Община Троян сезира министерството за къщата на Найден Хасъмски

* Къщата в мах. Миленча, приютявала неведнъж Левски, е в крайно опасно състояние и пред самосрутване, се казва в троянската депеша
 * Общината моли за „спешен оглед и даване на съответните указания за аварийно временно укрепване на сградата“
Тема с продължение
Къщата на Найден Хасъмски, приютявала неведнъж Левски, днес е пред срутване, 2018 г.
ГНЕВНАТА статия „За големия летен дъжд или психологията на тълпата“ на съгражданина ни Константин Фичев младши – внук и име на почетния гражданин на Троян и бивш кмет на града ни Константин Фичев, раздвижи духовете (виж статията в бр. 31 на Т21 от 8 август 2018 г., седмица по-рано бе публикувана и в сайта на вестника – бел. ред.). Става дума за намиращата се пред срутване, ускорено допълнително от скорошните дъждове, къща на поборника Найден Хасъмски в мах. Миленча на с. Черни Осъм, недалеч от Троянския манастир. Къщата, приютявала неведнъж Апостола на свободата Васил Левски и нуждаеща се от по-различно отношение и защита.

НА ТРАДИЦИОННАТА си месечна пресконференция миналата седмица (8 август) кметът Донка Михайлова информира, че Община Троян е подала молба до Министерството на културата (Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“) за спешен оглед и даване на съответните указания за аварийно временно укрепване на сградата в съответствие с изискванията на чл. 72 от Закона за културното наследство. В депешата до министерството се уточнява, че вследствие на обилните дъждове през последните месеци сградата е в крайно опасно състояние – пред самосрутване.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА припомни, че през миналата година (2017 г.) от общинската администрация изразили загриженост за т. нар. Тайна къща, проведени били и разговори с настоящите собственици на имота (Христина и Рая Петрови), дори им било предложено Общината да закупи и укрепи сградата. Предложението обаче било отхвърлено, а собствениците организирали дарителска кампания с цел реставриране на къщата светиня и превръщането й в музей (кампанията, както знаем, не даде резултат – бел. ред.). Подчертано бе също, че въпреки желанието няма как да се инвестират общински пари в частния имот, законово това е недопустимо. Но Община Троян ще продължи да следи казуса и да помага на наследниците с правомощията, които има.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |