Нова троянска книга

* „Образи на едно сакрално наследство“ е поредното издание на Музея на занаятите, представя 47 икони от музейния фонд * Каталогът е двуезичен, съставители са уредничките Даниела Банкова и Десислава Вутова, цена 15 лв.

Култура
 
МУЗЕЯТ на занаятите (МНХЗПИ) в Троян представя най-новото си издание – каталог с икони „Образи на едно сакрално наследство“. В книгата са включени изображения на 47 икони от фонда на музея. Най-старите образци са от края на 18. век, а най-късните от началото на 20. в. В колекцията са включени икони на Тревненската школа с нейните представители от Захариевската и Венковската фамилия, на Дебърската школа с икони на Ненчо и Наум Илиеви, на Янаки Ненчов, на Самоковска школа с творби на Захарий Зограф. Каталогът представя и творби на троянския зограф Пенчо х. Найденов, на батошевския иконописец Атанас Минчов, на копривщенския зограф Христо Енчев.

ИЗДАНИЕТО е двуезично (на български и английски език). Съставители са музейните уреднички Даниела Банкова и Десислава Вутова, консултанти – Люба Цанева от Трявна (уредник в тревненския музей, специалист по тревненската иконописна школа), изкуствоведката Мариела Стойкова от Музея за християнско изкуство в София и доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

КАТАЛОГЪТ се осъществява по проекта „Обекти и образи на наследството” с финансиране от Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти (2022 г.) на Национален фонд „Култура“. Можете да си го закупите в централната сграда на Музея на занаятите, цена 15 лв.

Музей на занаятите, Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |