "признание" от онези, които видяха сметката на държавата ни. Да де, ама тази "финансова стабилност" е точно като при Хитър Петър, който тъкмо научил магарето си да не яде и то взело че умряло. Умряло, ама Хитър Петър е реализирал огромен "преходен остатък" и също е получил похвали.
Понеже останалите политически шутове и /уж/ опоненти на кмета Михайлова на следващите избори ще използват тези "преходни остатъци" като аргументи, колко е лоша тя и колко добри и умни са те - ще ви дам малко статистика за тези "остатъци" или по-ясно казано НЕ ИЗПЪЛНЕНИЕ на бюджета и нарушение на закона по времето на кмета Акимов и съветниците на ГЕРБ, Избор за Троян и г-н Сираков не помня тогава от коя партия беше.
Прехвърляне на мъртви пари от един бюджет в следващия
- от 2006 за 2007 - 1 932 115 лева
- от 2007 за 2008 - 2 183 241 лева
- от 2008 за 2009 - 3 357 841 лева
- от 2009 за 2010 - 3 595 688 лева
- от 2010 за 2011 - около 4 300 000 лева
Ще добавя, че по това време "изчезнаха" около 1 700 000 лева пари от бюджета на община Троян, за които пари кмета Михайлова в последствие не си мръдна пръста да потърси и възстанови на троянските данъкоплатци.
И няма как да е друго - "гарван гарвану око не вади". Нали са все колеги от ГК на БКП и ДКМС? Нали кмета Акимов и лидера на ГЕРБ изприпкаха в клуба на БСП да поздравят Михайлова в изборната нощ? Нали точно екс кмета Акимов се превърна в личен шофьор на новия кмет Михайлова и между другото и председател на ОбС Троян?
Не ви ли омръзна този долнопробен цирк, който от години ни разиграват другарите и другарките от БСП и ГЕРБ Троян, чиито корени се застъпват и са оплетени в БКП и ДКМС Троян?

Анонимен каза...

Щом са останали толкова средства кога можем да очакваме да бъде изрината тази мизерия:
https://www.google.com/maps/place/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD/@42.8849029,24.7127268,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipNLQDZFqdIqhFP7sJiMrdR3Yd_DaJ8tXuQpIBSO!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNLQDZFqdIqhFP7sJiMrdR3Yd_DaJ8tXuQpIBSO%3Dw152-h86-k-no!7i5312!8i2988!4m16!1m10!4m9!1m0!1m6!1m2!1s0x40a97ece30c3f267:0xd2276ef7cabdece!2z0KLRgNC-0Y_QvQ!2m2!1d24.7129702!2d42.8903751!3e0!3m4!1s0x40a97ece30c3f267:0xd2276ef7cabdece!8m2!3d42.8903751!4d24.7129702
Излиза в google като напишеш Троян.
Срамота!

Анонимен каза...

Пак ще попитам - защо Кмет, общински чиновници /те не носят персонална вина/ и общински съветници получават пълни заплати и възнаграждения, след като не са си свършили работата по отношение най-важното в една община - изпълнението на бюджета?
Що за наглост? Нали сме с пазарна икономика и "безплатен обяд няма? Или продължаваме да живеем в някаква тъпа посткомунистическа действителност, в която някои получават пари за бездействие? Защо плащаме постоянно увеличаващи се данъци, след като нашите пари не отиват за добруването ни и развитието на Троян, а ги прехвърлят като мъртви пари от година в година?
Спомням си преди години как при кмета-милиционер имаше всяка година по над 300 000 лева излишъци само от общинската фирма "Комунални услуги". Вместо да намали такса смет, както предлагах - той я увеличаваше. Накрая унищожиха тази общинска фирма и я трансформираха в общинско предприятие за да скрият и покрият излишъците. Такса смет обаче продължи да расте. След това умниците ликвидираха и общинската фирма БКС", чиито остатъци скриха в скритата вече "Комунални услуги". След това беше окрадена общинската фирма "Търговия"-та с много бивши вече общински имоти, а остатъците покриха в друга общинска фирма. Не закъсня и погромът над общинската фирма на Националното изложение в Орешак. Една добра и много добре управлявана фирма от г-н Чакъров, но която фирма на практика вече НЕ ПРИТЕЖАВА земята под Националното изложение, а след определен брой години няма да е собственик и на панаирните палати. Кмета милиционер и ОбС Троян ограбиха жителите на общината и с този имот-"златна кокошка", като буквално го харизаха на друг субект на база фалшив натурален акт и измама.
Това "работят" вашите избранници и все по-успешни упраленци. Ликвидират, прехвърлят мъртви пари, нищо значимо и стойностно не създават, но, забележете - получават си заплатите и възнагражденията в пълен размер и ни се присмиват! Справка - за миналата финансова година дори са си увеличили с близо милион тези заплати и възнаграждения /вж последната статия за бюджета в Т21/.
В същото време "десните другари" гледкат умно, ръкопляскат и каканижат безценни слова за... троянския "безплатен обяд" /вж. в тази статия коментарите на бизнесмените Радевски, Тодоров и Сираков/.
От управленски нагли кретени - толкова и това!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |