Орешашка роза в ябълковите клони

* Красивото и нежно цвете си е пробило път нагоре, промъкнало се е през гъстия ябълков клонак и радостно наднича отвисокото – за да ни помаха и поздрави за празника
Празнично
ОРЕШАК е специално място, факт абсолютен и безспорен. Да почнем оттам, че манастир не се вдига къде да е, а само на специално място. За природните му чудесии пък думите не стигат – река, долина, а на ръка разстояние високата Троянска планина, Балкана в цялото му могъщество, величие и омая. После, хем е село, хем е повече от град, гордостта на Троян. За орешачаните няма да говорим, и те като всички нашенци – инатливи, но пък умятни балканджии, не са съвсем цвете за мирисане, но стават.

СЕГА по конкретния повод. Утре е големият орешашки празник – храмовият ден на Троянския манастир „Успение Богородично“, Голяма Богородица, 15 август; всичко живо се готви за него. Който по стародавна тукашна традиция продължава няколко дни с Орешашкия панаир (не е само битак, в последните години лека-полека успя да си върне отколешния занаятчийски смисъл и чар). Голям празник, за който пристигат хиляди от близо и далеч.

И ЕТО какво ни изпрати предпразнично един кореняк орешачанин, от прочутия Борджушки род, от него бе и блаженопочившият патриарх Максим, в навечерието на празника (виж снимките). Една отрупана с плод орешашка ябълка – тази година ябълките в района родиха като за световно – се е сдобила с прелестна червена роза в „бутониерата“ си. Явно красивото и нежно цвете си е пробило път нагоре, промъкнало се е през гъстия ябълков клонак и радостно наднича отвисокото. За да ни помаха и поздрави за празника. Прекрасна гледка! Орешак! Честит празник!

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |